Home Матрицата Поставянето на цели
Поставянето на цели
Написано от izneviara.com   

Поставяне на целиМоже би сте чули за онова известно изследване сред възпитаници на Харвард, приключили образованието си преди 10 години. Невероятните 83% са си тръгнали от Харвард с диплома и без ясни цели в живота. 14% са дефинирали ясни цели пред себе си, но не са ги записали. Тази група печелела средно 3 пъти повече от предишната. Едва 3% от възпитаниците са имали ясни цели пред себе си и са ги записали. Те печелели средно 10 пъти повече от първата група!


Тази история е толкова известна, че с годините се е превърнала в градска легенда.
Поставянето на цели изостря вниманието ни, дава ни посока, прави много по-вероятно да изживеем живота на нашите мечти, вместо да го гледаме отстрани и да се носим по течението на обстоятелствата.


Поставянето на цели е едно от най-мощните инструменти в живота. Този принцип е верен за всички, не само за завършилите Харвард. Ние имаме възможността да започнем сега да създаваме визия за живота, който наистина искаме. Ясните цели са началото на този процес.

 

Днес науката вече знае, че се случват няколко неща, когато си записваме целите. Когато ги пишем в чист, точен вид, това активира една система, намираща се в продълговатия мозък. Това е дял от Главния мозък (моля за извинение ако термините на са напълно коректни, нямам медицинско образование). Продълговатият мозък е непосредствено продължение на гръбначния мозък. Изпълнява заедно с варолиевият мост проводна и рефлексна функция. В продълговатия мозък са разположени ядрата, които регулират жизненоважни функции - дейността на сърдечно-съдовата система, дишането и храносмилането. В него се намират центровете на много вродени рефлекси - слюноотделяне, кашляне, гълтане, сукане и кихане. Смята се, че тук е разположен и център, свързан с мотивацията на човека.


И така, записвайки целите, ние активираме този център и му помагаме да филтрира ненужната му информация, постъпваща постоянно от външния свят. 98% от тази информация ни е напълно излишна по отношение на целите и има голям отвличащ вниманието ни ефект. Нашият център започва да филтрира всекидневния живот така, както златотърсач филтрира тонове пясък, преди да намери грам злато. Това ни прави МНОГО продуктивни. Около нас непрекъснато има възможности, които да ни помогнат да решим всичките си проблеми в живота, но ние можем да не ги забележим, докато не накараме мозъка си да ги търси. Ако не сте златотърсач, вие ще стъпвате по пясъка, сляп за съкровищата, скрити в него.


Нашият мозък е свързан с невероятно мощно поле, което не се вижда. Физиците го наричат квантово поле. Ние сме същества, които съществуват едновременно в две Вселени – материалната и енергийната. (макар че, ако трябва да съм коректен, това е една Вселена) През цялото време се учим как да оцеляваме в едната Вселена – тази, в която виждаме, чуваме, усещаме глад и болка, вкус. Ако се научим не само да ходим без да падаме в тази Вселена, а да поставяме нашите искания за бъдещето ни, то ние иницираме нашият център, който се заема с работата в другата, скритата Вселена.

 

Поставянето на цели не е тежка работа и не отнема много време. Може да отнеме известно време да си дадем сметка какво наистина искаме от живота си, но записването на хартия е бързо и лесно. Това ще позволи на скритата Вселена да започне да се грижи за изпълнението на целите ви.

 

Един чудесен начин за поставяне на цели е да се вгледате в живота си и да се запитате: „Какво искам? Какво трябва да се случи, за да бъда наистина доволен в професионален и щастлив в личен аспект?” Колко пари, какъв партньор, какъв дом, колко деца, приятели, всичко. Разделете листа на 2 части: професионална и лична. Запишете толкова неща във всяка половина, колкото мислите, че ви трябват, за да сте доволни от живота си. Не се влияйте от чужди мнения или от разпространените рекламни визии за съвършен живот, които ви пробутват по телевизията. Вашият живот си е ваш и само вие имате право да разполагате с него.

 

Ето няколко неща, които избрах за себе си:

• Да съм добър и отговорен баща.
• Да имам силна връзка с децата си.
• Да срещна нова жена в живота си.
• Да имам поне още едно дете.
• Да пътувам често с любимите хора.
• Да имам отлично развит бизнес в областта, която съм избрал.
• Да напиша книга.
• Да има достатъчно време и възможност да помагам на други хора.

 

Това са моите цели. Всеки човек е различен и това му е интересното на живота, нали? Вашите цели сигурно са напълно различни от моите и това е нормално.


В зависимост от големината на списъка ви, най-вероятно нещата, които сте си поставили като цели няма да се изпълнят още в първата 1 година. Може би целите ви са наистина много. Затова най-важното нещо е да изберете кои са най-важните цели и да се съсредоточите върху тях.

Тези, които постигат най-много, не са най-интелигентните. Не са непременно и онези, завършили Харвард. Най-успешните хора са най-фокусираните. Това са тези, които си поставят цели и се съсредоточават върху тях.

 

Затова седнете и запишете на лист целите си. Сложете най-важните отгоре. После наблюдавайте как ще започнат да се реализират и се радвайте на чудото, наречено Живот.

 

Искам да споделя с вас една реч на Стив Джобс пред студенти на университета в Станфорд. Това е университетът, който той НЕ е завършил, за да основе няколко световно известни компании. (клипът е във Vbox7 и има български субтитри)

 

(За част от статията са използвани мисли и материали от John Assaraf, Harvard University и Napoleon Hill)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.