Home Първите 10 дни Решение ли е самоубийството?
Решение ли е самоубийството?
Написано от izneviara.com   

Решение ли е самоубийството?Старите хора са казали – „Един ден всичко се разбира”. Ако има изневяра, за нея рано или късно се научава. Може да не е пряко, а по заобиколен начин, но винаги се разбира. Преди около два месеца почина един от дядовците в семейството ни. На смъртния си одър, той се изповядал на жена си, че е имал и друга жена в живота си. После си отишъл облекчен.
Някой ден всичко се разбира.

Хората, с които си пиша или с които говоря, наричат случилото се най-често предателство. Чувстват се толкова силно ударени от невероятната болка и кризата в доверието, че понякога отказват да я приемат. Аз също бях там. Намирах много „други” обяснения за случилото се. Обвинявах само себе си, после обвинявах само другия, после целия свят. Накрая реалността започна да прониква в размътеното ми съзнание, пробивайки си път през наслоените пластове на самозаблуда, липса на връзка с истината и детското желание „всичко да бъде наред”. Лъчът на честността към себе си започна да изпепелява един след друг всички тези пластове. Накрая не остана почти нищо, освен болката. Огромна и пулсираща.

 

 


Понякога болката ще бъде толкова голяма, че ще поискате да ви няма. Ще поискате да умрете, за да си починете. Ще поискате изведнъж да си „решите” всички проблеми. Даже ще се позабавлявате с идеята точно как да стане. Аз също минах през това. Моят избор се колебаеше между катастрофа с автомобил и нарочен инфаркт:) Не искам да ви лъжа, затова ще кажа, че от време на време пак ми минават такива мисли... Хубавото е, че с времето интензитетът на желанието за самоубийство намалява. Гарантирам ви, че един ден ще изчезне напълно!

Струва ли си да се самоубивате? Категорично не! Около нас има един прекрасен свят, който ние просто отказваме да видим. Един свят, който ни чака да го открием. Погубвайки себе си, ние окончателно губим шанса да срещнем хубавото, което ни чака зад ъгъла. Светът, за който говоря е скрит за болката. Тя е на преден план и успява да маскира всичко зад себе си. Тя е филтърът, поставен пред нашите очи, който ни пречи да виждаме красивото, възможностите, щастието.

Изглежда ми подходящо тук да цитирам части от Толе:

Болката е неизбежна, докато се отъждествявате със своя ум, тоест докато сте в духовно несъзнание. Тук става дума най-вече за емоционалната болка, която е и първопричината за физическата болка и физическите заболявания. Недоволството, омразата, самосъжалението, вината, гневът, депресията, ревността и т.н. - дори и най-дребното раздразнение - всички те са форми на болката. А всяко удоволствие или емоционален подем съдържат в себе си семето на болката, тяхната неотменна противоположност, която след време ще се прояви.

Мнозина знаят също от собствен опит колко лесно и бързо една интимна връзка може да се превърне от източник на удоволствие в източник на болка. От една по-далечна перспектива двата полюса са двете лица на една и съща монета и са част от скритата болка, която е неотменима част от умотъждественото „его"-състояние на съзнанието.

Ако това се отнася за вас, наблюдавайте съпротивата в себе си. Наблюдавайте привързаността си към болката. Наблюдавайте особеното удоволствие, което ви доставя да бъдете нещастни. Наблюдавайте натрапчивата потребност да говорите и да мислите за нещастието си. Съпротивата ще престане, ако бъде доведена до съзнанието.

Опитайте се да се уловите, когато се оплаквате - на глас или наум, от ситуация, в която сте се озовали, от това какво правят или говорят хората, от средата си, от положението си, дори от времето. Оплакването винаги представлява неприемане на това, което е. То неизменно носи несъзнателен негативен заряд. Когато се оплаквате, се превръщате в жертва. Когато се изразявате, властта е във вас. Затова променете ситуацията, предприемайки нещо, или говорейки за нея, ако това е необходимо или възможно. Напуснете ситуацията или я приемете. Всичко останало е лудост.


Какво означава „напуснете ситуацията”? Със сигурност не и самоубийство! Да напуснеш ситуацията значи да престанеш да чувстваш привързаност към болката, да поискаш тя да изчезне напълно. Казано още по-просто: разделете се с причинителя на болката. Ако решите да приемете ситуацията, това означава да я приемете напълно – с всичките й неприятни аспекти и без мрънкане. Приемайки ситуацията, вие ще започнете да се владеете отново и ще престанете да се поддавате на мислите за лесен изход.

Самоубийството не е решение!

Ако ви радва, поиграйте си с мисълта за него, но после слезте отново на Земята и си позволете да забележите красотата й.

Добре дошли отново тук и сега!

 

 

 

Коментари 

 
-2 #2 an 2014-07-12 15:44
Radvam se 4e go ima tozi sait s sigornost pomagate na mnogo xora,znam kakvo e bolkata i chetq admina vse edno sam az,molq se na gospd samo da ni dade sili da prodaljim napred,i vqrvam 4e edin den shte ni mine,no edvali da se zabravi i doverieto da se varne nevazmojno e prosto.
 
 
+5 #1 asdf 2012-11-15 21:39
Самоубийството е решение!
Преди няколко години си сложих примката, но не намерих кураж да ритна стола. И какво? Нищо хубаво не ми се е случило оттогава - обърна ли се назад, има само самота и болка.
Който иска - да живее.
Съжалявам единствено за това, че нямам сила да свърша със себе си.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.