Home Терапия Как се градят дълбоки и трайни отношения
Как се градят дълбоки и трайни отношения
Написано от izneviara.com   

Как се градят дълбоки и трайни отношения  Успехът не струва, ако няма с кого да го споделим. Най-желаната човешка емоция е топлата връзка с други души.

 

Правилата на другия


Ако не познаваме ценностите и правилата на хората, с които общуваме, трябва да се приготвим да изпитваме разочарование всеки път. Хората могат да се обичат, но ако всеки път нарушават правилата на другия по някаква причина, ще бъдат разочаровани или стресирани във връзката си. Почти всяко разочарование, което изпитваме в едно отношение, се дължи на неразбиране на правилата, по които се движи другият човек.

 

 

И когато хората са интимно обвързани, е неизбежно да има несъзнателно противопоставяне на някое от правилата. Познаването на ценностите на партньора ни, ни кара да разберем защо той мисли така и да не му се сърдим. Всеки човек има някакви принципи, които му помагат да взема решения и благодарение на които е напреднал в живота. Не можем да очакваме да ги зареже, само защото сме се появили в живота му. Трябва да се опитаме да ги разберем, за да проумеем, че действията или думите му не са насочени срещу нас, а просто следват принципите му.


 

Мястото, където ще даваме


Едно от най-големите предизвикателства в отношенията между хората е, че повечето от нас влизат в контакт с друг човек, за да получат нещо. Опитваме се да намерим някой, който да ни накара да се чувстваме добре. Обаче единственият начин една връзка да просъществува е, когато я виждаме като мястото, където ще даваме, а не като мястото, откъдето само ще вземаме. Най-търсени са хората, които не изискват нищо от околните, а напротив, чувстват се добре със себе си, усмихват се и споделят опита си.

Нещата, които провалят връзката:


Мълчаливата съпротива
Почти всеки е изпитвал мълчалива съпротива към думите или действията на партньора си. Тя се случва, когато не сме съгласни или сме раздразнени или се чувстваме някак дистанцирани от това, което казва или прави той. Когато няколко пъти потиснем това чувство в себе си, вместо да го обсъдим с партньора си, то се превръща в постоянно.

Постоянно раздразнение
Постоянното раздразнение ни кара да се отдръпваме от партнора и да издигаме емоционална бариера. Ако не направим нещо и сега, ще се превърне в другия етап - отхвърляне.

Отхвърляне
Това е точката, в която вече толкова пъти сме се дразнели от партньора си, че вече само търсим кога ще го хванем в някоя грешка, за да му подчертаем, че не е прав. Изпитваме един вид мазохистично удоволствие да го нападаме и да тържествуваме над провала му. Всичко, което той прави е дразнещо и искаме да му покажем, че ние сме правите. Тук вече сме разделени не само емоционално, но и физически.

Безчувственост
Постоянното отхвърляне вече е притъпило чувствата ни, за да намали болката, която изпитваме от ситуацията. Вече няма гняв и раздразнение, но още по-малко – страст и вълнение. Всеки живее собствения си живот, оставил партньора си да се спасява както може.Решението :


За да не преминем през тези неприятни етапи, е необходимо да разговаряме директно за проблема. Да съобщим какви са нашите правила и да чуем какви са тези на партньора. Да престанем да драматизираме. Вместо Не мога да издържам, когато правиш това!, да кажем конкретно как бихме предпочели да действа другия. Ако искаме да сме щастливи, трябва да направим връзката си един от най-големите приоритети в живота си. В противен случай, тя ще бъде изместена от всички случващи ни се в ежедневието спешни неща.

Най-голямата грешка е да се фокусираме върху това – какво ще се случи, когато се разделим, вместо да мислим как да направим положението по-добро. Не трябва да забравяме, че върху каквото концентрираме енергията си, то рано или късно се случва. Ако се страхуваме постоянно, че с връзката ни е свършено, започваме несъзнателно да правим неща, които я саботират, само за да си докажем, че всичко е наред и накрая се получава точно обратното. Трябва да се изкараме от този процес, преди да е станало прекалено късно. Да не заплашваме, че ако партньорът ни не направи това или онова, ще го напуснем. Дори само това изказване вече създава тази възможност.

Всеки ден можем да си припомняме, какво всъщност харесваме у партньора си и да си повтаряме колко сме щастливи с него. Това се запечатва дълбоко в нас и тези чувства отекват в цялото ни същество. Не трябва да оставяме навикът да се настани между нас, а да му се противопоставяме, организирайки от време на време изненади или специални моменти.

 

Ето някои неща, които можете да направите веднага :

• Запитайте се с партньора си какво е най-важното за вас във връзката ви и какво може да направи другият, за да се чувствате задоволени.
• Предпочетете да бъдете влюбени, отколкото да бъдете прави и всеки път, когато почувствате, че се карате, защото настоявате, че сте прави, прекъснете този процес.
• Споразумейте се да направите или кажете нещо конкретно, когато нещата се разгорещят прекалено – измислете нещо, което винаги може да ви извади от тази ситуация – кажете нещо смешно или направете нещо странно или ирационално, което няма никаква връзка с темата.
• Организирайте си поне веднъж седмично интимна среща, в която правите заедно нещо романтично, изненадващо или забавно.
• Поне веднъж дневно се целувайте най-малко две минути.


(публикувано с разрешение)

 

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.