Home Начало на промяна Недоверието и страхът от измама
Недоверието и страхът от измама
Написано от Росица Вакъвчиева   

Недоверието и страхът от измамаСтрахувате ли се да не бъдете излъгани, предадени, да не ви изневерят или да се възползват от доверието ви?


Можете ли да се доверите на хората около вас или постоянно ви мамят и разочароват?


В днешно време все по-широко разпространено мнение е, че всеки гледа да те излъже и не можеш да имаш доверие на никого. Все по-често чуваме за измами по телефона, интернет измами, измами при покупко-продажби, слушаме за фалшиви фирми, за различни шарлатани и т. н. и т. н.
Често се случва дори и най-близките ни хора, на които сме разчитали и сме им имали доверие да ни „забият нож в гърба“.


Това ни кара да се затворим в себе си и да не смеем да се доверим на никого. Струва ни се че живеем в несигурен свят, който постоянно ни застрашава и всеки, с когото общуваме е потенциален измамник.

 

Всъщност недоверието в хората се заражда още от детството ни, когато са ни повтаряли – „не се доверявай на непознати, внимавай на кого се доверяваш, не бива да вярваш на хората“…А ако по-натам в живота си сме били излъгани или сме се почувствали предадени от някого, недоверието се утвърждава като наша характерна черта и се засилва още повече от общественото мнение и от това, което чуваме от медиите.

 


Нашето недоверие е нашата защитна реакция срещу измама и срещу това, което може да ни донесе тя. Но недоверието е и наше ограничение.


Страхът от измама ни кара да се съмняваме във всеки и във всичко, пречи ни да общуваме свободно и да се радваме на живота, спира ни да предприемаме нещо ново. Недоверието към хората ни държи в постоянно напрежение и прави живота ни труден.


Можем ли да се предпазим от измами? Трябва ли да се доверяваме на хората или не?


Истината е, че няма нещо, което да ни застрахова, няма начин, който на 100 процента да ни предпази от измама и лъжи.
Всъщност колкото повече се съмняваме и страхуваме, колкото по-мнителни сме и непрекъснато дебнем и проучваме околните, толкова повече животът ни сблъсква с хора и ситуации, убеждаващи ни отново и отново, че светът е пълен с измамници и че не може да имаме доверие на никого. Защото нашето подсъзнание винаги намира начин да ни „докаже“ че това, в което вярваме е истина.


Може би ще попитате- „след като няма сигурен начин да се предпазим, какво ни остава – да се доверяваме на хората като просто разчитаме на добър късмет или благосклонността на съдбата..? Но ако сме доверчиви, няма ли да бъдем лесна „плячка“ за лъжци и измамници?“


Вярно е, че измамниците често избират за „жертви“ прекалено доверчивите хора, които лесно „ще се вържат“.


Но тук има една тънка граница между прекалената доверчивост, граничеща с наивност и истинското доверие в живота и в хората.


Обикновено тези, които вярват истински в доброто привличат хора, на които може да се доверят. С доверието, което гласуват на обкръжаващите ги, те сякаш ги преобразяват и ги карат да действат коректно.


Кое е това, което отличава прекалено доверчивия човек от този, който е отворен към света, който вярва в хората и в живота и рядко му се случва да бъде излъган?


•    Увереност.
Забелязала съм, че прекалено доверчивите хора са неуверени в себе си и често действат, водени от страх или отчаяние. Това безпогрешно се улавя от околните и ги превръща в удобна „мишена“. Страхът, чувството за вина, отчаянието, неувереността, мисълта, че не заслужаваш са „конците“, за които се захващат манипулаторите и измамниците.
А характерно за хората, които внушават респект и уважение е увереността, излъчваща се от тях.


•    Доверие в себе си и света.
Когато се страхуваме да не бъдем измамени, ние всъщност се страхуваме дали ще можем да се справим с предателството и с чувството, че сме използвани. Страхуваме се от това как ще изглеждаме в очите на хората и най-вече – страхуваме се че няма да може да се справим с последствията.

В основата на недоверието към света и хората е недоверието към себе си.

Затова вземете решение че каквото и да се случи, вие ще се справите. Изградете повече доверие в самия себе си.
Помнете, че сигурността и свободата може да се постигнат не като се опитвате да предвидите и да се предпазите от всичко, което евентуално би могло да се случи, а като знаете, че каквото и да се случи, ще се справите.


