Home Начало на промяна Има ли заместител на любовта?
Има ли заместител на любовта?
Написано от jenite.net   

Има ли заместител на любовта?Чувал ли си песничката на Лазар – Заместител на любовта? Днес за пореден път я слушам и започвам да си я тананикам. Хубава е и мелодична. Но чак сега се замислям над думите в нея. Веднага ми изниква въпросът: има ли заместител на любовта наистина? И тъй като не съм голям спец в тази област, започвам да се ровичкам из интернет пространството, извиквайки на помощ Google.

 

Най–напред се натъквам на отговора, който първосигнално на мене самата ми дойде на ум, задавайки си този въпрос. Досети ли се кой е този така прочут заместител? Разбира се, че шоколада. Или най-общо сладичките вкуснотийки. Също и виното. Но това не са ли прекалено тривиални отговори? Любопитството ми ме човърка и искам да науча и други. Не може да няма още заместители. Въпреки че, размишлявайки, си казвам, че всъщност това би трябвало да е индивидуално за всеки.

 

Продължавам да се ровичкам и навсякъде ми се набива на очи шоколад, шоколад и пак шоколад. Ето на едно място пише за храната като цяло. Може би, защото все пак е удоволствие да си хапваш, затова се счита и това за вид заместител. Друго, което срещам е, че за работохолиците било лесно – заместителят е службата им (каква скука). Ето попадам и на една статия, в която се казва, че имало девет заместителя на любовта, а именно:

1. безразборен секс; 2. алкохол; 3. наркотици; 4. слава, 5. бижута; 6. дрехи и обувки; 7. шоколад, 8. работа; 9. интернет.

 

И пак нещо оставам неудовлетворена от тези отговори. Нито едно от до тук изброеното не може да ме убеди, че може да замести любовта. Чувството, емоцията Любов. Не мога да приема, че някои от тези неща ще ми дадат това, което ми дава усещането да си влюбен и да обичаш. Да летиш от любов. Да мечтаеш и да копнееш. Да жадуваш. Пак от любов. Да изпитваш такова безмерно щастие, че да не искаш да живееш повече никога без него. Да си изпълнен с толкова енергия, бликаща от всяка частица на тялото ти, чийто извор не е нищо друго, освен любовта. Кое от всичко изброено по-горе може да ми даде това усещане? Мигновено и за съвсем кратко (например похапването на шоколад) ще ме дари с наслада и удоволствие, може би да, но няма да ми даде онова велико удовлетворение и душевно изпълване, което ми дава любовта.

 

Така че не мисля, че има истински заместител на любовта, а по-скоро може да се каже заместител на удоволствието и насладата, която тя ни носи, ако въобще може да се сравняват двете неща. Насладата от похапването например и насладата от любовното чувство. Е да, все е някаква наслада. Но различна и всяка по своему носеща удоволствие. Ти сам можеш да си прецениш кое от тези удоволствия ще избереш. И, разбира се, да си отговориш на въпроса има ли заместител на любовта и ако да, кой е той за теб.

 

Ето и отговора, който на мене лично май най ми допада: как да заменим най-лесно любовта... ами с друга любов!

 

(източник: jenite.net. Публикувана с разрешение)

 

 

 

Коментари 

 
+2 #2 Диди 2014-05-10 17:00
Любов - да! Наистина друга любов най- добре ще излекува нараненото сърце. Но ако е само секс или мнима, родена от фантазиите ни любов, може да стане по- зле. Вярвам, че е необходимо е време и шанс за да срещнеш нова любов. Време- защото първо трябва да излекуваш душата си, да повярваш отново в себе си и в това колко си уникален и неповторим. Нараненият човек, обсебен от болката си, не винаги е способен да преценява правилно сигналите, които получава от другите, но се чувства поласкан, че е желан и ценен. Загубата на доверие и липсата на нежност понякога ни карат да отдаваме повече от необходимото внимание на проявите на внимание от друг, недооценявайки че липсват важните за нас неща. Шанс - защото всичко е химия и случайност. Любовта не се случва по план... И все пак ако силно вярваш, че щастието не ти е обърнало гръб, то трябва да знаеш, че наистина се случват чудеса...
 
 
+2 #1 Людмила Манова 2014-01-19 03:15
Опитвала съм.Не е същото. :(
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.