Home Терапия
За „майсторите” във връзките ни днес
Написано от izneviara.com   

За „майсторите” във връзките ни днесИма една черта, която е много разпространена в нас българите. Когато мислим, че можем да свършим нещо сами, обикновено го свършваме и не даваме пари на друг, за да го направи вместо нас. Тази черта се комбинира с една друга – на мнение сме, че повечето „майстори” всъщност не могат да свършат работата по-добре от нас. Ако пък случайно сте и мъж, нещата стават още по-ясно изразени, защото имате вътрешната необходимост да доказвате колко сте добри във всяка една работа. Сигурен съм, че ви звучи познато:)

 
Правилата на Любовта
Написано от Елена Трайкова   

Правилата на ЛюбовтаВие вече сте открили своята половинка, радвате се на щастливи мигове, на дни изпълнени с много топлота и любов. Иска ви се тези моменти да продължат вечно, но как да съхраните любовта жива за по-продължителен период от време? Ще представя на вниманието ви няколко съвета, с помощта на които се надявам да успеете да задържите прекрасното чувство завинаги.
Преди да започна бих искала да внеса няколко уточнения. Първо, нека приемем, че партньорът ни не е съвършен (че кой ли е) и не е въздух под налягане. Второ, в случай, че се опитвате да дарите с  любов човек, който не отвръща на чувствата ви, то тези правила няма да ви донесат щастие, дори и да успеете да запазите връзката си.

 
Пътят от Любовта към Изневярата
Написано от Елена Трайкова   

Пътят от Любовта към ИзневяратаКакто на  всеки е известно, взаимоотношенията между мъжа и жената не стартират с изневяра.

Поради тази причина ще се опитам да предложа на вниманието ви своето виждане за пътя, които те изминават от запознанството, харесването до отчуждението и нейния логичен завършен в много от случаите – изневярата.


Често пъти съм си задавала въпроса защо, когато някой човек не е доволен от партньора си не се изправи пред него и открито да заяви, че вече не се чувства щастлив с него, че вижда промяна в отношенията им и че не е в състояние да понася повече това положение. Защо избира изневярата, предателството спрямо другия пред тъжната истина?

 
След изневяра
Написано от Елена Трайкова   

След изневяратаДо скоро вие сте обичал и сте вярвали, че сте обичан. Може би връзката ви е била съпътствана  от проблеми, които сте забелязали и сте се опитали взаимно да разрешите, а може би дори не сте забелязали, че такива съществуват между вас. Забелязвали ли сте промяна в поведението и отношението на вашия партньор в последно време, държи ли се той към вас по начин, който ви е бил непознат до този момент?

Може би вече не разговаряте с желание както преди; може би не споделяте както положителните, така и отрицателните емоции, които ви спохождат всеки ден; може би секса вече не е така приятен, както е бил преди; може би между вас прехвърчат остри забележки, обиди, унизителни коментари; вероятно в последно време не бързате да се приберете с желание в къщи; вероятно нищо вече не е същото като преди…

 
Как се градят дълбоки и трайни отношения
Написано от izneviara.com   

Как се градят дълбоки и трайни отношения  Успехът не струва, ако няма с кого да го споделим. Най-желаната човешка емоция е топлата връзка с други души.

 

Правилата на другия


Ако не познаваме ценностите и правилата на хората, с които общуваме, трябва да се приготвим да изпитваме разочарование всеки път. Хората могат да се обичат, но ако всеки път нарушават правилата на другия по някаква причина, ще бъдат разочаровани или стресирани във връзката си. Почти всяко разочарование, което изпитваме в едно отношение, се дължи на неразбиране на правилата, по които се движи другият човек.

 

 
Митове за изневярата
Написано от izneviara.com   

Митове за изневяратаИзневярата може да прекрати брак, наранява семейството и често води до развод. Въпреки това, съществуват редица погрешни схващания, свързани с изневяра. Макар че повечето хора смятат, че изневярата е лошо нещо и знаят, че може да разруши семейства, това не им е съвсем ясно. Има няколко митове около изневерите, които изглежда объркват или замъгляват възприятието на хората за нея.

 
Още митове за изневярата
Написано от izneviara.com   

Още митове за изневяратаМит 1: Хората изневеряват, защото са нещастни вкъщи.

