Home Мъдрост
Когато започнах да обичам себе си
Написано от izneviara.com   

Когато започнах да обичам себе си

Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че мъката и страданието са само предупредителни сигнали за това, че живея против собствената си истина. Сега знам, че това се нарича "автентичност".


Когато започнах да обичам себе си, разбрах колко силно може да засегнеш някого, ако го подтикваш към изпълнение на собствените му желания, преди да им е дошло времето и човекът още не е готов, и този човек съм самият аз. Днес наричам това "признание".

 
Далай Лама (Tenzin Gyatso) за живота в новото хилядолетие
Написано от izneviara.com   

Далай Лама
• Голямата любов и големите постижения крият в себе си и голям риск.
• Спазвайте правилото: Уважение към себе си, уважение към другите и отговорност за всички свои действия.
• Когато губите, не губете и урока.
• Помнете, че когато не получавате това, което искате, понякога е голям късмет.
• Не позволявайте малък спор да руши голямо приятелство.
• Когато осъзнаете, че сте направили грешка, предприемете незабавно действия да я поправите.

 
Какво е любовта?
Написано от izneviara.com   

Какво е любовта?Какво е любов? Къде се намира тя? В какво се изразява? Това задължително са от въпросите, през които минават всеки търсещ ум... Колкото хора, толкова мнения, но все пак има някои общи черти при повечето.


„Общоприето е схващането, че човек се чувства наранен, когато не получава любов. Но не това ни наскърбява. Болката започва, когато не даваме любов. Родени сме, за да обичаме. Може да се каже, че сме машини за любов, създадени от Бога. Ние съществуваме с пълна сила, когато даряваме любов. Светът ни кара да вярваме, че нашето добруване зависи от хората, които ни обичат. Но това е изопачено разбиране, причина за много от нашите проблеми. Истината е, че нашето добруване зависи от това дали даряваме любов. Въпросът не е в това, какво получаваме в замяна. Въпросът е какво даваме!”  (Алън Коен)

 
Бог е във всеки
Написано от izneviara.com   

Свами ВивеканандаЦялата сила на Вселената е вече в нас. Ние сме тези, които поставят ръцете си върху собствените си очи и после плачем, че е тъмно.

Ние сме това, което нашите мисли са направили от нас, затова внимавайте за какво мислите. Думите са вторични. Мислите са живи, те пътуват дълго.

Когато една идея изцяло заеме умът ни, тя се трансформира в действително ментално или физическо състояние.

Ние жънем това, което сме посели. Ние градим нашата собствена съдба. Никой друг не носи вината и не заслужава похвала.

 
Дълг и любов
Написано от izneviara.com   

Дълг и любовДългът рядко е сладък и приятен. Само когато любовта смаже неговите колела, той се движи гладко; в противен случай представлява едно непрестанно триене. Как иначе биха могли родителите да изпълняват своите задължения към децата си, съпрузите към съпругите си и обратно? Не срещаме ли такива случаи на триене ежедневно в нашия живот? Дългът става мил само чрез любовта, а любовта сияе единствено в свободата. И все пак, свобода ли е да бъдем роби на сетивата, на гнева, на завистта и на хилядите други дребни неща, които трябва да се случват всеки ден в живота на човека? Във всички тези малки неравности и грапавини, с които ние се срещаме, най-висшето изражение на свободата се състои в това да се въздържаме. Жените, роби на своите раздразнителни и ревниви характери са склонни да винят за всичко своите съпрузи и да отстояват своята собствена “свобода”, както те си мислят, без да знаят, че така само доказват своето робство.

 
Притча за въплащението
Написано от izneviara.com   

Притча за въплащениетоСъбрали се души на съвещание преди въплъщението си на Земята. И Бог попитал една от тях:

- Защо искаш да се въплътиш?

- Искам да се науча да прощавам.

- На кого се каниш да прощаваш? Погледни душите какви са чистички, светли, любящи. Те толкова те обичат, че не могат да направят нищо такова, заради което да се налага да им прощаваш.

 
Да върнеш "подаръка" - притча
Написано от izneviara.com   

Върнете Преди много, много години, в древен Китай, когато Буда все още се намирал в своето земно превъплъщение, сред многото истории, които се разказвали за него, била и тази, че е невъзможно да бъде разгневен, т.е. изкаран от кожата си. Той бил толкова балансирано и идеално същество, че не реагирал нито на обидите, нито на всякакви опити да бъде оскърбен по някакъв начин.


По същото това време в едно село живеел човек, който бил известен с това, че можел да изкара от равновесие всеки. Той така изкусно умеел да се заяжда, да се подиграва на хората, че абсолютно никой не можел да остане спокоен при контакт с него.

