Home Признаци за изневяра Причини за раздялата
Причини за раздялата
Написано от izneviara.com   

Причини за раздялатаШансовете за развод при първите бракове е 67 % за период от 40 години. Половината от разводите се случват през първите седем години. Според някои проучвания процентът на развод за повторните бракове дори е по-висок с 10 % от този за първите. Шансовете да се разведете са толкова големи, че е напълно логично да се погрижите за брака си дори и в момента да не сте пред развод.

 

За разделите при двойките, които живеят на семейни начала, е трудно да има статистически данни, но можем да предположим, че там нивото на раздяла е сходно. Защо процентът на разводи и раздели е толкова висок? Ето няколко причини, които оказват влияние върху тези цифри.


1. Липса на професионална помощ: Голяма част от двойките стигат до развод, защото често чакат твърде дълго да намерят решения на проблемите в отношенията си. В съвременния свят индивидуализмът и самостоятелността са високо ценени. Въпреки предимствата си те често възпрепятстват двойките да потърсят професионална помощ. Съвременният човек обича да мисли, че може сам да решава проблемите си, и се ръководи от убеждението, че ако положи достатъчно усилия, ще се справи с всичко. Но това, което ни убягва, е, че ако нямаме определени знания и умения, колкото и усилия да полагаме, най-вероятно няма да постигнем желаните резултати. Малко скромност, по-малка убеденост във възможностите ни да се справим сами и сила да признаем, че имаме нужда от помощ, биха помогнали на много двойки да изгбегнат раздялата.

 

2. Недооценяване на съзидателния потенциал на конфликта: Двойките често не умеят да използват конфликтите в своя полза. Много двойки споделят романтичното убеждение, че ако се обичат, не е нормално да имат конфликти. Но след като конфликтите започнат (неизбежно) и особено ако продължат, партньорите остават дълбоко разочаровани. Разсейването на романтичните илюзии често води до разпадане на взаимоотношенията. Вместо да разберат, че конфликтите могат да играят съзидателна роля за една връзка, партньорите често дълбоко се обиждат, трупат гняв и се отчуждават един от друг. Неумението да се решават конфликти, да си прощават, да се сдобряват пречи на много двойки да съхранят връзката си.

3. Страх от споделяне на властта: Разпределението на властта в двойката между партньорите се променя. Понякога единият носи отговорността за важни въпроси и решения за двойката, друг път другият поема тази роля. Партньорите следва да могат да отпускат юздите на властта и да се “подчиняват”, когато е необходимо, т. е. да позволяват на другия да оказва влияние. Нагласата от типа “всичко става само по моя начин” разрушава много връзки и оставя хората самотни и сами със своята потребност да контролират нещата.

 

4. Изневери: Хората са склонни да търсят утеха и комфорт извън двойката, ако нещата не се развиват така, както те искат. Занижените морални норми и убеждението, че извънбрачните афери са оправдани в случай, че потребностите на някой от партньорите не са удовлетворени, действат разрушително върху връзката. Малко връзки успяват да се възстановят от изневери и много двойки разбират по трудния начин, че изневярата като начин за решаване на семейни проблеми води до още по-големи проблеми.

 

5. Нежелание за полагане на усилия: Консуматорските тенденции в съвременното общество засягат и двойките. Мнозина изоставят отношенията си, сякаш захвърлят чифт стари обувки. Търсим бързи и безболезнени решения на проблемите и начини, по които да задоволим нуждите си. Ако сме неудовлетворени, често мислим, че ако започнем друга връзка, това ще реши проблемите ни и ще ни направи по-щастливи. Често вместо партньорите да фокусират вниманието и усилията си върху подобряване на връзката, те го разпиляват навън и не предприемат необходимите действия за укрепването и съхраняването й.

 

6. Нереалистични очаквания: Нереалистичните очаквания към връзката и партньора също действат разрушително. Мислим, че след като срещнем подходящ човек, влюбим се и заживеем заедно, той или тя е длъжен/а да задоволява всичките ни потребности, да решава всичките ни проблеми и да ни дарява с постоянно щастие. Забравяме, че носим лична отговорност и не е честно и реалистично да я прехвърляме върху някой друг.

 

 

(източник: shtastieto.com)

 

 

 

Коментари 

 
+1 #1 seksi-dama 2013-07-04 09:41
Ние потърсихме професионална помощ/той дойде само 1 път на консуртация/, през повечето време ходех само аз. И въпреки това стигнахме до развод.
Дали съжалявам? Времето ще покаже, минаха 6 г.от раздялата ни, 4 от които премниха с продължаващи сексуални отношения, а аз все още се вълнувам дори само като чуя гласа му по телефона.
Защо няма тема: "Да се ожениш/омъжиш за бившия си?"
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.