 

 

Ако сте жена, обикновено това е случаят. Жени в дълги бракове, които имат странични връзки, имат ниска удовлетвореност от брака. От друга страна, за мъжете това не е непременно случаят. Много мъже, които обичат партньорката си и правят страхотен секс вкъщи, никога не отклоняват възможност за нещо странично, ако мислят, че ще им се размине. В едно проучване 56% от изневеряващите мъже в проучването са заявили, че браковете им са щастливи. Само 34% от изневеряващите жени са били на това мнение.

 

Мит 2: Мъжете изневеряват много повече от жените

 
Кажи "сбогом" на изневярата

Кажи

автор: Стоян Георгиев

Той ме уверява, че няма друга жена, но аз открих в телефона му, че си разменят любовни SMS-и". Очите на жената се напълниха със сълзи. Почувствах се безпомощен. Въпреки голямото ми желание да помогна, разбирах, че за да се преодолее една изневяра, е необходимо целенасоченото съдействие и на двете страни. В този случай, съпругът отказваше да съдейства и да се изправи лице в лице с фактите, че беше престъпил обещанията си към тази жена. За съжаление, в практиката си често се сблъсквам с подобни случаи..

 
Сексуалното неудовлетворение

Сексуалното неудовлетворение автор: Стоян Георгиев

В началото на 2000 г. Университетът в шата Алабама (Америка) проведе значително проучване, отнасящо се до сексуалното удовлетворение в брака. Дори и до днес този източник е един от най-цитираните от брачните съветници по отношение на сексуалните проблеми в брака.

Разбира се, изследователите в тази сфера се различават в своите тълкувания на термина сексуално неудовлетворение и най-често задаваният въпрос е следният: "Чувствате ли се сексуално задоволен в брака си?" Следват редица въпроси в тази сфера, които помагат на изследователите да установят кое причинява неудовлетворението. Макар и до някъде субективни, изследванията сочат, че между 30 и 60% от брачните двойки днес страдат от сексуално неудовлетворение в своя брак.

 
За разликите между половете

За разликите между половете автор: Стоян Георгиев


През последните години ставаме свидетели на ненаучно-основани схващания по отношение на половете и брачни двойки преживяват високи степени на конфликтност, поради неразбирането си за различията при мъжете и жените. Общоприетото схващане е, че едва ли не двата пола са идентични, като се изключи способността на жените да износват и раждат деца. Това е грубо пренебрегване на откритията на генетиката, психологията и социалната наука при разбирането за половете. Около 30% от браковете в България завършват с развод и основната причина е документирана като “несходство на характерите”. Смея да твърдя, че това несходство по-скоро се изразява в неспособността на мъжете и жените да осъзнаят, че СА РАЗЛИЧНИ и да оценят този факт чрез целенасочена работа над своите взаимоотношения.

 
Спасете съюза!

Спасете съюза!автор: Стоян Георгиев

Противно на широкоразпространените схващания, че раждането на едно дете води до засилване на връзката между мъжа и жената, статистиката доказва точно обратното - след появана на бебето близостта между партньорите рязко намалява. Разбира се, срещат се изключения - има двойки, при които продължават да царят мир и хармония. За съжаление, идеята, че децата ще направят партньорите щастливи, често се оказва мит. Нещо повече - независимо дали става въпрос за успешни или не толкова успешни бракове, фактите са категорични и при двете категории. С течение на времето, удовлетворението в брака намалява.

 
Да възкресим секса

Да възкресим сексаавтор: Стоян Георгиев

Всеки брак преминава през различни периоди на сексуална активност, в зависимост от многообразни фактори, като възраст, медицински особености, индивидуален темперамент, емоционални преживявания, състояние нивото на общуване и др. Отделните двойки общуват сексуално с различна честота - веднъж-два пъти седмично, три-четири пъти седмично, всеки ден, дори и по няколко пъти на ден! Ето защо е много трудно да се установи ясен принцип за адекватно и пълноценно сексуално взаимоотношение, тъй като всяка двойка има своя собствена честота.

Кои са все пак симптомите, които ни подсказват, че сексът и интимността в брака ни са нарушени и пренебрегнати?

 
Азбука на любовта
Написано от izneviara.com   

Азбука на любовтаАзбуката на любовта изразява моята визия за интимен партньор, който се грижи за взаимното щастие в двойката. Той си задава въпроса "Какво мога аз да направя, за да сме щастливи заедно?"

