Home Мъдрост Изкуството да живееш по Далай Лама
Изкуството да живееш по Далай Лама
Написано от jenite.net   

Изкуството да живееш по Далай ЛамаПростата максима, че онова което искаме от живота е щастие. Ако винаги подхождам към избора в живота си от тази гледна точна ще ни е по-лесно да се откажем от неща, които в крайна сметка са вредни за нас, дори да ни носят моментно удовлетворение.

В случай, че трябва да водите битка. Без да познавате състоянието и способностите на врага, вие ще сте напълно неподготвен и парализиран от страх. Ако обаче разберете бойните възможности на опонента, оръжието, с което разполага тогава положението ви ще е много по-добро, когато действията започнат. По същия начин, ако се изправите пред своите проблеми, вместо да ги избягвате, вие ще бъдете в по-добра позиция да се справите с тях.


Когато животът стане твърде сложен и се почувстваме объркани, често е полезно просто да се спрем и да си припомним нашата основна цел. Когато се изправим пред усещането за объркване и безпътица, е полезно човек да отдели един час, половин ден или дори няколко дни, за да поразмисли кое ни носи истинско щастие, а после въз основа на тези разсъждения да пренастрои своите приоритети.

Нашата нужда от други хора е парадокс. Докато културата ни се задъхва от възхвала на яростната независимост, същевременно копнеем за близост и връзка с любим човек. Насочваме цялата си енергия към намиране на онзи, за когото вярваме, че ще е лек за нашата самота и при това ще засили илюзията ни, че сме независими.

Мисля, че в много случаи хората очакват първо другия да се отнася към тях по положителен начин, а не поемат инициативата за това. Смятам, че подобен подход е погрешен. води до проблеми, превръща се в бариера и единствено подсилва чувството за изолираност от другите. За това, ако искате да преодолеете чувството за изолация и самота, мисля, че определящото ви отношение е от голямо значение. Подхождайте към другите с мисъл за съчувствие в съзнанието си - това е най-добрият начин да постигнете отклик.

Ако сме в състояние да мислим за болката като за реч на тялото, която то произнася по въпрос, който е от жизнено значение за нас, по най-ефективния начин за привличане на вниманието. Тогава отношението ни към нея ще започне да се променя. А с промяната на отношението ще започне да намалява и болката.

Винаги, когато срещнем хора пристъпваме към тях въз основа на най-основните неща, които са общи за нас. Всички ние имаме физическо тяло, ум, емоции. Всички сме родени по един и същи начин и всички умираме. Всички се стремим към щастие и не искаме да страдаме. Като гледам на другия от тази гледна точка, а не подчертавайки вторичните различия от рода на това, че аз съм от Тибет, че се различаваме по цвета на кожата, религията или културния си произход, винаги успявам да усетя в себе си чувството, че се срещам с човек също като мен.

Ако основното ни виждане е, че страданието е негативно и трябва да се избягва на всяка цена, че донякъде е знак за провал, това ще прибави тревожност и непосносимост при срещата ни с трудни обстоятелства, включително и чувство за объркване. Ако основното ни виждане приема страданието като естествена част от нашето съществуване, това неизбежно ще ни направи по-толерантен спрямо обратите в живота. Без известна поносимост към страданието нашият живот става злочест. Той напомня на тежка нощ. Тя изглежда безкрайна сякаш никога няма да свърши.

Според будизма коренните причини на страданието са невежството, алчността и омразата. Наричат ги трите отрови на ума.

Дали ще страдаме до голяма степен зависи от това как реагирате на дадена ситуация. Ако разберем, че някой говори лошо за нас зад гърба ни и реагираме с чувство на обида или гняв, ние сами разрушаваме собственото си душевно спокойствие. Нашата болка е наше лично творение. От друга страна, ако се въздържаме от реакция по негативен начин, като оставим клеветата да мине, сякаш е тих вятър, повял край ушите ни, ние се предпазваме от чувството на обида и терзание. Макар че не винаги сме в състояние да избегнем трудните ситуации, можем да намалим степента на страдание, в зависимост от това как ще изберем да реагираме на ситуацията.Изкуството да живееш
Далай Лама

 

(източник: jenite.net. Публикувана с разрешение)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.