Home Семейство
Основни убийци на брака
Написано от Стоян Георгиев   

Основни убийци на бракаМалко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вярата, че нещата ще се развиват добре от само себе си. Интересно защо, но за почти всяка друга сфера от живота си ние сме наясно, че са необходими усилия, време и финанси. Осъзнаваме, че здравето ни изисква грижа, адекватно хранене и спорт. Инвестираме години от живота си в своето кариерно развитие. Когато стане въпрос за брака и децата ни обаче смятаме, че тези неща някак си ни се удават естествено. Рано или късно всяка двойка стига до заключението, че бракът изисква грижа, време, откровени разговори и внимание. Само любовта не е достатъчна, необходими са и умения.

Предлагам на вниманието ви най-честите убийци на брака, като пълният списък с причините може да се окаже буквално безграничен. Преди всичко - дръжте мислите за развод надалеч и се обърнете към професионалист за помощ при необходимост:

 

 
Да мечтаем заедно - път към успешния брак
Написано от Стоян Георгиев   

Да мечтаем заедно - път към успешния бракС тази статия бихме искали да помогнем на семейства, които копнеят да имат ред и успех в живота си и следователно, желаят повече мир и спокойствие. Да се изправим срещу посредствеността в един брак е предизвикателство и от всяка двойка зависи да реши дали това ще се случи или не. Нека сега ви дадем някои практични съвети, как да мечтаете заедно, да прекарвате време заедно и да планувате предстоящи събития през годината. Ключът се съдържа в думата "отделяне". Подобна инициатива е много здравословна и често пъти се оказва жизнено важна за успешното развитие на един брак.

 
Брачни сблъсъци
Написано от Стоян Георгиев   

Брачни сблъсъциЕдва ли съществува семейство на планетата земя, в което двамата партньори са винаги на едно и също мнение по определен въпрос. Съвършените семейства, в които съпругата и съпруга поддържат ВИНАГИ добър тон в своите разговори, лудо са влюбени през ЦЯЛОТО ВРЕМЕ и се гледат непрекъснато с глупава усмивка, са стопроцентов мит! Нещо повече - статистиките ни показват, че по-голямата част от разводите не се случват при дисфункционалните семейства, а при онези, които привидно изглеждат много спокойни и балансирани. В тези бракове не се случва нищо и  двамата партньори установяват, че просто нямат какво да си кажат (като започват да търсят първоначалната тръпка от влюбването у някое друго "сладурче" от противоположния пол).

 

 
Да запазим искрата в брака
Написано от Стоян Георгиев   

Да запазим искрата в брака Докато една двойка изгражда своето семейно гнездо,  тя може да започне да пренебрегва сексуалното общуване. С времето си рутинните ангажименти, като кариерно развитие, финансовите отговорности и предизвикателства, отглеждането на децата, започват да се опитват да задушат тази първоначална искра. От практична гледна точка, двамата партньори разполагат с много по-малко време за секс и много повече за внимание и задълженията им.

 
Семейство
Написано от izneviara.com   

СемействоСемейството замества всичко. Затова преди да го създадеш, трябва да решиш кое е по-важно за теб: всичко или семейството.

 

 

Ние сме привикнали да наричаме нашия партньор спътник в живота. Но в този израз се изразява нашето скрито желание да доминираме, което ни прави нещастни, а често разрушава семейното огнище. Ние създаваме свой микрокосмос, възприемайки себе си като център на Вселената, а нашия партньор – като спътник, който трябва да обикаля около нас, изпълнявайки всички наши капризи. АЗ съм много голям и много важен, а ТОЙ е просто малък спътник. Този начин на мислене е основна причина за проблемите в семейството. И двамата човека искат да намерят за себе си спътник и в резултат се борят един с друг за правото да бъдат център на вселената. Нещо като „междузвездни войни”. Дошло е време да въведем малко ред в нашия малък свят. Нашият любим не е наш спътник, а е нашето Слънце! Той за нас е светлината и топлината.

