Home Мъдрост Дълг и любов
Дълг и любов
Написано от izneviara.com   

Дълг и любовДългът рядко е сладък и приятен. Само когато любовта смаже неговите колела, той се движи гладко; в противен случай представлява едно непрестанно триене. Как иначе биха могли родителите да изпълняват своите задължения към децата си, съпрузите към съпругите си и обратно? Не срещаме ли такива случаи на триене ежедневно в нашия живот? Дългът става мил само чрез любовта, а любовта сияе единствено в свободата. И все пак, свобода ли е да бъдем роби на сетивата, на гнева, на завистта и на хилядите други дребни неща, които трябва да се случват всеки ден в живота на човека? Във всички тези малки неравности и грапавини, с които ние се срещаме, най-висшето изражение на свободата се състои в това да се въздържаме. Жените, роби на своите раздразнителни и ревниви характери са склонни да винят за всичко своите съпрузи и да отстояват своята собствена “свобода”, както те си мислят, без да знаят, че така само доказват своето робство.

Непорочността е първостепенната добродетел за един мъж или една жена и наистина много рядко се среща такъв мъж, който - колкото и много да се отклонил от правия път - да не може да бъде върнат обратно в него от една нежна, любяща и непорочна жена. Ние често чуваме за жестокостта на много съпрузи по целия свят, както и за нечистотата на мъжете, но не е ли вярно също така, че има също толкова много жестоки и нечисти жени? Ако всички жени бяха толкова добри и чисти, както техните твърдения искат да ни накарат да повярваме, аз съм абсолютно убеден, че не би останал и един нечист мъж в света. Има ли такава жестокост, която да не може да бъде победена от непорочността? Една добра, непорочна жена, която мисли за всеки друг мъж освен за съпруга си като за свое дете и която има майчинско отношение към всички мъже, би израснала толкова нависоко в силата на своята чистота, че не би се намерил и един мъж - независимо колко жесток - който да не усети атмосферата на святост в нейно присъствие. Всеки съпруг също трябва да гледа по подобен начин на всички жени освен на своята собствена и да вижда в тях своята собствена майка, дъщеря или сестра.

 

Представете си, че един мъж обича една жена; той иска да я има изцяло за себе си и чувства безкрайна ревност при всяко нейно движение; иска тя да седи до него, да бъде винаги наблизо, да яде и да се движи по негова заповед. Той е неин роб и иска да я притежава като своя робиня. Това не е любов; това е болестната привързаност на един роб, която се представя за любов. Това не може да бъде любов, защото е нещо болезнено; ако жената не направи това, което той желае, този човек чувства болка. При любовта няма болезнена реакция; любовта поражда единствено блаженство; ако не го прави, значи не е любов - това е погрешно приемане на нещо друго за любов. Когато сте станали способни да обичате своя съпруг, съпруга, своите деца, целия свят и вселената по такъв начин, че като реакция да не чувствате болка или ревност, да не изпитвате никакво егоистично чувство, тогава сте достигнали до нужното състояние, за да станете непривързани.

 

 

Свами  Вивекананда (1863-1902)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.