Всеки ден се стреми сам да отговаря на високите стандарти, които си поставя. И прави това, защото споделя убеждението, че за да си щастлив, трябва да даряваш щастие. Не пести усилия и време. Всеки ден е нова възможност за действие.

 
Четирите потребности на вашия партньор
Написано от izneviara.com   

Четирите потребности на вашия партньорПрофесорът по психология Е. Уортингтън смята, че партньорите в двойките имат четири основни потребности – от посвещение, от интимност, от значимост и от прощаване. Всяка потребност е фактор, връху който се гради взаимното щастие на двойката. Партньорите трябва да посрещат своите потребности от интимност и от значимост, за да бъдат удовлетворени. Те трябва също така да поддържат своето взаимно посвещение и взаимно да си прощават за получените наранявания. Когато партньорите посрещат своите потребности, резултатът е стабилна и щастлива двойка. Проблемните двойки имат трудности в посрещането на една или повече от четирите потребности.

 
Митове за двойките
Написано от izneviara.com   

Митове за двойкитеПроблемът с митовете, че те могат да ви убедят, че връзката ви е провал, докато това въобще не е така. Митовете създават нереалистични очаквания, които водят до разочарование и подкопават чувството за щастие. Разбиването на тези митове несъмненно ще ви помогне да гледате по-реалистично на връзката ви, което е много по-добра изходна точка за щастието в двойката. Според Ледерер и Джаксън съществуват седем културни мита за връзките. Всички тези вярвания не са истина и са потенциално вредни за двойки, които ги поддържат.

 
Четирите споразумения, за да не изкривяваме действителността
Написано от izneviara.com   

Четирите споразумения, за да не изкривяваме действителносттаТова не са четирите споразумения на Дон Мигел Руис – Бъди безгрешен в словото си, Не приемай нищо лично, Не предполагай, Винаги прави най-доброто, на което си способен, въпреки че много приличат на тях. Това са четирите споразумения от гледна точка на психологията, с помощта на които възприемаме действителността такава, каквато е, вместо да я изкривяваме, окрасявайки я с лично отношение или фантазии. Защото когато й донасложим вътрешните си преживявания, губим реална преценка за отношенията си с другите, ситуациите, в които влизаме и светът, който ни заобикаля. Започваме да живеем в главата си и да виждаме света през обусловените емоции, които се пораждат там. И няма как да вибрираме в хармония със заобикалящия ни свят, когато не го виждаме в реалните му стойности. Няма как като резултат на това да не сме ядосани, демотивирани и изнервени. Ако обаче спазваме следващите четири съвета, ще внесем спокойствие и яснота в живота си.

 
Истинската любов е способност да дадеш свобода на любимия човек
Написано от izneviara.com   

Истинската любов е способност да дадеш свобода на любимия човек Искам да ви призная, че едва сега разбирам какво значи изречението „Ако обичаш, тогава можеш да дадеш свобода на любимия човек". За мен лично, това винаги са били празни и неясни думи. Мислех си: „Как можеш да обичаш и да го пуснеш на свобода, а ако той реши да си тръгне и да не се върне?!" И още: „Най-добрият начин да запазиш мъжа до себе си е да играеш игрички с него и да го манипулираш. Има толкова много други жени, които са по-млади и по-красиви от мен и затова трябва да направя всичко възможно, за да го привържа към себе си". Искам да ви призная: грешах...

 
Как да бъда зряла личност?
Написано от izneviara.com   

Как да бъда зряла личност?Кой от нас е чувал поне веднъж: „Ти си много незрял/а, като малко егоистично момиченце/момче. Трябва да пораснеш”. Признавам си, аз съм го чувала повече от веднъж. Може би точно това ме накара да изследвам тази тема: какво значи да бъдеш зряла личност, какви са стъпките към това и какво печелиш от своята зрялост?

Зрелостта е синоним на думата самодостаточност
. Зрелите хора мислят: „Аз искам да бъда с този човек, не затова че не мога да се справя без него, (което е зависима любов или според А. Маслоу - дефицитарна). Аз искам да бъда с този човек, защото заедно ставаме повече или "1+1=3”. Докато задоволяването на нашите потребности, (за които ние писахме в предишната статия) са свързани на 100% с другия човек, ние винаги ще имаме зависими отношения.

