Home Признаци за изневяра Повече за изневярата
Повече за изневярата
Написано от Стоян Георгиев   

Белези за изневяра

"Защо правите от изневярата чак такъв проблем?" - попита ме наскоро един водещ-психолог от българско телевизионно шоу. Намекът му беше породен от изказването ми, че една двойка се нуждае от време, за да се възстанови след изневярата. Всъщност, едни от най-отчаяните хора, които са ми се обаждали за консултация, са били индивиди, чийто мъж/жена са скочили в леглото с някой друг. Мъже и жени от всякакви икономически прислойки, дори преуспяващи бизнесмени, установили че партньорът им кръшка. И знаете ли коя е най-често срещаната фраза, която съм чувал в подобни ситуации? "Всичко изгуби значение за мен." или "Светът се срина".

Белези на изневярата

 

Фактите са, че изневярата оказва опустошителен ефект върху индивида, семейството като такова и разбира се, върху децата на двойката, преживяла изневяра. Разбира се, процесът към възстановяване е напълно осъществим, но той съвсем не е толкова лесен и бърз.

 

 

Един често задаван въпрос е "Как да разбера дали партньорът ми кръшка?" Е, мой основен принцип е  винаги да дам съвет на хората да освободят повече доверие един към друг. Въпреки това, съществуват белези, които могат да говорят за наличието на извънбрачна връзка. Разбира се, не ставайте подозрителни, не подскачайте, ако забележите наличието на някой от тези белези и не насочвайте пръст към партньора си, докато не сте се убедили във фактите.

Белег 1: Игнориране и избягване на партньора
Твоят партньор може да изглежда вглъбен, странен и много фокусиран, само че не на теб. Може да започне да пренебрегва своите домашни отговорности, децата и дори - кариерата си.

Белег 2: Често сравняване на партньора с някой друг от противоположния пол
Ако в семейството твоите действия са сравнявани често с действията на някой друг, напълно е възможно този някой да е идеалът на пъртньора ти за мъж/жена и да е налице връзка. Доброто ниво на взаимоотношенията между вас също не е гаранция, че изневярата ще те подмине. Тя се случва най-често с някого, който е част от общността, от която е част партньорът ти - общ приятел, съсед, колега и е предимно по инициатива на "другата персона".

Белег 3: Защитна реакция от страна на партньора
Колкото повече време отделяш, за да убедиш партньора си, че съществува проблем, толкова по-защитен става самият той и се привързва към другата личност.

Белег 4: Липса на комуникация и сексуално общуване
Мълчанието, несподелянето, вглъбяването в себе си, са също възможни белези. Нежеланието за секс и сексуалното избягване на партньора са едни от първите въпроси, които задавам към двойка със съмнение за изневяра.

Изневярата е сложен процес и информираността е първата стъпка към възстановяването.

Може ли да бъде преодоляна изневярата?
В едно интервю с известен журналист Хилъри Клинтън беше запитана за своите възгледи за брака след преживяната изневяра от страна на своя съпруг. След преживяната мъка от тази тъжна история тя заяви следното: "Ние сме били женени 22 години и това, което научих преди много време е, че единствените хора, които имат значение в който и да е било брак, са само двамата и никой друг".

Всеки път, когато медиите надуят гайдата и разтръбят кой на кого бил изневерил, брачните двойки започват да се безпокоят дали това ще постигне и тях, а също и какво биха направили в подобна ситуация. Това не е съвсем толкова невинно, колкото се опитва да ни го представят медиите. В почти всяка двойка, обърнала се към нас със съпругата ми за помощ поради факта, че някой кръшка, съм забелязал следното:

- Срив на доверието;
- Вина и от двете страни;
- Гняв и дори омраза;
- Желание за отмъщение;
- Разочарование
... и в крайна сметка -  депресия.

