Home Начало на промяна Безпокойство за бъдещето
Безпокойство за бъдещето
Написано от izneviara.com   

Безпокойство за бъдещетоХората, преживяли изневяра в живота си, често са подложени на огромен психически тормоз и вътрешно чувство на безпокойство за бъдещето си. Несигурността винаги е голяма и безпокойството лесно може да срине дори силни хора. Ето някои методи за справяне с безпокойството, предложени ни от Дейл Карнеги:

ПРАВИЛО 1. Ако искате да избегнете безпокойството, правете това, което е съветвал Уйлям Ослер. Живейте в отсека на днешния ден. Не се тревожете за бъдещето.   Живейте спокойно до вечерта.
ПРАВИЛО 2. Ако бедата - с главно Б - се прокрадва след вас и ви притисне в ъгъла, прилагайте магическата формула на Уиллис и Х.Къриър:
а/ Попитайте себе си : "Какво може да бъде най-лошото, ако не успея да реша проблема си?”
б/ Мислено се подгответе да приемете най-лошото - в случай на необходимост.
в/ Опитайте се спокойно да премислите мерките за подобряване на ситуацията, с която вие мислено сте се примирили като с неизбежна.ПРАВИЛО 3. Помнете за неизбежната вреда, която безпокойството нанася на вашето здраве. "Деловите хора, не умеещи да се борят с безпокойството, умират млади” .

Основните методи на анализ на проблемите, предизвикващи чувство за безпокойство:
ПРАВИЛО 1: Спомнете си какво беше казал деканът на Колумбийския университет Хокес: "Половината от безпокойствата в света произхождат от хора, опитващи се да вземат решение без достатъчно знания за това, на какво да основат решението си."
ПРАВИЛО 2. След като претеглите фактите, тогава вземете решение.
ПРАВИЛО 3: Когато решението е щателно подготвено и взето, действайте. Насочете силите си за изпълнение на приетото решение и не се безпокойте за резултата.
ПРАВИЛО 4: Когато вие или вашите помощници сте обезпокоени от някакъв проблем, отговорете на следните въпроси:
В какво се състои същността на проблема?
Каква е причината за възникването на проблема?
Какви могат да бъдат решенията?
Кое решение е най-доброто?

За да приключите с навика да се безпокоите, изпълнявайте правило първо:
БЪДЕТЕ ЗАЕТИ. ЧОВЕК, СТРАДАЩ ОТ БЕЗПОКОЙСТВО, ТРЯБВА НАПЪЛНО ДА ПОТЪНЕ В РАБОТА, ИНАЧЕ ЩЕ ИЗСЪХНЕ ОТ ОТЧАЯНИЕ.
НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СЕ РАЗСТРОЙВАТЕ ЗАРАДИ ДРЕБОЛИИ, КОИТО СЛЕДВА ДА ПРЕЗИРАТЕ И ЗАБРАВЯТЕ. ПОМНЕТЕ, ЧЕ ЖИВОТЪТ Е ТВЪРДЕ КРАТЪК, ЗА ДА ГО ПРАХОСВАМЕ ЗА ГЛУПОСТИ.
ИЗУЧАВАЙТЕ ФАКТИТЕ. ПОПИТАЙТЕ СЕБЕ СИ: "КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ ПО ЗАКОНА НА ГОЛЕМИТЕ ЧИСЛА СЪБИТИЕТО, ЗАРАДИ КОЕТО СЕ БЕЗПОКОЯ, НЯКОГА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ?"
СЪОБРАЗЯВАЙТЕ СЕ С НЕИЗБЕЖНОТО!
НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ПОТЪНЕТЕ В НЕПРИЯТНОСТИ. НА ВРЕМЕ СИ ПОДАЙТЕ КОМАНДА: "СТОП".

 

Когато Б.Франклин бил на 7 години, направил грешка, за която помнел 70 години. Тогава на него безумно му се искало да има свирка. Той влязъл в магазина за играчки и поставил всички свои пари на тезгяха, поискал свирка, без даже да попита за цената.
"Когато се прибрах в къщи, - писал той на свой приятел десет години по късно,  започнах да се разхождам из къщата и да си свиря, много доволен от своята покупка. Но когато по-големите ми братя и сестри узнаха, че съм заплатил за свирката много повече, отколкото тя струва, те ми се присмиваха. От досада аз заплаках".


Години по-късно, когато Франклин станал световно известен и бил посланик на САЩ във Франция, той още помнел този случай.
„Когато станах възрастен, - разказвал Франклин, -и виждах постъпките на хората, разбрах, че много, твърде много хора плащат скъпо за придобиването на свирката. Накратко казано, голяма част от нещастията на човечеството е обусловена от неправилната оценка на нещата, от това, че те твърде скъпо плащат за свирката."


