Home Размисли За Доверието
За Доверието
Написано от izneviara.com   

За ДовериетоИмам познат, който постоянно ми иска пари на заем...

 

 

Преди години работехме заедно в една фирма. Той работеше с клиенти и част от работата му беше да събира парите от отложени плащания на клиентите. С известно закъснение научихме, че той е събирал част от парите и после не ги е отчитал в касата на фирмата. Така неговите клиенти продължаваха да дължат пари на фирмата по документи, а всъщност вече бяха платили. Един ден се разбра за тази, иначе доста разпространена в търговските фирми схема. Моят познат беше принуден да продаде апартамент някъде в страната, за да си покрие задълженията към фирмата. После беше уволнен. Животът е странен и аз продължих да научавам новини от този мой познат.

Направи нова фирма в съдружие с двама души. Година по-късно и те се разделиха с него, заради кражби. Така той започна да звъни на всички наред и да им иска пари „назаем”. Бившите му съдружници дори му дадоха от съжаление известна сума, която той реши, че те така или иначе му дължали и не им я върна повече. Вчера ми звъня по телефона за пореден път, за да ми иска пари. Започна с настоятелно искане за 1000 лева, а към края на разговора ни беше „склонен да приеме” и 100... Не получи, разбира се.

Така се случва с доверието. Даваш някому цялото уважение и цялото доверие, което заслужава. Той получава това доверие просто ей така - без дори да осъзнава колко ценна „стока” е получил напълно безплатно.

 

Хората, които ние срещаме в живота си, получават от нас повече или по-малко доверие. Най-често нашите половинки получават пълното ни доверие. Ако се случи да ни излъжат, ние сме точно толкова неприятно изненадани, колкото и собствениците на фирми, от които служителите са откраднали пари. С тази разлика, че не говорим за пари. И не говорим за чужд човек, когото да уволниш. Става дума за най-близкият човек в живота ти, с когото често споделяш общ дом, общи отговорности за детето, едно легло.

 

Получавам много писма от читатели на сайта, които ми разказват сходни житейски истории. Накрая стигнах до интересен извод за Доверието. Този извод мога да потвърдя напълно от собствения си опит. Половинките, които са ни изневерили, продължават да мислят, че нищо кой знае лошо не се е случило с тази ценна стока – Доверието. Чудят се „Е какво толкова?” Позволяват си да бъдат нетърпеливи, когато проявяваме недоверие към тях в една или друга степен. Мислят си: „Цял живот ли ще бъде така?”, докато всъщност са минали едва месец-два! Още не проумяват, че Доверието е едно от най-ценните неща, които можеш да получиш БЕЗПЛАТНО. Лесно можеш да си купиш секс с пари и това постоянно се случва. Можеш да си купиш съжителство с пари и това също често се случва. Можеш да се грижиш за някого с пари. Дори здравето ти може да се подобри донякъде, ако имаш много пари:)

 

Но Доверието не се купува с пари, то се ДАВА и единственото, което можеш да го направиш е да го ЗАСЛУЖАВАШ. И ако един ден загубиш доверието на близък човек, можеш само да направиш опит да си го върнеш отново. Не можеш да си позволиш да бъдеш нетърпелив и изискващ да получиш доверие, просто не става така. Нямаш право да си лаком за доверие! Можеш единствено да започнеш да градиш обратно тухла по тухла красивата сграда, която вече си разрушил, заради необмислените си действия.

 

Няма лоши или безгрешни хора. Има хора, поставени в тежка ситуация. Има глупави хора. Има и нетърпеливи хора. Единственото, което им хрумва в ситуация със загуба на доверие е: „Ще отида в нова фирма, където НЕ ЗНАЯТ, че съм крадец на доверие. Има толкова много фирми, които дават кредити, защо да се мъча в тази?” Обратното изграждане на загубено доверие е значително по-трудна работа. Изисква упорита работа месеци наред, за да станеш отново човек, на чиято дума може да се разчита. И означава да преглъщаш търпеливо ситуациите, в които има известно недоверие към теб.

 

Първата крачка е да РАЗБЕРЕШ какво си причинил на близкия. Ако никога не разбереш каква травма си направил, няма да разбереш и защо си струва да правиш усилие да си върнеш Доверието. И защо е необходимо търпение. Да, има още много фирми. Но за крадците на Доверие рано или късно се разбира. И най-често, защото самите те се издават.

 

Никога не позволявайте на някого да ви изисква доверие! Той е онзи, който ТРЯБВА да се доказва пред вас! Вие не му дължите доверие! Доверието се подарява и само ВИЕ решавате на кого ще го дарите! Ако човекът, който ви е излъгал, продължава да се държи нетърпеливо или така, сякаш вие сте виновни за това, че не искате да му подарите веднага обратно загубеното Доверие, значи този човек НЕ ЗАСЛУЖАВА вашето Доверие! Заставам зад думите си!

 

 

 

Коментари 

 
+1 #3 talisman4eto 2013-06-03 09:30
naisina mn vreme se sazdava edno doverie i mn lesno s malko vreme moje da se izgybi da badew 4esten ozna4ava da si veren na sebe sias sam na tova mnenie mrazia lajata..s neq mojew samo da natrypaw lowi dela i spomeni v spisaka ti za jivot i sazdavaw lowo mnenie za teb mejdy xorata.po dobre istinata otkolkoto lajata .doverieto e mn vajno v vsi4ki otnowenia v jivota sazdai go s lubov.
 
 
+1 #2 asti 2013-04-01 12:11
само едно мога да кажа, доверие трудно се печели и много лесно се губи!
 
 
+9 #1 minchev_99 2011-02-19 17:04
много добър анализ,за съжаление тези неща стоят днес на заден план,въпреки че са фундаментални.Субкултурата мачка всичко по пътя си и е много трудно да и се противостои.Мисля че поколението ,което идва вече е доста податливо на субкултурата от прехода(която и в момента продължава),пор ади две причини.Едната,че няма с какво сравни как е било преди години,друга ,че няма собствено мислене и му липсва житейски опит.
Изграждането на коректни делови и бизнес отношения е невъзможно с такива хора,невъзможно е и изграждането на семейство с тях.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.