Home Размисли Не исках да нараня никого!
Не исках да нараня никого!
Написано от izneviara.com   

Не исках да нараня никого!Снощи имахме с приятелката ми разговор. Тя ми каза:

„Не исках да те нараня. Не исках да нараня никого! Не мислех, че ще стане така.”

 

Срещал съм горното твърдение и в няколко писма, така че реших да му обърна внимание.

Първата ми реакция на думите „Не исках да те нараня” беше реакция, породена от гняв... Как може някой да си помисли, че е възможно да държи зареден пистолет, да го насочи към сърцето на другия, да дръпне спусъка и след това да каже „Опа! Не исках да те убивам! Мислех само да си поиграя.” Как е възможно?!

 

Задавайки си въпроса, намерих за себе си две възможни причини – голяма глупост или голяма безотговорност. Винаги съм мислел, че приятелката ми е умна жена, но реакциите й, както и „отиграването” на проблемите ме постави в позицията да избирам между тези две неприятни възможности: глупост и безотговорност. Припомних си, че всеки влюбен човек оглупява повече или по-малко, но не бях срещал много хора, влюбени един в друг от цели две години, колкото продължаваше връзката с любовника й. Така полека-лека стигнах до дори по-неприятното заключение: става дума за безотговорност. Безотговорност към връзката и семейството. Безотговорност към децата и тяхното бъдеще.


Според една анкета на Tialoto.bg, направена сред 3500 жени на възраст от 25 до над 45 години, българките чудесно знаят какво искат:

Жените в България искат да създадат семейство, като най-важните качества на бъдещия им съпруг са зрялост и отговорност. Противно на очакванията, финансовата обезпеченост е доста по-надолу в таблицата с популярни отговори.

 

Питам се дали нежните създания са готови да отговорят със същото от своя страна. Има ли пол и възраст липсата на отговорност?
Зрялост и отговорност? Не е ли точно това, което липсва на изневеряващите? Зрялост да се справят като големи хора с неизбежните проблеми във всяка една връзка. Безотговорност към семейството.

Незрелите и безотговорни хора нямат определен пол! Получавам много писма от жени и мъже, описващи картината на безотговорност към ценностите на това, което ги е свързало с другия. Има жени, оплакващи се от безотговорните си съпрузи. Има мъже, не можещи да повярват, че е възможно една жена и майка да бъде толкова безотговорна към семейството си.

Мисля, че безотговорността идва от чувството за непогрешимост в решенията и липсата на толерантност към други истини, освен твоята. Най-прекият път да направиш един човек безотговорен е да му дадеш отговорности, за които не е готов. Ако ги съчетаеш и с власт, нещата могат лесно да излязат от контрол.

 

Съветът ми към вас е колкото добър, толкова и трудно изпълним: не съсредоточавайте прекалено много отговорности и власт в единия партньор от връзката. Не поставяйте себе си в зависимост от някого – емоционална или финансова. Не поставяйте другия в зависимост от себе си. Давайте и изисквайте обратна връзка дали другия се чувства поставен в зависимост или се чувства прекалено натоварен с отговорности, които не може да поеме. Комуникацията е ключов фактор за успеха. Говорете си и слушайте какво ви казват.


Хората подсъзнателно стават зависими от онези, които удовлетворяват техните емоционални потребности. С времето тази зависимост се увеличава. Това е и причината толкова трудно да се разделяме с някой, с когото сме живели дълго време. От друга страна, хората се чувстват привлечени от онези, които демонстрират в известна степен отчуждение и самоуверена независимост. ТОЧНО тази независимост ви е привлякла във вашия партньор преди време (освен чисто физическото привличане). Когато той или вие я загубите, започвате отдалечаване един от друг, вместо да се сближите. Интересен парадокс, но ще го кажа с по-прости и познати думи:

 

Ако сте мъж, знаете добре, че част от интереса ви към жената намалява, когато правите секс с нея.

Ако сте жена, знаете добре, че част от интереса ви към мъжа намалява, когато успеете да постигнете обвързаност и ангажимент от него.


Предполагам, че идеалната връзка между мъж и жена е тази, при която ТЯ не му дава секс, а ТОЙ не иска да се обвърже с нея. Това е шега, разбира се, защото ако няма шанс за продължение, връзката престава да съществува или преминава в приятелство. Затова обичаме приятелите си толкова:)

 

Хората горещо желаят онова, което не могат да притежават! Това е правило, което е в сила и при двата пола. С времето стигнах до извода, че здрава, щастлива и продължителна връзка може да има само между независими и неангажирани индивиди. На пръв поглед изглежда противоречиво, но не е. Както казва един мой приятел: „Всеки трябва да бъде поставен постоянно в конкурентна среда, за да се развива. Колкото по-бързо излезеш от топлата вода, толкова по-добра връзка ще имаш.”

Успех във войната за независимост!

 

 

 

Коментари 

 
+3 #4 Demonica 2014-07-11 14:05
otnosno komentar 3 ...i kak tochno otivash da spish nesaznatelno s niakoi ako ne si se napil do pripadak ili si vzel niakoia doza
.kak tochno izneviarata stava nesaznatelno
 
 
+1 #3 miglena vladimirova 2011-12-14 21:37
mislia 4e pove4eto xora gre6at nesaznatelno
 
 
+2 #2 мария 2011-08-28 19:24
Да съгласна съм! Аз имам връзка от три години и все повече усещам как се отдалечаваме еди от друг заради разни битовизми. Най-лошото е, че на няколко пъти след скандали и заплахи, че ще се изнесе от жилището ни аз изпадах в емоционална криза пред него, а той изпитваше някакво нечовешко удоволствие да ме гледа как се гърча. Нямаме брак т.е. той има своята независимост. На няколко пъти в разговори съм му признавала, че не ми осигурява достатъчна емоционална сигурност и той много умело използва тази моя слабост. Днес пак сме скарани и пак направи опит да ме сплаши, че ще се изнесе, дори си намери обява за стаи под наем. Този път се опитвам да не се поддавам и се надявам да успея!
 
 
+4 #1 katia birova 2011-03-05 18:02
Много ми хареса тази изповед!Разбира се, това са нещата от живота!
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.