Home Размисли Раждането на лъжата
Раждането на лъжата
Написано от izneviara.com   

Раждането на лъжатаВчера гледах „Раждането на лъжата” – доста забавен и донякъде поучителен филм. Идеята му е толкова идиотска, че в началото гледах с отворена уста...


И така, представете си Свят, в който НИКОЙ НЕ ЛЪЖЕ! Свят, в който всеки казва само истината. Няма фалш, няма ласкателство, няма лъжа.


Например, ако не ви се ходи на работа днес, вие бихте казали на шефа си, че сте болни, а в онзи Свят биха казали – „защото не харесвам колегите и работата ми е омръзнала до гуша”. Ако видите грозновато бебенце, вие бихте казали: „Какво ангелче!”, а в онзи Свят биха казали: „Уау! Бебето ти ужасно грозно, като малък плъх е!” Има наранени, разбира се, но хората просто са си такива – не могат да изричат лъжи.

 

Ето как протича една типична среща между двама млади, които излизат на първа среща - той е пълничък загубеняк, тя е красавица, той звъни на вратата:

- Здравей! Как си?
- Здравей. Малко съм потисната и песимистично настроена относно срещата ни. Като цяло не я очаквам с нетърпение, но мисълта да остана сама до края на живота си, плаши еднакво и мен, и майка ми.
- Разбирам... Притеснявам се, че ресторанта, който избрах, не е достатъчно скъп за теб, но ситуацията, в която се намирам, не ми позволява друго. Минах 40 години, но все още нямам достатъчно спестявания. А и шефът ми каза, че може тази седмица да ме уволни. Мислиш ли, че срещата ни ще приключи със секс?
- Не мисля. Не те намирам за достатъчно привлекателен.

 

Схванахте идеята:) Никой никого не лъже, дори да се случи да го нарани... Гледайки този филм, аз наистина се размислих: „Това ли е, към което призовавам хората? Да казват истината, независимо от всичко? Наистина ли искам това?” В началото дори на мен ми се видя абсурдно! Как да кажа на жена си... бившата жена... че не харесвам и никога не съм харесвал онова нейно качество?! Ужас, тя тутакси ще се разсърди! Ами приятелите? Кой е съвършен? Всъщност – хубав въпрос, за който имам готов отговор:

 

Никой не е съвършен, докато не срещне човека, който го обича. Тогава става съвършен, защото да обичаш, означава да харесваш човека в неговата цялост. И тогава не ти се налага да лъжеш. Тогава просто казваш истината – че харесваш и обичаш другия. С неговите добри и лоши черти. И всички са щастливи да чуят тази истина.

Така аз обичам приятелите си. Никой от тях не е съвършен, но те са най-готините приятели, които има на света и аз ги обичам всичките. Така преди време обичах жена си. Тя е далеч от съвършенството, както и всеки друг, но за мен тя беше жената с главно Ж. И аз просто я обичах. И не ми се налагаше да лъжа, че не харесвам това или онова, защото да обичаш означава да не съдиш, означава да приемаш и да се радваш.

 

Кога хората „изобретяват лъжата” във взаимоотношенията си? Мисля, че знам точния момент. Във филма, главният герой решава да излъже майка си, която умира, че на другия свят не е само вечна тъмнина, а напротив – това е прекрасно място с много светлина, където са всичките й приятели и където всеки има къща. И това продължава вечно.

 

Моментът, в който лъжата се появява е моментът, в който решаваме да „предпазим” любимия човек от истината, за да не го нараним. По-добре е той да не знае, че ВЕЧЕ забелязваме допълнителните му години, или допълнителните килограми, или хъркането му, или бръчките. По-добре е тя да не знае за новата колежка – та тя е само на 25! По-добре е той да не знае за разговорите по Скайп с онзи мъж – и без друго едва ли нещо ще се получи – но пък е толкова готин! Защо да й казвам, че е добре тя да започне да спортува, защото наистина много се е отпуснала? Защо да му казвам, че пиенето на 2 литра бира всяка вечер прави корема му огромен?

 

Защо да правя усилие да спася искрата? Защо въобще да се занимавам с нея, има още толкова много? Защо да искам секс от мъжа си, когато другия ми го дава? Защо да правя усилие за брака ни?! Уморих се.

 

Хората лъжат, когато се уморяват да говорят истината. Да казваш истината може да е уморително. Предполага ВЗАИМНИ усилия да се промени нещо, така че да харесва и на двамата в една връзка. Предполага ЖЕЛАНИЕ за развитие. Любовта и тръпката нямат абсолютно никакъв шанс при липса на усилия и от двете страни. Ако някой ден видите, че жена ви е остаряла и наедряла, запитайте се: „Какво направих, че го допуснах?!” Ако някой ден забележите, че мъжа ви предпочита бирата пред разговор с вас, запитайте се: „Какво направих, че го допуснах?!

 

И спрете да обвинявате другия! ВИЕ имате точно толкова вина за случващото се! Ако не го разберете, значи нищо не сте разбрали!

Колко по-лесно е за мъжа да си намери нова и млада жена, а за жената да се хвърли на врата на първия, който я излъже, че я разбира напълно! Защо му е на някого да казва истината, при положение, че всичко върви по-гладко, ако го смажеш с малко лъжа? Има ли големи и малки лъжи?

 

Имам закачка за вас:) Кое предпочитате да чуете: „Ти си най-красивата жена на Света!” или „За мен ти си най-красивата жена на Света!” В едното винаги има лъжа:)

 

 

 

Коментари 

 
+4 #2 Галя 2011-06-26 15:03
мечтата ми е да живея в такъв свят:)
 
 
+1 #1 Petia Furnadgieva 2011-02-11 14:00
Поздравления за статията. Напълно съм "ЗА".
Отговор на закачката: Първото изречение! Без аргумент.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.