 

 
Ще говоря за феминизма
Написано от jenite.net   

Ще говоря за феминизмътФеминизмът не е съвсем лошо нещо. Все пак хората преди нас, живели в някои точки на света са имали крещяща нужда от него. Жените са били ползвани за частна собственост, търгувани – продавани ...

Виждам нещата как стоят в наши дни обаче. Обаче!

Виждам разводи, виждам жени тропащи с крак, виждам мъже – неуверени, повърхностни... Повечето жени се научиха да приемат секса като даденост, нужда....средство? Какво се случва всъщност?

 

 
Как да изградим щастлива връзка
Написано от izneviara.com   

Как да изградим щастлива връзкаКаква е тайната за здрави и дълготрайни отношения? Какво е любовта? Наистина ли съществува? Може ли да продължи вечно? Ако е така, защо толкова много връзки се разпадат? Защо има толкова много нещастни хора, които излизат от една провалена връзка и влизат в нова? Има ли недостиг на любов в света? Колко двойки познавате, които все още се обичат, въпреки че са вече с бели коси?

Успешните двойки, които успяват да запазят своята любов да процъфтява дълго време ни дават някои ценни уроци.

 

1. Давай повече, отколкото получаваш.

Когато те влязат в една връзка, те го правят, защото искат да споделят най-доброто от себе си с другия човек, и тяхната основна цел е да направят другия човек щастлив.

 

 
10 убиеца на любовта
Написано от dushevenkomfort.com   

10 убиеца на любовтаСрещат се веднъж мъжът и жената и решават: „Нека да живеем  заедно”. Това е състоянието на любов: когато мислите са еднакви, когато с половин дума двамата се разбират, когато си готов да отидеш накрая на света заради другия.

Това състояние много прилича на парче стъкло, което двамата понасят със себе си в дългия си жизнен път. Хващат го от двата края и го понасят. Всяко препятствие в живота им се отразява върху стъклото.
То е крехко и уязвимо и един малък момент може да го разсипе на парчета.

Къде се намират тези критични точки, в които дори и малкото попаднало камъче може да превърне всяко стъкло в купчина прах?


Кои  са убийците на отношенията, по-силни от взаимната любов?

 
Огън от любов
Написано от Елена Виделова   

Огън от любовНалагало ли ви се е някога да палите огън?

Запалването на огън е сложно начинание , което изисква много усилия, подготовка и внимание.
По същия начин, въпреки, че първоначалната искра може да бъде толкова проста, като запалването на клечка кибрит, поддържането на една връзка е сложно начинание и изисква усилия и концентрация.


При запалването на огън, за начало е намирането на правилното място. Трябва да имаме предвид например откъде духа вятъра, защото в един миг и нещата могат да се променят. В живота нашите отношения са повлияни от външните условия и обстоятелства, върху, които имаме малко контрол.Непредвидими ветрове на промяната, като например икономическият статус, болести или злополука може да ни хвърлят в недоумение. Качеството на нашият живот и физическа среда също могат да повлияе на чувствата и характера на отношенията ни.

 

 
Ох, горкият Аз!
Написано от Мартина Генкова-Иванова   

Ох, горкият Аз!Уроците на Живота са безценни. Можем да си четем цели купища книги, да ходим по семинари, да цитираме чужди мъдри мисли във фейсбук, но когато опре до реалността, до живия живот – ей там се оплитат конците. Или пък получавате мощен импулс, който ви праща далече. Понякога това може да започне и като ритник в задника:)

И затова, подтикната от реална ситуация в най-голямото училище – Живота, ще ви го кажа направо:

- Ако вечно сте огорчени от живота и хората;

- ако ви се струва, че винаги всичко е наопаки и не ви върви;

- ако все виждате кривини в деня си, в хората, в случките и не-случванията които сякаш ви преследват;

- ако ви тежи всяко нещо което съдбата ви поднесе;

 
Детето, което ни дърпа назад
Написано от izneviara.com   

Детето, което ни дърпа назадОтне ми доста време да разбера защо аз и много други имаме затруднения при промяната на навици и предприемането на трайни промени в живота ни.

 

Всичко е заради едно малко дете. И това малко дете живее във всеки от нас.


Беше ми много трудно да откажа цигарите преди години, защото аз наистина харесвах пушенето и не ми харесваше идеята да остана без цигари. Продължих да искам да се поддам на поривите да пуша отново и да направя живота си по-лесен и приятен. В най-тежките моменти исках да запаля отново.

 


Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.