 
Любовта е дружба, зависимост и влечение
Написано от izneviara.com   

Любовта е дружба, зависимост и влечениеЗа да има това, което наричаме любов, необходима ни е обща реалност. Или ние напълно се отваряме един за друг, до последното ъгълче, до всички скрити цели и желания, отначало до край, до последната целувка с някого - и получаваме шанс да се разберем един друг истински, реално. Или да си бъдем чужди и да се преструваме, че имаме семейство.

Какво означава "обичам те"? Отговорът на този въпрос е: не в чувствата, не и в думите, а именно в постъпките на обичащия. Той е много конкретен. Повечето признания означават едно: "искам винаги да имам твоите грижи за мен, твоят възторг от мен, твоето съчувствие към мен". Ако влюбения сте вие, то едва ли подозирате за това. Ако ви обичат, то най-вероятно вече сте се убедили в това.
Затова тук трябва да поровим по-старателно.

 
От какво се нуждае всеки брак
Написано от izneviara.com   

От какво се нуждае всеки бракЛюбовта наистина е началната искра, но в годините бракът има нужда от доста други неща.


Няколко истини, които може би (не) знаете.


Популярната песен може и да казва "Всичко, от което имате нужда, е любов", но брачните партньори знаят, че това не съвсем вярно или поне не изцяло.


Любовта наистина е искрата, която прави желанието за брак реалност, но не тя е причината мъжът и жената да остават заедно година след година, да преодоляват заедно препятствията и свадите, да имат деца.
Независимо дали сте заедно от година, от десет или цял живот, има някои "тайни", които наистина правят възможно бракът да продължава.

 
Митът за идеалния партньор
Написано от izneviara.com   

Митът за идеалния партньорСпоред психолозите търсенето на идеала нанася повече вреди, отколкото ползи. Психолози стигнаха до същината на проблема как вечно продължаващото търсене на идеалната любов може да ви попречи да се наслаждавате на брака или на връзката, която имате.
Бракът е мъртъв! Силната хватка на закона и предразсъдъците вече се разхлаби. Освободени сме от суровото задължение да запазим ужасния си брак в името на децата и за “пред хората”. Процентът на разводите остана на постоянното ниво от близо 50% за последното десетилетие. Лесният начин, по който влизаме във връзки и ги прекратяваме, често превръща брака в нещо като спорт.


Навремето бракът като институция беше ценен заради практичното разпределение на ролите: таткото, който изкарва прехраната и майката, която се грижи за дома.

 
Силата на валидацията
Написано от Стоян Георгиев   

Силата на валидациятаЕдин от най-ключовите моменти за разрешаване на конфликтите във всеки брак се крие в умението на всеки от партньорите да валидира мнението и чувствата на другия.

 


Съвременната онлайн-енциклопедия Wikipedia ни предлага един сравнително адекватен превод на думата "валидация":

 

"В психологията на човешкото общуване валидацията представлява комуникирането на респект към мнението на другите, което е чуто, зачетено и прието като факт, даже и слушателят да не е съгласен с мнението на този, който говори. Мненията на другите се третират с искрено уважение като легитимно изразяване на техните чувства без да се смятат за прищявка."

 

 
Характеристики на успешните семейства
Написано от Стоян Георгиев   

Характеристики на успешните семействаНаскоро ми попадна едно много интересно изследване, извършено още през 80-те години в Америка за това какви са характеристиките на успешните семейства. Изследването се ръководи от д-р Ник Стинет и Джон Дефрейн от Университета в Небраска и включва 14 000 семейства от 27 националности, наблюдавани в продължение на 20 години!
Интервюираните семейства са от различни етнически и религиозен произход, от различни нива в обществото и притежаващи различни видове образование. Завършекът на това дългосрочно и много скъпо проучване са 6-те характеристики на силните семейства:

 


Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.