 
Бабо, кажи ми…
Написано от izneviara.com   

Бабо, кажи ми... - Бабо, все още го сънувам…
- Миличка, помниш ли миналогодишния сняг?
- Какво общо има миналогодишния сняг? За съвет те моля, а не да си говорим за времето.
- Аз вече ти отговорих, миличка. Ако все още те боли, ако не си забравила напълно, ако нещо вътре ти трепти, кажи си мислено: „миналогодишен сняг”. И се отнасяй към това, което е било по същия начин. Невъзможно е снегът да се запази за лятото – идва време да се топи. И макар да ти е трудно да повярваш в момента, обезателно ще дойде нов сняг. Просто се довери на времето и го дочакай. Но ако все още тъгуваш по миналото, повтаряй си: „миналогодишен сняг, миналогодишен сняг, миналогодишен сняг”.

 

 
Неканени гости
Написано от izneviara.com   

Неканени гостиВеднъж една жена, излизайки от дома си,  забелязала, че трима белобради старци са седнали на верандата й. Погледнала ги и въпреки че не ги познавала, им казала:
„Сигурно сте изморени и гладни. Моля ви, влезте в дома ни да хапнете и да си починете. “

Старците попитали: „Съпругът ви у дома ли е?“

„Не“ - отговорила жената.
"Тогава не можем да влезем", отговорили те.

Вечерта съпругът й се прибрал и тя му разказала какво се е случило.

"Отиди и ги покани да влязат!" - казал мъжът.

Жената излязла на верандата и ги поканила вътре.

"Не можем да влезем заедно," отговорили старците.

 

 
Доктор Любов
Написано от jenite.net   

Доктор Любов- Нека ти помогна поне да го събереш! – каза гузно той и понечи да клекне.

 

- Ти го счупи, сега искаш да го събираш! – изкрещях аз, докато събирах счупеното си сърце от пода.

 

Беше се разпиляло на хиляди парченца, когато той каза, че го е страх от чувствата му към мен. Станах, отворих вратата и извиках:

 

 
Вятърът и Цветето - мъдра приказка за Любовта
Написано от izneviara.com   

Вятърът и Цветето - мъдра приказка за ЛюбовтаВятърът срещнал прекрасно Цвете и се влюбил в него. И докато нежно галел Цветето, то му отвръщало с още повече любов, изразена в цвят и аромат.

Но на Вятъра му се сторило малко това и той решил:
- Ако аз дам на Цветето всичката си мощ и сила, то ще ми отвърне с още повече...

 

И той духнал към Цветето с мощното дихание на своята любов. Но Цветето не издържало на бурната страст и се пречупило.

 
"Трите въпроса" на Хорхе Букай
Написано от jenite.net   

Кой съм? Накъде отивам? С кого?

Преди няколко дена имах възможността да прочета поредната вдъхновяваща за мене книга на Хорхе Букай. И да се помъча да си отговоря на тези три въпроса. Няма да е лесно. Но пък искам да стигна до моите отговори. Искам да разбера и да узная за себе си коя съм и накъде отивам, защото:

Не мога да поема по пътя на щастието, докато не се уверя, че собствените ми нозе оставят следата подире ми, че моето сърце определя посоката, че рискът от решенията ми е само мой, че зная кой съм и кой не съм.

 
Трите кедрови дървета - приказка за мечтите
Написано от izneviara.com   

Трите кедрови дървета - приказка за мечтитеЕдна древна легенда разказва, как някога в прекрасните гори на Ливан се родили три кедрови дървета. Кедрите растат много много бавно, затова и тези три дървета прекарали векове в размисли за живота и смъртта, за природата и човечеството.

 

Те видяли, как на Ливанската земя дошли пратениците на цар Соломон и как след това в битките с асирийците тази земя била напоена с кръв. Те станали свидетели, как застават лице срещу лице заклети врагове - Иезавел и пророк Илия. По тяхно време била измислена азбуката. А животът продължавал, дните се изнизвали така, както преминаващите покрай тях кервани, натоварени с пъстри шарени платове...

 

 
Никой не живее без страдание
Написано от jenite.net   

Никой не живее без страданиеПо времето на Буда имало една жена на име Кисаготами. Тя била сполетяна от гибелта на единственото си дете. Неспособна да приеме смъртта, Кисаготами тичала от човек на човек, търсейки лек, с чиято помощ да върне детето си към живота. Говорело се, че Буда има такова лекарство.

Кисаготами отишла при Буда, поклонила му се и го попитала:

- Можеш ли да направиш лекарство, което да съживи детето ми?

