Home Терапия Да възкресим секса
Да възкресим секса

Да възкресим сексаавтор: Стоян Георгиев

Всеки брак преминава през различни периоди на сексуална активност, в зависимост от многообразни фактори, като възраст, медицински особености, индивидуален темперамент, емоционални преживявания, състояние нивото на общуване и др. Отделните двойки общуват сексуално с различна честота - веднъж-два пъти седмично, три-четири пъти седмично, всеки ден, дори и по няколко пъти на ден! Ето защо е много трудно да се установи ясен принцип за адекватно и пълноценно сексуално взаимоотношение, тъй като всяка двойка има своя собствена честота.

Кои са все пак симптомите, които ни подсказват, че сексът и интимността в брака ни са нарушени и пренебрегнати?

- Преминаването директно към секс без любовна игра;

- Липсата на целувки или докосвания по време на полов акт;

- Механичност в секса и липса на емоционално свързване;

- Ако липсват нежните думи и комуникацията, докато се любите;

- Нежеланието за интимност;

- Нередовно сексуално общуване и др.

За нередовно сексуално общуване се говори тогава, когато сексът е по-скоро инцидент, отколкото практика, случва се веднъж-два пъти на месец или дори отсъства. За съжаление, поради своята свръх-заетост или нежелание да приемат фактите лице в лице, много двойки пренебрегват предупредителните сигнали и не вземат мерки навреме, а това може да задълбочи проблемите. Ако все пак сте заинтересовани от добрия секс, можете да си сложите следните пет "бинта", които ще ви помогнат да превържете сексуалните рани и да намерите изцеление:

Бинт 1: Направете си качествено медицинско изследване
От една страна, желанието за секс намалява през годините, но понякога пониженото либидо може да е свързано с наличие на медицински или психологичен проблем - завишено ниво на стрес, умора и депресия при жените или понижение в количеството на тестостерона при мъжете. Ето защо, добре е да се консултирате със сексолог, който ще ви даде подходящите лекарства, ако проблемът е чисто медицински. Психотерапията е подходяща, ако проблемът се окаже от психологично естество.

Бинт 2: Не бързайте сами да си поставите диагнозата
Важно е да осъзнаете, че в сексуалната област е трудно да се направи разделение между физическата и психическата страна на проблема. Обикновено, сексуалните проблеми от чисто медицински характер се отразяват и върху цялостната настройка на двойката за секс. Ето защо, професионален поглед отвън може да допринесе за подходящо поставяне на диагнозата, както и да предложи адекватни средства и начини на лечение.

Бинт 3: Поработете върху общуването си като двойка
Причина 1 за спада в сексуалната активност и интереса към партньора е общото състояние на брачните взаимоотношения и степента на емоционалната близост. Нивото на емоционална близост е пряко свързано с умението на мъжа и жената да общуват. Със съпругата ми сме консултирали десетки жени, от които голяма част споделят, че основната причина да нямат сексуално привличане към мъжете си е тяхната емоционална незаинтересованост и липса на желание за вникване в чувствата им. Непълноценното общуване води до непълноценен и егоистичен секс.

Бинт 4: Разчупете традицията в секса
Няма по-скучен секс от този в същата стая, в същата атмосфера и в същата поза. С времето двойката може до такава степен да привикне към скучната рутинност в леглото, че да започне да избягва интимността и секса като цяло. Ако сексът ви е станал прекалено рутинен и традиционен, положете усилия, за да го промените! Не преминавайте директно към полов акт и се гледайте в очите, докато се любите. Докосвайте се по цялото тяло, а не само по половите органи и ерогенните зони. Свържете се емоционално и започнете да изразявате чувствата си по време на полов акт. Обсъждайте кое ви е харесало по време на акта и кое не.

Преди всичко - не забравяйте, че като всяка друга сфера, сексуалната също се нуждае от целенасочено подхранване и насърчение.

 

(Правата са на www.semeistvo.bg. Публикувана с разрешение.)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.