Home Помощ за децата
Как да помогнем на детето да приеме развода?
Написано от izneviara.com   

Как да помогнем на детето да приеме развода?Разводът е стресиращ, както за родителите, така и за децата. Въпреки, че емоционалните реакции на децата зависят от тяхната възраст по време на развода, много деца изпитват чувство на тъга, гняв и тревога - и не рядко тези чувства оказват влияние върху техния характер.
За щастие има неща, които може да направите за да помогнете на Вашите деца по време на развода. Чрез минимизиране на стреса и обяснявайки им ситуацията отворено и честно, може да помогнете на Вашите деца да преминат през това трудно за тях време.

Да кажем на децата

Веднага, след като сте си изяснили плановете, говорете с децата си за решението да се разведете. Въпреки, че няма лесен начин "да прекъснете новините", би трябвало да присъстват и двамата родители, когато се съобщава на детето, като не трябва да се показват чувства на ярост, вина или упрек. В най-добрият случай това е трудно съобщение, но ако го съобщите деликатно, може да го направите по-малко болезнено за Вашето дете.

 
Ако обичаш мама, ще мразиш татко
Написано от izneviara.com   

Ако обичаш мама, ще мразиш таткоПанчо Малезанов е художник и баща. Председател е на фондация „Бащи за отговорно родителство“, организация, чиято цел е да привлече внимание върху ролята бащинството за развитието на децата, и лекотата, с която обществото ни се отказва от него, когато родителите се разведат. Самият той живее живота на разведения родител и не спира да се бори за правото си да бъде баща.


Способен ли е българския татко да даде равностойна на българската майка грижа при отглеждането на децата?

 

От известно време наблюдавам с удоволствие сами татковци с бебета и деца из парковете на София. Забележете ги и вие. Те са усмихнати и не крият от никой удоволствието от разходката с детето. Те ги хранят, сменят памперси забавляват ги. Нашата фондация не дискриминира майките като такива. Ние искаме права и за нас- обичащите децата си бащи.  Въпросът не е в това кой е по-добър, а в необходимостта от това и двамата родители, да дават всичко от себе си за децата.

 

 
Татко забравя
Написано от izneviara.com   

Татко забравя - Дейл КарнегиСлушай, синко: казвам това, докато ти спиш, едната ти ръчичка е свита под бузата, а русите къдрици са залепнали на влажното ти челце. Промъкнах се крадешком в стаята ти. Само преди няколко минути си седях и си четях вестника в библиотеката и изведнъж ме споходи чувство за вина. Разкаян, дойдох при леглото ти.


Ето какво си мислех, сине. Бях лош към теб. Скарах ти се, когато се обличаше за училище само защото си позабърса лицето с кърпата. Скарах ти се, че не си си лъснал обувките. Креснах ти ядосано, задето беше захвърлил някакви свои неща на пода.


На закуска също намерих за какво да ти се скарам. Разливаше ту това, ту онова, ядеше лакомо, без да сдъвкваш добре, слагаше лактите на масата. Намаза си прекалено много масло на филията. Когато тръгна да си играеш, а аз – да хвана влака, ти се обърна, помаха ми и ми извика: “Довиждане, татко!”. А аз се намръщих и отвърнах: “Какво си се прегърбил!”

 
Тате, остани си в къщи
Написано от izneviara.com   

Тате, остани си в къщиили повече за важността от почивен ден с децата.

Времето с децата... Според някои не е важно колко време прекарваш с децата си, a дали времето е качествено или не. Вероятно това извинение е довело до тъжните статистики, че днес в нацията бащите ( а и много майки) прекарват по-малко от 10 минути дневно с децата си.Нищо чудно, че когато прозорецът на възможност за влияние се затвори и децата навлязат в своите тийнейджърски години, татко и мама установяват, че не могат да видят нищо от себе си, от своите ценности и убеждения, депозирани в мирогледа на онези, които ще ги наследят.

 
Пред децата - твърдо "Не"
Написано от izneviara.com   

Пред децата - твърдо Навярно всяка двойка е била съветвана да не се кара в присъствието на децата.  И въпреки това много двойки си позволяват този „лукс“. Когато емоциите ескалират, е трудно да се сдържим и да следваме повелите на здравия разум. Но независимо колко е трудно, всяка двойка би следвало да изгради позитивния навик да не въвлича децата косвено в конфликтите помежду им. Изследванията в психологията показват, че децата, които са свидетели на родителските конфликти, плащат сериозна цена: те са по-агресивни, страдат от повече емоционални проблеми, преживяват повече стрес.

 
Бащи и деца: с какво започва разбирането?
Написано от izneviara.com   

Бащи и деца: с какво започва разбирането?В една московска детска градина психологът предложил на 5-6 годишни деца да поиграят на “Майки и дъщери”. Момичетата бързо разпределили помежду си ролите на майки, дъщери, баби, но никое от момчетата не се съгласил да изпълнява ролята на бащата – в най-добрия случай се съгласявали да са синове или куче. След дълги уговорки едно от момчетата се съгласило да играе ролята на бащата – той седнал на дивана и казал: “Дайте ми вестника и включете телевизора!” Така той изкарал цялото време на играта. На въпроса на психолога какво вършат майките и бабите, всички деца, включително и момчетата отговаряли охотно и подробно. За това, какво правят бащите разказвали малко и с общи думи като: “ходят на работа”,  “изкарват пари”, “карат се с майката и детето”, “наказват”.

 
Татко, каква ти е заплатата?
Написано от izneviara.com   

Татко, каква ти е заплатата?С плахо гласче и поглед, изпълнен с обожание, малкото момче посрещна баща си докато той се прибираше от работа.

“Татко, колко ти плащат на час?” – попита го то.

Силно изненадан, той погледна към него и му каза: “Сине, дори и майка ти не знае това. Не ме притеснявай сега. Уморен съм!”

„Но татко, моля те, просто ми кажи. Колко получаваш за един час?” – настояваше момченцето.

Бащата най-накрая се предал под натиска на малкото дете и казал: “20 долара на час.”

ОК, тогава може ли да ми заемеш 10 долара?” – усмихнато помолило момчето.

Показвайки явни признаци на гняв, бащата извикал: “Затова ли толкова настояваше да разбереш колко получавам? Върви да си лягаш и не ме занимавай повече тази вечер!”

 


Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.