Възстановяването след подобна случка не е лесно. Това изисква смелост, прошка, време, сълзи, посвещение и решение да продължиш да обичаш. И повярвайте ми, боли много. Всяка двойка може да се възстанови след изневяра, но това е бавен процес, който изисква решението и на двете страни да работят целенасочено по въпроса.

Въпреки това, не всеки брак ще бъде спасен след изневяра. Ако твоят партньор продължава да те мами или малтретира и не показва каквото и да е било желание за промяна, време е да вземеш радикални стъпки към раздяла. Грешката, която много съпрузи или съпруги на изневерили партньори правят, е буквално да се вкопчат в тях и да ги молят да не ги напускат. И реакцията е изненадваща - мъжът или жената започват да изпитват отвращение към мъжа/жена си, привързвайки се още повече към своето приятелче. Ако се намираш в ситуация на изневяра и се чувстваш предаден, обясни на своя съпруг/съпруга, че ще му простиш, но ако флиртовете не престанат, ще подадеш веднага молба за развод.

Това е като извършване на спешна хирургическа операция - ако се направи, имаш шанс да оцелееш, ако ли пък не - знаеш какво те очаква. Пусни партньора си и му постави ясни граници - ако остане, ще се възстановите след изневярата, ако ли пък си тръгне - значи никога не си го имал!

 


 

Съгласен съм с автора Стоян Георгиев на практика по всички споменати по-горе позиции. Ще си позволя да споделя личните си наблюдения:

Белег 1: Игнориране и избягване на партньора
Твоят партньор може да изглежда вглъбен, странен и много фокусиран, само че не на теб. Може да започне да пренебрегва своите домашни отговорности, децата и дори - кариерата си.

Личен опит: Партньорката ми изглеждаше наистина ужасно вглъбена в нещо или някой, който е далеч от семейството ни. Стигна се дори до срамни ситуации да се кара и вика постоянно на дъщеря ни и напълно да пренебрегне повечето си домашни задължения. Мисля, че кариерата й не пострада, вероятно защото другият мъж е свързан с работата й. От дистанция на времето мога да кажа и нещо допълнително: хората в такова състояние не помнят почти нищо от нещата, които са вършили. При разговорите ни месеци по-късно, партньорката ми показа забележителна амнезия за повечето си постъпки и твърдеше, че подобни неща не са се случвали.

Белег 2: Често сравняване на партньора с някой друг от противоположния пол.
Ако в семейството твоите действия са сравнявани често с действията на някой друг, напълно е възможно този някой да е идеалът на партньора ти за мъж/жена и да е налице връзка. Доброто ниво на взаимоотношенията между вас също не са гаранция, че изневярата ще те подмине. Тя се случва най-често с някой, който е част от общността, от която е част партньорът ти - общ приятел, съсед, колега и е предимно по инициатива на "другата персона".

Личен опит: съвпада на 100% с написаното...

Белег 3: Защитна реакция от страна на партньора
Колкото повече време отделяш, за да убедиш партньора си, че съществува проблем, толкова по-защитен става самият той и се привързва към другата личност.

Личен опит: Ситуацията между нас се разви лавинообразно точно по описания по-горе начин. Аз виждах, че има огромен проблем, който партньорката ми отричаше усилено. Предполагам неприятните ни разговори в къщи са я тласнали още по-силно в ръцете на другия мъж. Колкото повече се опитвах да разбера какво става или да моля да опитаме да изясним нещата, толкова по-зле ставаше. Сипеше единствено само жлъч към мен. При всеки следващ разговор, проблемите, за които ме обвиняваше, че съм създал, отиваха все по-назад и по-назад във времето.

Белег 4: Липса на комуникация и сексуално общуване
Мълчанието, несподелянето, вглъбяването в себе си, са също възможни белези. Нежеланието за секс и сексуалното избягване на партньора са едни от първите признаци за изневяра.

