Home Размисли Въпрос на гледна точка ли е изневярата?
Въпрос на гледна точка ли е изневярата?
Написано от izneviara.com   

Въпрос на гледна точка ли е изневярата?Ето две мнения на психолози или бъдещи такива, които могат да ви се видят интересни:

1. „Бих предложил на хора, които се интересуват от темата, да преместят гледната си точка. Защо, ние хората сме склонни да си мислим, че нашата личност е толкова универсална, та изчерпва цялото многообразие на света и съответния партньор няма право да се развива или да търси нови изживявания. На силата на нейните (или неговите) инстинктивни стремежи и заложби ние можем само да скимтим: " Не го прави пак - много ме боли". Следователно ние не се интересуваме от чувствата и стремежите на партньора, а от собственото ни състояние на безметежно затъване в собствения ни егоизъм. Страха, а не любовта предизвикват болката, че са ни изневерили. И собствената ни ниска самооценка, че по-свестен партньор няма да намерим.”


2. „Аз мога да говоря за привързаност, зависимост и т.н., но това не е любов, нали? Имало ли е любов в "традиционните общества" - сигурно не, защото ако е имало, бракът нямаше да бъде толкова мощна институция. За да се възпроизвежда общността, е била нужна стабилност (това си го знаете) и тук идва мястото за т.нар. изневяра. За мене това си е вродено влечение, колкото и да не ни харесва, че има вродени неща. За да няма изневери и да не се разпадне общността, хората измислят брака и правят табу многоженството или пък го легализират пак именно през брака. Така изневярата е Конструирана да противостои на любовта, а в действителност е било точно обратното и ето колко глупаво е да го наричаме Из-НЕ-вяра - ами може да се казва по всякакви други начини, по-позитивно натоварени, но не и така. Защото първо имаме Нея, а след това Вярата, която е епифеномен. Те могат да си живеят независимо, но на модерната любов изневярата не се харесва, защото изцяло проблематизира нейните основания. "Как така той казва, че ме Обича, а (тайно) се заглежда по всяка дългокрака мадама на улицата?" - ми ей така - инстинкт. Няма любов, която да го надвие. Романтичната любов е модерна измислица, която познаваме от филмите и си мислим, че преживяваме, а ако не я преживяваме се чувстваме нещастни и започваме да я търсим и някои я търсят и цял живот напразно и пропускат сигурно много. Те търсят сигурност (по Маслоу), а не любов и когато не я намират, това не им пречи пак да се чувстват сигурни - в една Идея, но това не ги прави щастливи.”

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.