Home Размисли За жабите и хората
За жабите и хората
Написано от izneviara.com   

За жабите и хоратаМоже би сте чували за известната история за жабата в гореща вода?

Твърди се, че ако хванете жаба и я пуснете в тенджера с гореща вода, жабата ще реагира веднага с бурни опити да излезе и да се спаси.

Ако обаче поставите жабата в тенджера със студена вода и започнете много бавно да загрявате водата, жабата няма да реагира. Накрая ще се свари, без да направи опит да се спаси!

 

Опитът с жабата често се използва като метафора. Не съм провеждал опита, разбира се, но той отлично илюстрира ситуацията, в която се намират много от нас. Ако преди години някой ни беше казал, че ние ще понесем толкова много болка, причинена ни от любим човек, ние щяхме да реагираме бурно. Когато обаче минута след минута, час след час, ден след ден, месец след месец, година след година отношенията между двама човека се променят и влошават съвсем плавно, бавно и неусетно, накрая се оказва, че ние сме в ситуацията на жабата, която е на път да се свари... Болката, която изведнъж осъзнаваме, защото сме се „размърдали” е толкова силна, че е на границата на оцеляването.

Никой не ни е виновен, че сме били жаби в продължение на много време. Няма защо да обвиняваме всеки друг, освен себе си, за „внезапно” сполетялото ни нещастие. Нищо важно в живота ни не се случва внезапно. Това, което сме днес е резултатът от онова, което сме мислели вчера. Затова няма да се уморя да ви призовавам: Мислете с добро, прощавайте, бъдете състрадателни и добри в мислите и постъпките си. Избягвайте негативните мисли, негативните емоции, негативните хора, негативните събития, негативните занимания и практики. Спрете дори да гледате негативните новини по телевизията. Всъщност, ако можете, спрете изобщо телевизията:)

Ние се превръщаме в жаби постепенно. Трансформацията не е внезапно, силно или разтърсващо събитие. Не. Днес казваме една малка сричка, например „не”. Утре нещо друго. После правим нещо малко и на пръв поглед незначително. После друго, второ, трето... И така капка по капка в продължение на години. Накрая става вир. Вирът става язовир. Язовирът се оказва с крехка стена - един ден тя не издържа и всичко събирано с години се излива. При такива разливи обикновено загиват много хора. При „разлив” на негативни емоции и дълго стаявани чувства, загиват много илюзии. Така става, просто го приемете и опитайте да оцелеете. Първата ви задача е просто да оцелеете. После спешно да започнете да мислите колко е водата в язовира и дали няма и друг водоем със слаба стена. След това започнете да изграждате нови отношения на честност и взаимност. Накрая поискайте да живеете постоянно будни, за да не бъдете отново жаба.

Ето един гаден въпрос: Кога вие започнахте да се превръщате в жабата от опита? За себе си мисля, че процесът е започнал преди почти 7 или 8 години, а „стената” се разруши преди 2. От тогава опитвам да се поддържам буден:)

Пожелавам ви да бъдете постоянно будни!

 

 

 

Коментари 

 
+1 #1 vesy 2011-09-15 11:20
Mnogo vqrno ne mi e e xrymvalo kolko vqrna e tazi metafora .Pojelavam na vsi4ki da se zapazqt budni.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.