Home Мъдрост Революция на Сърцето
Революция на Сърцето
Написано от izneviara.com   

Революция на СърцетоНапоследък често получавам предложения за нови статии или въпроси защо пиша рядко. Днес прочетох една интересна статия за виждането на Ошо по този въпрос и тя ми се видя доста подходяща за случая. Ето малко от нея:

Не е наша работа да спасяваме Света. На първо място, не сме го сътворили ние. Не е наша отговорност накъде върви и какво се случва с него. Нашата отговорност е, докато сме тук, да изживеем живота си изпълнен с радост, любов, блаженство. Докато сме тук, нашата отговорност е да разберем кои сме ние и какво представлява животът.


И чудото е, че като правиш това, ти вече променяш света, без да си агресивен. Ти нямаш намерение да променяш света, така че не може да става дума за агресия. Няма го и най-малкия стремеж да променяш света и да го направиш такъв, какъвто ти се иска. Ти просто си живееш твоя живот, на който ти си господар. Опитваш се да живееш възможно най-интензивно и тотално, тъй като животът е толкова кратък и следващият момент е толкова несигурен, че всеки момент трябва да се приема като последен.


Моите хора трябва да са напълно различни, да бъдат един нов феномен в света. Да не се намесват в живота на другите, и все пак да трансформират целия свят. Това е истинската магия. Никога не се налагаш, не се намесваш, не се бъркаш в чужди работи. Никога не осъждаш: "Ти грешиш и аз ще те вкарам в прави път." Никога не те е грижа - животът си е техен, тяхна работа. Ако някой иска да си го разрушава, той има това право. Ако някой иска да живее глупаво, той има пълното право да го направи. Животът си е негов. Той е господарят и сам решава дали да живее пълноценно или да води един мъртъв начин на живот от люлката до гроба. Така че моите хора не бива да се месят в живота на когото и да било.


Аз имам тотално различен подход към промяната на света: просто промени себе си. И докато се радваш и танцуваш, ще откриеш, че някой до теб също е започнал да танцува, защото ние всички представляваме едно и също човешко съзнание с еднакъв потенциал. Никой не е чужденец. Въпреки, че говорим различни езици, ние всички разбираме един общ език. Когато ти си щастлив и усмихнат, човекът до теб, който може и да не се усмихва, изведнъж чувства как на лицето му се появява усмивка. Може да си непознат, но ти си се усмихнал на човека, махнал си му с ръка. Променил си го, без той дори да разбере и без ти да си имал това намерение.


Великите учители като Лао Дзъ, Чуан Дзъ, Лие Дзъ наричат това "действие без действие". Не предприемаш никакво действие и все пак нещо се случва. И когато нещата се случват от само себе си, в тях има красота, защото в основата стои свободата. Ако човек ти е махнал с ръка, усмихнал се е... ти не си го молил да го прави, той е можел дори да не те погледне. Но има синхронност между двете сърца. Познавайки тайната на синхронността, аз предлагам напълно нов вид революция:

Промени себе си и чрез тази промяна ти си променил част от Света.

Ти си част от света. Ако промяната ти е нещо, което те обогатява, нещо, което те прави радостен, блажен, превръща те в песен, тогава ще е трудно на останалите да устоят да не запеят, да не разцъфнат заедно с теб. Един единствен индивид може да трансформира целия свят, без изобщо да се споменава думата трансформация.
А тази трансформация... се разпространява от само себе си, и хората са разбрали какво представлява тя, защото дълбоко някъде вътре всяко сърце говори на един и същ език.


Единствената възможна революция е Революция на Сърцето.


Ошо

(В статията са използвани части от статия на nel-anel.blogspot.com)

 

 

 

Коментари 

 
0 #2 Георги 2018-10-24 18:23
Сладникава теза.Аз преживях 15г
крах една забешка на женами промени живота ми две дечица и разбито сърце.Следва сълзи извинения съжаление за стореното.А току що е разбрала че кефа има голяма цена и трябва да я плати.
 
 
+1 #1 Соня 2013-07-25 13:37
Има хиляди статии и книги в които ни учат как да маниполираме другия пол ,как да изискваме,как да не бъдем себе си и какво всъщност е това?Театър ,който трябва да играеш цял живот,за да прави другият това което искаш ти.Какво е любовта?За мен
е свобода,ако обичаш някой дай му свободата да избира какъв да е.Усложнява ме си излишно живота,все някой иска да промени някого,но не и себе си.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.