Home Даване на втори шанс Тайната на щастливите двойки
Тайната на щастливите двойки
Написано от izneviara.com   

Тайната на щастливите двойкиВ началото на брачното консултиране като такова повечето психолози съветват проблемните двойки да развиват умения за решаване на конфликти и за ефективна комуникация. За съжаление успехът на повечето брачни терапии не е много висок. Само около 35 % от проблемните двойки, преминали през брачно консултиране, успяват да вдъхнат нов живот на връзката си. Има ли алтернатива? Един от най-известните и авторитетни психолози в областта на брачната терапия Д. Готман тръгва да търси отговора на въпроса “Каква е тайната на щастливите двойки?” в друга посока.

 

Той започва да анализира успешни двойки с надеждата да намери отговор на въпросите, които си задава – "Какво ги прави успешни?", "Тези двойки по-интелигентни ли са?", "По-стабилни ли са?",  "Повече късмет ли имат от останалите?", "Какво може да се научи от тях?" Скоро Д. Готман открива, че щастливите двойки не са перфектни и по много характеристики си приличат с двойките с неудовлетворителни отношения – имат големи личностни различия, сблъскват се с конфликти, водят спорове по злободневни теми като пари, домашни задължения, секс, деца, роднини, свободно време. Според него тайната на щастливите двойки се състои в това, как те се справят с тези въпроси, как преминават през трудностите и начините, които използват, за да запазят отношенията си стабилни и щастливи. След като проучва стотици двойки в неговата изследователска лаборатория, той стига до извода, че всички щастливи двойки, въпреки различията, си приличат в едно – всички те следват седем общи принципа във взаимоотношенията си. От друга страна, неудовлетворените двойки нарушават няколко, а често и повечето от седемте принципа. Д. Готман смята, че следването на седемте принципа позволява на всяка двойка да процъфтява, да бъде стабилна и партньорите в нея да се чувстват щастливи един с друг.

 

Седемте принципа на щастливите двойки са:

1. Поддържайте своите любовни карти.

2. Грижете се за любовта си.

3. Обърнете се един към друг.

4.  Позволявайте на партньора да ви влияе.

5. Решете проблемите, които могат да бъдат решени.

6. Преодолейте застоя в отношенията си.

7. Създайте споделено чувство за смисъл.

 

Доказателства, моля! Големият въпрос е "Действат ли седемте принципа и помагат ли на двойките да имат стабилни и щастливи взаимоотношения?" С други думи - как можем да сме сигурни, че ако следвате седемте принципа ще заздравите връзката си и ще бъдете щастливи? Увереността в успеха на системата на Д. Готман има няколко източника:


1. Изследванията, които той провежда в своята "любовна лаборатория" от 1975 г. насам, и натрупаните данни от тях. Забележително, че той е единственият, който може да прогнозира с 91 % точност дали една двойка ще остане заедно, или ще се раздели само като я наблюдава в рамките на няколко минути.

2. Семинарите, които са посетени от стотици двойки и които споделят, че методът работи. Двойките, посетили негов семинар, имат наполовина по-високо ниво на успех в сравнение с двойките, които минават стандартно консултиране. Тествани са над 640 двойки. Провалът при стандартното консултиране е в рамките на 30-50%. При консултациите на Д. Готман е значително по-нисък.

 

 

(източник: shtastieto.com)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.