Home Начало на промяна Всяко зло за добро
Всяко зло за добро
Написано от izneviara.com   

Всяко зло за доброЧесто срещана първоначална реакция на изневяра е вкопчването в едни истини, приети за достоверни, и отричането на всичко останало. Това е следствие от преживяното много силно разочарование. И колкото по-силна е била вярата ни в нещо конкретно, толкова по-силна е болката от разочарованието. Колкото повече сме вярвали на половинката си, толкова болката ни от разочарованието и мъката ни е по-голяма. Тази болка предизвиква в нас много силен страх и недоверие. Страх да не се предоверим отново и да останем отново излъгани.

 

Поради дуалистичното си мислене, т.е. че е възможно нещо или да е само истина, или да е само лъжа (добро или лошо), отново и отново се вкопчваме в една единствена истина и анатемосваме останалите. Едва когато разочарованието и мъката намалеят значително, започва допускането и на относителната истина и осъзнаването, че не всичко е само добро или само лошо. Но докато дойде този момент, ние често сме затворени за всякакви разумни аргументи. Промяната следва да дойде от нас самите, колкото и да ни е тежко да си го признаем. Естествено е в началото да очакваме от себе си всякакви крайни реакции, включително и мисли за самоубийство, но целта ни ще бъде да установим в себе си спокойствие и хармония. Едва когато успеем да се справим със страховете и разочарованието си, ще можем да разсъждаваме безпристрастно и да взимаме по-балансирани решения за нашето бъдеще.

Затова ви пожелавам по-бързо и безболезнено преминаване през тежкия начален етап и по-малко крайни реакции. Нека се опитаме да погледнем на изневярата като на наистина сериозно разтърсване на нашия свят, дошло за да ни събуди от дрямката и да ни подтикне да се развиваме и мислим. Най-после сме видели нашите партньори в истинската им светлина, а не през розовите очила, поставени да коригират нашето късогледство във взаимоотношенията ни с другия. Колкото и да ми е тежко и противоречиво да го кажа, все пак ще го кажа: случилото се с нас е за наше добро. Един ден ще го проумеем, но колкото повече отлагаме този ден и продължаваме да се изживяваме като жертви, толкова по-тежко ще ни бъде. Хората, които постоянно смятат себе си за жертва на другите и отказват да погледнат истината в очите, заблуждават себе си и отлагат „оздравяването” си.


Изборът е ваш. От мен имате само искрени пожелания за бързо оздравяване:)

 

 

 

Коментари 

 
+1 #4 Лъчезар 2014-06-24 06:43
Eдно разбрах, след като преминах през ада на изневярата на бившата ми жена и развода, никой не подтиква никого към това и наистина съм бил глупав и наивен за да се вържа на такава жена. Сега вече знаm, че не съм познавал истинското и лице.

"Най-после сме видели нашите партньори в истинската им светлина, а не през розовите очила, поставени да коригират нашето късогледство във взаимоотношения та ни с другия".
 
 
+8 #3 Вики 2013-01-30 19:44
Абсолютно вярно! Колкото по-голямо е доверието в партньора, толкова по-силна е болката от изневярата. Имах пълно доверие на съпруга ми, никога не съм допускала, че ще рискува да съсипе семейството ни заради едно моментно увлечение. Когато разбрах за изневярата имах чувството,че целият свят се е стоварил върху мен. Не го допусках, не исках да повярвам, не можех да го приема. Мислех, че с времето ще отмине, но не. Има моменти в които споменът се появява от нищото и то с пълна сила .... сякаш се е случило вчера.
 
 
+11 #2 maria 2012-08-06 13:23
колко добре и колко вярно казано!сякаш чета собствените си мисли изказани от друг.благодарна съм на изневярата,че ми отвори очите и ми открива нови хоризонти
 
 
+16 #1 веселина 2011-02-26 13:48
преживях това ужасяващо събитие миналата година.Наистина гледах на моя партьор през розови очила,но това болезнено отрезвяване ми се отрази добре за моето развитие.Започнах курс който отдавна исках и започнах да си правя планове които на мен ми харесват за моето развитие.А колкото до болката нея винаги ще я има.Някак си все още не мога да бъда безразлична към всичко което преживях.Живеем заедно не му натяквам необичам да споменавам за това ,но аз си знам какво ми е.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.