Home Семинари и курсове
Семинари и курсове
Кундалини йога

Кундалини йога

Когато в началото на годината за първи път отидох на йога, не знаех нито къде отивам, нито какво да очаквам. Ако трябва да бъда напълно честен, имах усещането, че в последно време малко се спекулира с йогата. Изглеждаше ми така, сякаш всеки пети се занимава с йога и йогата се е превърнала по-скоро в модерна тенденция и донякъде поза, отколкото полезно за духа занимание. Ако ви кажа колко видове йога открих, вероятно и вие така ще си помислите:

Хат(х)а или класическа йога, Мантра (Джапа) йога, Лая йога, Раджа йога, Бхакти йога, Джнана (Гана) йога, Кундалини йога, Карма йога, Янтра йога, Виняса флоу йога, Йога Нидра, Джанана йога, Шивананда йога, Сатянанда йога, Айенгар йога, Брахмачари йога, Крия йога, Ащанга йога, Киртан йога, Шакти йога, Бикрам йога, Хималайска йога, Пурна йога, Ин йога, Акро йога, Лая йога, Шивананда йога, Нада йога, Сатянанда йога...


.... и за да стане още по-объркано се появяват още:

 

 
Випассана медитация

Випассана (Vipassana) медитацияОнези, които са гледали „Матрицата” сигурно помнят думите на Морфей:

„За съжаление, не може да бъде обяснено какво е Матрицата. Трябва да я видиш сам...”

Мога да кажа същото и за Випассана медитацията:) Все пак за по-любопитните, ще опитам да дам малко информация с ясното съзнание, че това е загубена кауза.

Випассана (Vipassana) означава “да виждаш нещата такива, каквито са”. Това е една от най-старите техники за медитация в Индия. Отдавна изгубена за човечеството, тя била преоткрита от Гаутама Буда преди 2500 години. Тя е процес на себепречистване чрез самонаблюдение. Посредством наблюдаване на естественото дишане, съзнанието се концентрира и изостря. Когато съзнанието достигне определено ниво на чувствителност и яснота, медитиращият преминава към наблюдаването на променливата природа на тялото и духа и преживява универсалната истина на непостоянството, страданието и липсата на собствена същност, на его. Осъзнаването на истината с помощта на непосредственото преживяване се превръща в процес на пречистване.

 

 


Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.