Home Размисли Вината е “горещ картоф”
Вината е “горещ картоф”
Написано от izneviara.com   

Вината е “горещ картоф”Питали ли сте се ТОЧНО КАК действа вината?
Тази сутрин пих кафе с един приятел, с когото не бяхме се виждали скоро. Заговорихме се... Преди известно време той срещнал жена, с която много се харесали. Още не са правили секс, но и двамата изглежда го искат много. Спират ги разни неща като “Искам да съм честен със семейството си” и “Не искам да ти разбивам семейството, не съм такава”. Пропуснах да спомена, че приятелят ми е щастливо женен и има три деца. Вече чувам възклицания от типа: “Типично за мъжете!” и “Всички са еднакви!”

 

Всъщност мисля, че за първи път моят приятел реагира като жена и точно това го въвлича в проблеми. Ето как разсъждава “типичният” мъж, който се е забъркал в извънбрачна връзка: “Тази жена е готина. Разбира се, че искам да правя секс с нея:) Да си зарежа семейството заради нея? Защо да правя такава глупост? Ти луд ли си?! Сексът си е секс, семейството обаче е на първо място”. Казвам ви го, защото аз съм мъж и повечето ми приятели са мъже – така правят типичните мъже. За тях любовната авантюра е “почерпка” и много рядко значи нещо повече от това. Обикновено (макар и невинаги) жената, забъркала се с женен мъж е била предупредена още в началото от него, че това е “само секс” и че той няма да напусне семейството си, но също така – обикновено е избягвала да мисли по този въпрос или е мислела, че точно при нея няма да е така. Връщането на мъжа обратно в семейството не му причинява чувство за вина. Мъжете нямат чувство за вина и спрямо любовниците си – те са били честни още от началото с тях. Не казвам, че няма изключения, но обикновено е така. Това е причината мъжете да имат извънбрачни връзки, които по правило не повлияват прекалено силно на основната им връзка. Това е причината всеки да е чувал или да има в познатите си жена, която чака пета година любовника си (който е женен мъж) да напусне съпругата си и да я отнесе на бял кон в замъка си. Както би казал Шрек: "Дрън-дрън!"

 

Проблемът се случва, когато се намесят чувства. Това, разбира се, прави в любовната си авантюра типичната жена. Изключения има и тук, познавам жени, които имат връзки само заради секса, но това е правилото. Намесените чувства винаги водят до образуване на чувство за вина, което не се забелязва веднага или се омаловажава. От една страна обществото казва: “Ти не можеш да обичаш и да имаш двама мъже едновременно! Това е недопустимо и невъзможно!” От друга страна жената вижда, че това далеч не е така – тя си харесва съпруга, който се грижи добре за нея и децата, но определено харесва и любовника си. И тогава идва чувството за вина. То е като горещ картоф, хвърлен насила в ръцете й. Тя не издържа на болката от горещината му. Или трябва да се махне от любовника си или от мъжа си. И понеже с любовника я свързват свежи и силни чувства плюс най-често и отличен секс, то жертвения агнец се явява съпруга. Всяко прибиране в къщи, всеки поглед на съпруга образува още и още вина. Някъде по това време обикновено започват първите плахи опити да се прехвърли част от “горещият картоф” в неговите ръце. Обикновено в началото самото му прехвърляне в чуждите ръце образува дори още вина, но с времето съпругът поема още и още “картофи” и това дава кураж на жената той да бъде обвинен за всичко. И понеже менталната настройка е изключително силно нещо, накрая дори самата жена е напълно убедена, че е невинна и че съпругът й наистина е виновен тя да се озове в прегръдките на любовника си. Единственото очевидно решение е да накара съпруга си да се махне от семейството, вярвайки, че това е решението. И всичко това заради чувството за вина... Глупаво, нали?

 

Споделих горните разсъждения с приятеля си и той се съгласи почти на 100% с тях. Не пропусна да ме попита какво да направи тогава. ДА, има чувства към новата жена. ДА, за първи път му се случва да иска повече от секс. НЕ, не иска ново семейство и още деца. ДА, кара се с жена си, заради другата жена, или по-точно заради чувството си за вина, че има друга и желанието му да прехвърли вината към жена си, така че да изчисти себе си от решението, което ще вземе - раздяла. Всъщност ТРЯБВА ЛИ да се разделя със семейството си? Зададох му следния въпрос:

“Ако трябва да избираш с кого да живееш (не с кого да правиш секс), кого би избрал – жена си или другата?”

Отговорът му беше еднозначен и без секунда замисляне – “Естествено, че с жена ми! Онази другата почти не я познавам. С жена ми сме се нагодили един към друг, тя се грижи добре за децата... ”

Единственото, което наистина пречи е чувството за вина, насадено от обществото ни, твърдящо, че не може да обичаме или да бъдем с повече от един човек. Това общество ни насажда вината и вината разбива семействата ни! Аз ще си призная нещо пред вас: Харесва ми да живея с жена си, влюбен съм в интелекта и разбиранията за живота на друга жена и с удоволствие бих правил секс с трета. Ако трябва да живея с онази с готините разбирания, едва ли бихме се изтърпели повече от година на битово ниво, вътрешно знам това. А ако трябваше да живея със всички жени, с които ми се прави секс, трябваше да живея колкото Йода:)

Това са глупости! Освободете се от чувството си за вина и ще видите нещата от друг ъгъл. Освободете и вашите половинки от задължението да изпитват чувство за вина до края на живота си, защото са ви изневерили и ще живеете качествено нов живот. Не казвам, че всяка връзка ще бъде спасена - не е и необходимо. Все пак във връзките има и хиляди други проблеми, освен изневярата. Бих се обзаложил обаче, че поне 25% от връзките биха процъфтели след изневяра, ако работим върху чувството за вина. Освободете себе си от желанието си да се „отчитате” пред обществото за вашите нестандартни решения. Вашият живот си е ваш живот. Точка.

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.