Home Размисли Златната среда
Златната среда
Написано от izneviara.com   

Златната средаНапоследък много мислих за истината и лъжата. За доверието и честността. Досега винаги застъпвах тезата, че дори неприятната истина е за предпочитане пред лъжата.

Е, днес получих урок, който няма да забравя. Оказва се, че понякога истината е много тежка за понасяне. Понякога хората, научаващи истината, просто не са готови да я чуят! Възможно е дори истината да не донесе знание, а единствено страдание. Помните ли онзи герой от „Матрицата”, който просто искаше да забрави, че ЗНАЕ? Той не беше готов. Когато един човек ни обича, той ни спестява дребни истини. И когато това е продиктувано от любов, може би е за добро.


Преди време една моя учителка ми каза: „Не си готов още да чуеш истината.” Тогава, разбира се, много се противих вътрешно на това изказване... Днес знам, че е била права да не ми казва. И го е направила от любов.

Какво би станало, ако отсега нататък приемем, че когато любим човек или приятел ни „спести истина”, то това ще е продиктувано само и единствено от голямата му обич към нас? И ако да ни излъже е било грешка, то това е грешка от любов.

Помислете си: със сигурност често спестяваме истина на хората, които обичаме най-много, нашите деца. Това прави ли ни лъжци? Трябва ли да се срамуваме от себе си? Нима спестяването на дребни истини на детето ни не е продиктувано от голямата ни любов към него? Защо да не важи същото и за любим човек или приятел? Понякога хората просто не са готови да чуят истината. Те са точно като децата – знаем, че ще ги нараним ужасно много, ако им кажем истината. Те са деца, които един ден ще пораснат и тогава сами ще проумеят какво става или поне ще бъдат готови да ни чуят.

Доверието е любов и вяра, подарени на другия. Честността е най-доброто качество, което може да съпровожда отношението между двама партньори, освен ако любовта на другия към нас не го прави напълно сигурен, че ще бъдем много наранени, ако научим истината.

Има ли малки лъжи? Не! Но има голяма любов. Аз съм я срещал и мога да ви гарантирам, че тя съществува.

Почти във всяко писмо от вас има нещо от сорта на: „Повече не мога да имам доверие в него/нея! Кога ли е било последното истинско нещо в живота ни?” И колкото повече разговаряме, толкова по-ясно се вижда, че в описваните случаи „доверие” се припокрива с „вярност”. Ако трябва да бъда честен, при мен май също беше така. Говорейки за честност, много често имах предвид вярност. Всъщност МОГА ДА СЕ ДОВЕРЯ на жена си за далеч по-важни неща, като например да се грижи за детето ни! Повечето от нас могат да вярват на половинките си за почти всичко друго, с изключение на това да им бъдат верни. А това далеч не е всичко на този свят, нали?

Какво мислите? Има ли златна среда?

 

 

 

Коментари 

 
+4 #2 Iva 2011-07-28 13:18
Златната среда според мен е въпрос на решение.Всеки човек когато обича, е така защото е решил да обича. Същото е с верността, приятелството, другарството в живота и това се изказва с една думичка любов.Според мен когато юовек обича той не наранява, не изневерява не предава т.е създава златна среда. А по въпроса за спестената истина моето мнение, че трябва да се казва, това е въпрос на смелост и отговорност. Лично аз смятам, че прикритата истина е лъжа.
Та помислете само Бог на всеки отнас е дал първо поджодящ помощник, човек , който би те разбрал и помогнал в подходящ момент а кой е този човек ако не партньора ти в живота.
Хубав и слънчев ден
 
 
+2 #1 Eмилия 2011-07-27 16:39
Да има златна среда. То това което трябва да се знае, според мен е трябва непрекъснато да се борим да я потдържаме. Днес я има а утре вече сме извън обсега и защото нечия дума, постъпка или събитие са ни изкарали от нея. Златната среда е в самите нас и аз я наричам зрялост или осъзнатост. Златната среда е и в умението да създадеш една здравословна дистанция между себе си и външния свят така, че да имаш време да осмислиш случващото се за да можеш да реагираш по най- добрия начин на себе си.
Колко от нас владеят това изкуство?
Аз всеки ден се опитвам да ставам по-добра в нешото. Отнема време но се получава поне при мен. Хубав ден
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.