Home Размисли Гълъбово суеверие
Гълъбово суеверие
Написано от izneviara.com   

Гълъбово суевериеКакво би станало, ако бях реагирал по друг начин? Какво би станало, ако бях направил това, а не онова? Какво би станало, ако бях казал друго? Какво би станало, ако не бях чул телефона? Какво би станало, ако бях решил друго? Какво би станало, ако всичко беше протекло различно?

 

 

Познати ли са ви тези въпроси? Или по-скоро терзания. Какво би станало, АКО...? С какво съм го заслужил това?


„Ако поставите гълъб в клетка и при всяко отваряне на вратичката на клетката му давате храна, то както и повечето живи същества, гълъбът бързо свързва вдигането на капачето с появата на храна. Но ако се подават зърна точно на всеки 20 секунди, гълъбът ще се замисли: "С какво съм го заслужил?" Ако в този момент той е размахвал крила, той ще ги размахва и по-нататък, абсолютно уверен, че точно това и е определящото действие. Наричаме това гълъбово суеверие.” (от Mr.Nobody по експеримент на B.F.Skinner)

 


И когато един ден гълъбът размаха криле, а вратичката не се отвори, съответно не получи храна, в главата му отново назрява въпрос: „С какво съм го заслужил? Какво не направих КАКТО ТРЯБВА?! Не размахвах ли криле достатъчно силно? Трябваше ли да направя нещата по друг начин? Защо ме наказваш?”

Днес пих кафе с един приятел и той ми каза:

„Всеки се пита – какво би станало, ако...? Можеш напълно да разчиташ на това. Можеш да разчиташ, че тя също се е запитала.”

Вярно, че първоначално той ми даваше съвети за моя любовен живот, хахаха, но в последствие обобщи, че въпросът си остава верен и за всяка друга житейска ситуация. Чудех се как да му обясня спокойствието, което ме е обзело, предвид факта, че животът ми всъщност е пред пълен разпад според общоприетите норми. Чудех се как да му предам увереността си, че всичко протича нормално и аз всъщност много се забавлявам да живея. Гледам с широко отворени очи и се наслаждавам. Предполагам в неговите очи нещата не изглеждат така.

Успокойте се. Всичко в живота ви протича точно както трябва. Всичко е наред и има смисъл. Доверете се и се наслаждавайте на преживяването. Вземете си пуканки и се настанете удобно:) Позволете си да играете с удоволствие и ще създадете шедьовър. Вгледайте се право в хаоса и ще видите, че всичко има смисъл. Въпросът „Кое е правилно?” е безсмислен. Всичко е правилно, всичко е възможност:) Затваряйки една врата, някъде се отваря друга.

"Всичко на този свят би могло да бъде друго, но да има същия смисъл". (Тенеси Уилямс)

Животът ни тече гладко в посоката, която сме избрали. Няма такова нещо като грешен избор. Всеки избор ни води до нови възможности, които можем да видим само ако престанем да живеем в миналото. Само ако престанем да се питаме: „Какво би станало, ако...?” и се доверим. Вдишайте и оставете на Знанието да дойде при вас. Защото всичко е правилно. Каквото и да бяхте направили, пак щяхте да бъдете тук. Защото така сте поискали.

 

Гълъбово суеверие ли е да вярваш? 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.