Home Размисли Не исках да нараня никого!
Не исках да нараня никого!
Написано от izneviara.com   

Не исках да нараня никого!Снощи имахме с приятелката ми разговор. Тя ми каза:

„Не исках да те нараня. Не исках да нараня никого! Не мислех, че ще стане така.”

 

Срещал съм горното твърдение и в няколко писма, така че реших да му обърна внимание.

Първата ми реакция на думите „Не исках да те нараня” беше реакция, породена от гняв... Как може някой да си помисли, че е възможно да държи зареден пистолет, да го насочи към сърцето на другия, да дръпне спусъка и след това да каже „Опа! Не исках да те убивам! Мислех само да си поиграя.” Как е възможно?!

 

Задавайки си въпроса, намерих за себе си две възможни причини – голяма глупост или голяма безотговорност. Винаги съм мислел, че приятелката ми е умна жена, но реакциите й, както и „отиграването” на проблемите ме постави в позицията да избирам между тези две неприятни възможности: глупост и безотговорност. Припомних си, че всеки влюбен човек оглупява повече или по-малко, но не бях срещал много хора, влюбени един в друг от цели две години, колкото продължаваше връзката с любовника й. Така полека-лека стигнах до дори по-неприятното заключение: става дума за безотговорност. Безотговорност към връзката и семейството. Безотговорност към децата и тяхното бъдеще.


Според една анкета на Tialoto.bg, направена сред 3500 жени на възраст от 25 до над 45 години, българките чудесно знаят какво искат:

Жените в България искат да създадат семейство, като най-важните качества на бъдещия им съпруг са зрялост и отговорност. Противно на очакванията, финансовата обезпеченост е доста по-надолу в таблицата с популярни отговори.

 

Питам се дали нежните създания са готови да отговорят със същото от своя страна. Има ли пол и възраст липсата на отговорност?
Зрялост и отговорност? Не е ли точно това, което липсва на изневеряващите? Зрялост да се справят като големи хора с неизбежните проблеми във всяка една връзка. Безотговорност към семейството.

Незрелите и безотговорни хора нямат определен пол! Получавам много писма от жени и мъже, описващи картината на безотговорност към ценностите на това, което ги е свързало с другия. Има жени, оплакващи се от безотговорните си съпрузи. Има мъже, не можещи да повярват, че е възможно една жена и майка да бъде толкова безотговорна към семейството си.

Мисля, че безотговорността идва от чувството за непогрешимост в решенията и липсата на толерантност към други истини, освен твоята. Най-прекият път да направиш един човек безотговорен е да му дадеш отговорности, за които не е готов. Ако ги съчетаеш и с власт, нещата могат лесно да излязат от контрол.

 

Съветът ми към вас е колкото добър, толкова и трудно изпълним: не съсредоточавайте прекалено много отговорности и власт в единия партньор от връзката. Не поставяйте себе си в зависимост от някого – емоционална или финансова. Не поставяйте другия в зависимост от себе си. Давайте и изисквайте обратна връзка дали другия се чувства поставен в зависимост или се чувства прека