•    Всяко нещо, което ни се случва е отражение на това, което смятаме, че заслужаваме.
Ако хората около нас винаги ни лъжат и се възползват от нас, ако често се чувстваме предадени и онеправдани, това може да се дължи на някоя част, вътре в нас, която смята, че не заслужаваме. Когато дълбоко в себе си смятаме, че не заслужаваме или изпитваме чувство за вина, подсъзнанието ни създава сценарий за наказание. Защото чувство за вина търси наказание, а животът ни дава това, което подсъзнателно сме приели, че заслужаваме.


•    Бъдете честни с другите и със себе си.
Помислете си как се държите към хората около вас, опитвате ли се да ги манипулирате, макар и несъзнателно, възползвате ли се от тяхната доверчивост? Истина е, че тези, които не вярват на хората и са винаги подозрителни, най-често лъжат. Знайте, че каквото давате в живота, това и получавате. Законът за причината и следствието действа на всички нива.


А как се отнасяте към самите себе си? Залъгвате ли се, спазвате ли обещанията към себе си, можете ли да се доверите на себе си?

Ако сте станали жертва на измама, запитайте се – „С кое свое убеждение привлякох това изживяване в живота си? С какво и защо привличам подобни обстоятелства и хора в живота си?“ Тези въпроси могат изкарат наяве най-дълбоките ви убеждения, за които дори не сте си давали сметка. Всъщност когато открием още нещо, което ни пречи, това е като все едно сме открили съкровище, защото ни показва върху какво трябва да работим, за да вървим напред и да променим живота си към по-добро.


•    Не си създавайте определени очаквания за хората.
Понякога ние очакваме твърде много от хората около нас. Например очакваме от даден човек винаги да действа според исканията ни, по всяко време да може да ни се притича на помощ и винаги да е на наша страна. А ако той не постъпи както ни се иска, приемаме това като предателство, измяна и се чувстваме излъгани. И започваме да се самосъжаляваме и да затвърждаваме убеждението си, че всички около нас са подли лъжци и използвачи.


Помнете, че никой не може да поеме цялата отговорност за живота ви. Не може един човек да отговаря на всичките ви нужди и да бъде на ваше разположение по всяко време. Вие носите отговорност за своя живот. Този, на когото може да разчитате винаги, сте вие.


•    Нашите убеждения за света и хората привличат това, което ни се случва.
Ако смятате, че светът е враждебно място и че всички хора лъжат и мамят, това и ще виждате около вас. Защото всичко външно е отражение на вътрешното.
Вътрешното обаче може да се промени, а с това и всичко, което ни се случва. За можем да градим нещо ново в живота си, трябва да препрограмираме отрицателните си вярвания.
Затова – изградете си нови представи за света. Запишете на един лист мисли, които искате да станат вашите нови убеждения и които ще започнат веднага да променят това, което виждате и което ви се случва.

 

Например:
Светът е безопасно място. Моят свят се грижи за мен.
Заобиколен съм от обичащи и честни хора. Всичко е наред в моя живот.
Животът е радост. Общувам свободно с хората.
Аз привличам обичащи хора, на които мога да се доверя.
Аз заслужавам коректно отношение. Хората се държат с уважение към мен.
Освобождавам се от моите стари представи за света. Аз съм този, който гради своята реалност. Избирам да виждам хора, които се отнасят с уважение към мен.
Злото в света не ме застрашава, защото привличам само това, в което вярвам.
Доверявам се на моя свят, че всичко се случва по най-добрия за мен начин.


Разбира се, можете да напишете други мисли, които ви харесват и които ви карат да се чувствате добре. Важното е да започнете да променяте старите си убеждения за света и хората.


Споделете вашето мнение. Смятате ли че светът е враждебен и не може да се има доверие на никого и може ли да променим това?

 


(Автор: Росица Вакъвчиева, източник: sebepoznanie.com, публикувано с разрешение)

 

 

 

Коментари 

 
+2 #1 Мариета 2013-10-09 08:04
Това е страхотно!!Мног о е вярно,ние го знаем и въпреки това повтаряме грешките си отново и отново докато не стигнем до дъното,а когато човек стигне до дъното и успее да изплува той става по силен!!!Много ми хареса.Браво!!!!
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.