Личен опит: Тук ми иде да се смея. Всичко беше като по учебник. Точно така се държеше приятелката ми месеци наред. Накрая това й състояние стана направо нетърпимо. Тя беше точно като робот. Постоянно беше другаде духом. Това е било радостно състояние, в което аз нямам място. По-късно приятелката ми заяви, че това не било така и че дори да имало нещо вярно, то „онази” връзка не влияела на нашата. Щом четете тези редова, значи знаете каква глупост е това. Влияе и то как!

Секс – там ситуацията беше направо драматична. И когато го имаше, беше леден и безстрастен, сякаш с робот. Понякога настръхвах от ужас.

 

(Правата са на www.semeistvo.bg. Публикувана с разрешение.)

 

 

 

Коментари 

 
+11 #3 РУСИ 2012-08-18 10:34
Хора не се заблуждавайте,н е се оплитайте в мрежите на психолози,сексо лози и разните аналитици.Истината е една и много проста.
ИЗНЕВЕРИЛИЯ СЪПРУГ Е ПРЕДАТЕЛ в битката за оцеляване сред жестокостта на окръжаващият ни свят.Който иска да си живее с предатели става лицемер в собствените си очи и така си заживява.Изхода който го очаква-смачкана психика,съсипан и деца,тежки болести,убийств о на партньора.Изхода е само един раздяла последвана от няколко опита с различни партньори без страх за изгубеното време,натрупван е на опит и щастлив живот въпреки трудностите,защ ото любовта е стимул.
И НА КРАЯ ЕДНА СТАРА ПОГОВОРКА КЪМ ВСИЧКИ МЪЖЕ И ЖЕНИ:
-Единственото по лошо нещо от мъж който не слуша жена си,е мъж който слуша жена си!!!-всеки може да си направи собствена интерпретация на поговорката както намери за добре.

НАКРАЯ НА ВСИЧКИ ВИ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕШНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ АДА НА ГНИЕЩИТЕ СЕМЕЙНИ ВРЪЗКИ!!!
 
 
+7 #2 Сърна 2011-08-29 10:27
Забравени са да се споменат най-очевидните.
1. Закъснения от работа, не вдигане на телефона;
2. Промяна в хигиенните навици по-голямо суетене пред огледалото, постоянно купуване на нови дрехи и козметика. Например моята майка има една приказка "Мъжът се бръсне вечер за жена си, а сутринта за колежките" Много е вярно.
3. Смяна на сексуалната практика, въвеждане на нови пози или изобщо правене на секс по различен начин, та дори и случайно изпускане на необичайни "мили думички" по време на секс.
4. Партньори, които се познават винаги усещат разликата.
НО не винаги всички искат да оправят взаимоотношения та м/у тях. Има някои, на които им харесва да са с партньора си за пред хората и тайна да са с другия и правят всичко възможно да запазят това положение. Не пускат никой от двата клона....
 
 
+2 #1 Megane 2011-08-19 17:49
Искам да Ви попитам,тъй като Вие обвинявате вашата приятелка за поведението и,когато вече е имала друга връзка.А нищо не казвате за вашето поведение преди тази афера,и дали нещо във вашето поведение или характер,не са я тласнали да търси утеха вън дома Ви?И мога да заявя твърдо,че повечето жени започват афера,когато не могат повече нищо да направят за спасяването на умиращия вече брак или връзка,а и са безкрайно уморени от вечните битки в къщи.Те също чувстват нужда да бъдат обичани,желани, ухажвани,търсен и....а не домашни слугини и бавачки на децата,ТОВА СКАПВА ЖЕНТА В БРАКА.Мъже,не забравяйте че и Вашата собственна жена е красива и ако не се постаравате да го чува и усеща в къщи,ВИНАГИ се намира някой навън който го вижда,оценява,х аресва КАЗВА.Старание трябва и от двамата,иначе връзката няма да издържи - и ще е все едно кой е изневерил,и дали е изневерил,или просто получил така нужното му ВНИМАНИЕ!
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.