Home Помощ за децата Пред децата - твърдо "Не"
Пред децата - твърдо "Не"
Написано от izneviara.com   

Пред децата - твърдо Навярно всяка двойка е била съветвана да не се кара в присъствието на децата.  И въпреки това много двойки си позволяват този „лукс“. Когато емоциите ескалират, е трудно да се сдържим и да следваме повелите на здравия разум. Но независимо колко е трудно, всяка двойка би следвало да изгради позитивния навик да не въвлича децата косвено в конфликтите помежду им. Изследванията в психологията показват, че децата, които са свидетели на родителските конфликти, плащат сериозна цена: те са по-агресивни, страдат от повече емоционални проблеми, преживяват повече стрес.

 

Но това не е всичко. Партньорите в двойката също страдат от допълнителни негативи, когато се карат пред децата си. Е. М. Къмингс изследва как присъствието и отсъствието на децата влияят върху остротата на конфликта. Резултатите свидетелстват, че когато партньорите се карат в присъствието на децата, конфликтът помежду им е по-ожесточен.
Къмингс изследва 47 двойки, които водили записки на семейните си конфликти в период от 15 дни. На базата на записките той установява две закономерности. Първата е, че когато партньорите се карат в присъствието на децата, те използват повече негативни тактики по време на конфликта - обиждане на партньора, повишена агресия, хвърляне и чупене на предмети. Втората закономерност е, че когато партньорите се карат пред децата, те са по-склонни да се карат заради въпроси, свързани със самите деца. Това е особено стресиращо и емоционално разстройващо за децата, защото ги кара да се чувстват виновни, че мама и татко не се разбират заради тях.

Любопитно е защо партньорите са по-ожесточени един към друг по време на конфликт в присъствието на децата?

Отговорът не е съвсем ясен. Но едно от вероятните обяснения е, че всеки от нас се стреми да се представи в максимално положителна светлина в очите на другите. Собствените ни деца не правят изключение. Следователно е възможно да се ядосваме още повече на партньора си, когато се отнася към нас зле в присъствието на децата, защото тяхното мнение за нас е важно. Например ако партньорът ни  ни обвинява, че сме безотговорни, ние се опасяваме децата да не останат със същото убеждение за нас. Затова започваме да се отбраняваме по-яростно, да нападаме и обвиняваме другия на свой ред.


Съветът да не се караме пред децата наистина е полезен. Спазвайки го,  освен че предпазваме децата си, ние създаваме предпоставка за по-мек тон на конфликта, което от своя страна засилва вероятността за "мирното" и продуктивното му разрешаване. Никоя двойка не може да избегне конфликта. Но щастливите двойки не се отличават с отсъствието на конфликт, а с умението да го разрешават цивилизовано и без да нанасят емоционална вреда – особено на децата.

 

 

(източник: shtastieto.com)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.