Аз твърдо вярвам, че познаването на реалната мярка на нещата се явява най-великата тайна за придобиването на спокойствие. И съм уверен, че ние можем да се избавим от 50% от огорченията, ако веднъж установим за себе си златното правило да определяме кои неща представляват за нас жизнена ценност.


И така, за да надживеем навика си за чувството за безпокойство преди то да ни е пречупило, нека да вземе на въоръжение петото правило - навреме се спрете и си задайте три въпроса:
ДОКОЛКО Е ДЕЙСТВИТЕЛНО ВАЖНО ТОВА, ЗА КОЕТО СЕ БЕЗПОКОИТЕ?
В КОЙ МОМЕНТ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА КАЖА: "СПРИ!" ПО ОТНОШЕНИЕ НА НЕЩАТА, ПРЕДИЗВИКВАЩИ БЕЗПОКОЙСТВО И ДА ПОСТАВЯ ТОЧКА?
КОЛКО ПЛАЩАМ ЗА ТАЗИ "СВИРКА"? НЕ СЪМ ЛИ ЗАПЛАТИЛ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СТРУВА ТЯ?

 

Веднъж сутринта нашата група дойде на занятия в лабораторията, където се намирал доктор Брандвастън. Накрая на масата му имаше бутилка мляко. Ние седнахме и я загледахме, недоумявайки какво отношение може да има млякото към курса по хигиена. Изведнъж мистър Брандвастън стана и запокити бутилката с мляко в умивалника Бутилката се разби и млякото се разля. А той викна: Не плачете за разлятото мляко! Изгубеното няма да се върне!". След това ни накара да се приближим до умивалника и да погледаме парчетата от разбитата бутилка.


Хубаво погледайте - ни каза той - Искам да запомните този урок за цял живот. Вие виждате, че всичкото мляко се разля и колкото и да вдигате шум и да си скубете косите - нито една капка няма да се върне назад. Ако бяхме взели някой предпазни мерки, можехме да запазим млякото. Но сега е твърде късно. Всичко, което можем да направим - това е да го отпишем, да го забравим и да преминем към по нататъшна работа."


ПРАВИЛО 1. Надвивайте на чувството за безпокойство с постоянна заетост. Активната дейност - ето едно от най-добрите средства за лечение.
ПРАВИЛО 2. Не се безпокойте за дреболии, не допускайте вашето щастие да се разруши заради незначителни неща.
ПРАВИЛО 3. По отношение на безпокоящите ви обстоятелства прилагайте законите на теорията за вероятностите. Запитайте се:"Каква е вероятността това изобщо да се случи?"
ПРАВИЛО 4. Примирете се с неизбежното, ако знаете, че обстоятелствата са извън вашата власт и вие не можете да ги измените или поправите. Кажете си:" Да, това е така и не може да бъде другояче."
ПРАВИЛО 5. Умейте навреме да спрете, решете за себе си каква мярка безпокойство можете да си позволите по отношение на едни или други обстоятелства и не се разплащайте с по-голяма цена.
ПРАВИЛО 6. Нека миналото само себе си погребе, не издребнявайте, не цепете наново стърготините.

 

Преди няколко години при едно интервю по радиото ме помолиха да отговоря на следния въпрос: „Кой е най-важният урок, който сте получили през живота си?"
Да отговоря ми беше лесно: най-ценният урок, който бях усвоил в живота си, е осъзнаването важността на това, което мислим. Кажи ми какво мислиш и аз ще ти кажа какъв си. Нашите мисли определят особеностите на нашата личност. Нашето отношение към живота, това е факторът, определящ съдбата ни. Емерсон е казал: „Човек е това, което мисли в течение на деня." Нима той може да бъде нещо друго?
Великият философ Марк  Аврелий, който е управлявал Римската империя, е изразил тази мисъл в девет думи. Девет думи, които могат да определят вашата съдба: "НАШИЯТ ЖИВОТ Е ТОВА, КОЕТО НИЕ МИСЛИМ ЗА НЕГО."


На вас ви се струва, че аз ви пропагандирам примитивно оптимистично отношение към всички ваши проблеми? Не, за съжаление, животът не е толкова прост. Но аз съм за това, че ние сме длъжни да изработим у себе си положително, а не отрицателно отношение към обкръжаващия ни свят.
С други думи, ние следва да се погрижим за решаването на своите проблеми, но не и да проявяваме безпокойство по този повод. В какво се състои разликата?


Нека да илюстрирам тази мисъл. Всеки път, когато пресичам някоя нюйоркска улица с интензивно движение, аз се грижа за това да не попадна под някоя кола, но това не ме хвърля в безпокойство. Да се грижиш, това означава да съзнаваш в какво се заключват нашите проблеми и спокойно да вземаш мерки за тяхното разрешаване. Да проявяваш безпокойство, това означава непрекъснато движение в кръг, старателно довеждащо ни до изстъпление.

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.