- Знам такова лекарство, отвърнал Буда, но за да го направя, са ми необходими някои съставки.

Облекчена жената попитала:

- Какво ви е нужно?

- Донеси ми шепа синапено семе - рекъл Буда.

 
Изкуството да живееш по Далай Лама
Написано от jenite.net   

Изкуството да живееш по Далай ЛамаПростата максима, че онова което искаме от живота е щастие. Ако винаги подхождам към избора в живота си от тази гледна точна ще ни е по-лесно да се откажем от неща, които в крайна сметка са вредни за нас, дори да ни носят моментно удовлетворение.

В случай, че трябва да водите битка. Без да познавате състоянието и способностите на врага, вие ще сте напълно неподготвен и парализиран от страх. Ако обаче разберете бойните възможности на опонента, оръжието, с което разполага тогава положението ви ще е много по-добро, когато действията започнат. По същия начин, ако се изправите пред своите проблеми, вместо да ги избягвате, вие ще бъдете в по-добра позиция да се справите с тях.

 
Сублимирай тъгата в щастие
Написано от izneviara.com   

Сублимирай тъгата в щастиеИма няколко неща, които можеш да научиш как се правят и никога повече да не забравиш – плуването е едно от тях. Същото се отнася и за карането на колело – научиш ли го веднъж, не може да го забравиш.. Защо е така? Защото е въпрос на навик. Навикът не може да бъде забравен. Това не е учене, не е изкуство. Наученото, изкуството, може да бъде забравено – но способът..? Навикът е нещо, което навлиза дълбоко в теб и става част от теб. Сублимацията е точно такова средство.

 

 
Най-странната тайна
Написано от izneviara.com   

"Най-странната тайнаНай-странната тайна" е широко разпространено, мотивационно послание създадено от един от основателите и старейшини в света на "Лично Усъвършенстване" - Ърл Найтингейл. Корените на този "магически" аудио запис имат за свое начало, една от вечерите през далечната 1956 г. Тогава собственик на застрахователна компания, Ърл Найтингейл се събужда една сутрин озарен от гениално хрумване. Напечатва думите на лист и същата вечер записва едно от най-провокиращите промяна съобщения адресирано към търговската сила в неговата компания. Не след дълго, мълвата донася до офисът му, хиляди запитвания за копие от записа. До ден днешен то остава единствения носител на златна награда във индустрията - "Изказана Дума".

Чуй цялото послание на български от тук...

... или може да го прочетете по-долу:

 

 

 

 
Още за любовта
Написано от izneviara.com   

Още за любовтаЛюбовта е търпение, любовта е различие.


Не е завист, нито хвалба. Не е груба, нито пък зла.

Не е лесно да я засегнеш. Любовта не помни лошите неща.


Любовта не се радва на злината, но се радва на истината.

Тя е постоянна защита, постоянна вяра, постоянна надежда, постоянно упорство.


Понякога изглежда много по-лесно да мразиш някого, особено ако те е наранил дълбоко. Със всеки се е случвало. Предлагам ви няколко мисли на известни хора, които да ни накарат да се замислим...

 

 
Помолих Бог за интервю
Написано от izneviara.com   

Помолих Бог за интервюПомолих Бог за интервю.
За моя изненада той се съгласи.
- Влез! - каза ми Бог. - Значи ти би искал да вземеш интервю от мен?
- Ако имате време... - казах му аз.
Той се усмихна през брадата си и отвърна:

- Моето време се нарича вечност и е достатъчно за всичко. Какви въпроси искаш да ми зададеш?
- Не и такива, които са Ви непознати. Кое е нещото, което Ви учудва най-много у хората?

 

 
Молитва за свобода
Написано от jenite.net   

Молитва за свобода

Създателю на Вселената,

 

Днес те молим да дойдеш и да споделиш с нас силния съюз на любовта. Знаем, че истинското ти име е любов, че за да общуваме с теб означава да споделим твоите вибрации, твоята често­та, защото ти си единственото, което съществува във вселената.

 
Революция на Сърцето
Написано от izneviara.com   

Революция на СърцетоНапоследък често получавам предложения за нови статии или въпроси защо пиша рядко. Днес прочетох една интересна статия за виждането на Ошо по този въпрос и тя ми се видя доста подходяща за случая. Ето малко от нея:

Не е наша работа да спасяваме Света. На първо място, не сме го сътворили ние. Не е наша отговорност накъде върви и какво се случва с него. Нашата отговорност е, докато сме тук, да изживеем живота си изпълнен с радост, любов, блаженство. Докато сме тук, нашата отговорност е да разберем кои сме ние и какво представлява животът.

 


Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.