Home Размисли Да простя или да не простя?
Да простя или да не простя?
Написано от izneviara.com   

Да простя или да не простя?Забелязах, че често получавам писма, в които претърпелите изневяра хора се питат:

 

„Ако аз простя бързо и лесно изневярата, няма ли да изглеждам като глупак?”

ДА - ще изглеждате като глупак, ако мислите, че така се става глупак.
НЕ – няма да изглеждате като глупак, ако мислите, че направеното от вас е правилно.

 

Кой определя правилата? Кой казва – ти си глупак, а онзи не е? Кой? Правилата определяте ВИЕ! Вашето лично его. Ако смятате, че да простиш изневярата бързо и лесно е най-глупавото нещо на света, тогава то такова и ще бъде. Никой не може да ви убеди в противното, щом мислите така... И определено това не е моята цел. Вашето его винаги е силно засегнато при изневяра и веднага става страна в конфликта. Често ни съветва, че ТОВА ПРОСТО НЕ СЕ ПРОЩАВА. И ако така мислите, така и ще бъде. Аз мислех точно така. Моето его ужасно трудно преживяваше „предателството” и през цялото време ми нашепваше: „Това ти никога няма да можеш да го простиш”.

 

Бихте могли да изберете и да простите. Въпреки вироглавото си его. Въпреки съветите на патили от изневяра ваши приятели, въпреки вдигнатия пръст на майка ви, която обяснява, че това не може да бъде простено и има само един път, въпреки нещата, които сте прочели в разни статии и списания. Аз няма да ви давам изтъркани съвети. Ще ви попитам следното: къде ще бъде списанието, когато заради една прибързана реакция, останете сами? Мислите ли, че едно списание, приятел или дори майка ви са в състояние да заместят любимия (до вчера) човек? И колко силно може да ви стопли под завивките вашето его? Харесвате ли секса с его? А с приятел?

 

Защо толкова често хората взимат решение за собствения си живот, което е удобно на общественото мнение, но не и на тях самите? Вчера си говорих с една млада и красива жена... Попитах я: „Какво според теб е любовта?” Тя без много да се замисля, отговори: „Аз възприемам любовта като нещо по-голямо от мен, от моето его и това на приятеля ми. Тя е нещо чисто и независещо от физическите ни отношения. Да обичаш, означава да даваш.” Знам, че имате приготвени аргументи за противното. Имате и дежурното "тя още е млада и не се е сблъскала с реалността", закани от сорта "като й се случи на нея, ще я видим тогава"... Е, за да ви успокоя бързо - на нея вече й се е случило и тя като нас знае какво е. И казва горното, въпреки случилото се. Вместо да я съдим, нека я чуем. И нека младостта й не бъде повод за насмешка.

Да даваш не означава да бъдеш глупак. Да даваш, значи да обичаш. Да обичаш, въпреки нараненото си самолюбие, въпреки болката и обидата от лъжата. Да останеш там, където другите биха си тръгнали, означава само, че си по-силен от всички други и обичаш. А да обичаш – никога не е глупаво...

 

 

 

Коментари 

 
+10 #7 marina 2014-02-12 16:54
да не дьва бог дь изпаднеш в такава ситуация. болката е неописуема предал те най любимият ти човек.докато ти си спиш спокоино или си мислиш занего той прави кефа на друга!това е непростимо объркваш се не вярваш не искаш даприемеш.неискаш да простиш но чувътвата те изяждат страха че го губиш или изгуби.прощават великите хора и все пак много зависи от ситуацията.но едно съм игурна никога няма да си бъдете същите!
 
 
+2 #6 Катерина 2013-09-13 09:57
"Да даваш не означава да бъдеш глупак.Да даваш,значи обичаш.Да обичаш въпреки нараненото си самолюбие,въпре ки болката и обидата от лъжата.Да останеш там, където другите биха си тръгнали,означа ва само едно,че си по-силен от всички други и обичаш..
П.С.Без коментар...
 
 
0 #5 easy 2011-02-16 16:10
Напълно съм съгласен:)
 
 
+2 #4 koko 2011-02-16 07:09
Цитирам easy:
Всъщност прошката е важна най-вече за нас самите, не толкова за другия - той така или иначе не съжалява кой знае колко. Прошката е стъпало в развитието ни. Но в никакъв случай не е задължителна!

В такъв аспект съм съгласен да простиш.Аз лично се опитах да разбера бившата си партньорка и в себе си съм и простил-донякъде.Казвам не напълно защото все пак остава това неприятно чувство че си лъган от човека на когото си вярвал безрезервно.
 
 
+7 #3 easy 2011-02-15 11:35
Цитирам koko:
С изневярата те нараняват не само егото ни,слагат край на нещото което се нарича"Любов". Един обичащ човек никога не би изневерил на любимият си. И в този смисъл питам: Защо е нужно да прощаваме нещо което е направено съвсем умишленно, прощават се случайни и съвсем непреднамерени действия?

Ето моята гледна точка по този много добър въпрос: НЕ е нужно да прощаваш, ако не мислиш, че така е правилно! Всъщност прошката е важна най-вече за нас самите, не толкова за другия - той така или иначе не съжалява кой знае колко. Прошката е стъпало в развитието ни. Но в никакъв случай не е задължителна!
 
 
+10 #2 koko 2011-02-15 10:32
Статията е озаглавена :Да простя или да не простя? ,но пез цалото време ни убеждава да простим,и никъде не почетох нешо,как да останем почтенни без да прощаваме на предателите.С изневярата те нараняват не само егото ни,слагат край на нещото което се нарича"Любов".Един оричащ човек никога не би изневерил на любимият си.И в този смисъл питам:Защо е нужно да прощаваме нещо което е направено съвсем умишленно,проща ват се случайни и съвсем непреднамерени действия?
В никакъв случай не съм съгласен че любовта между съпрузи няма отношение към физическите им контакти.
 
 
+7 #1 Petia Funadgieva 2011-01-04 09:15
Трудно се прощава такова нещо. Аз минах дълъг път до прошката, не веднага, няколко месеца. Мислех, че няма да мога никога да простя, но времето лекува и прошката идва от самосебе си. Когато това се случи, аз установих, че ми олекна някакъв голям товар. Друг е въпроса на кого простих, дали е правилно и има ли резултат. Но на мен ми е по-леко и имам мир в душата.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.