Home Терапия Сексуалното неудовлетворение
Сексуалното неудовлетворение

Сексуалното неудовлетворение автор: Стоян Георгиев

В началото на 2000 г. Университетът в шата Алабама (Америка) проведе значително проучване, отнасящо се до сексуалното удовлетворение в брака. Дори и до днес този източник е един от най-цитираните от брачните съветници по отношение на сексуалните проблеми в брака.

Разбира се, изследователите в тази сфера се различават в своите тълкувания на термина сексуално неудовлетворение и най-често задаваният въпрос е следният: "Чувствате ли се сексуално задоволен в брака си?" Следват редица въпроси в тази сфера, които помагат на изследователите да установят кое причинява неудовлетворението. Макар и до някъде субективни, изследванията сочат, че между 30 и 60% от брачните двойки днес страдат от сексуално неудовлетворение в своя брак.

Кои са основните причинители на ниското сексуално удовлетворение според това проучване?

1. Причина 1 за спада в сексуалната активност и интереса към партньора е общото състояние на брачните взаимоотношения и степента на емоционалната близост. Тези фактори са пряко свързани със степента на сексуално удовлетворение, особено при жените.

2. Достигането на оргазъм. За жените оргазмът не е от решаващо значение (за разлика от емоционалната близост), но въпреки това, ПЕРИОДИЧНОТО недостигане на оргазъм влияе на нивото на сексуално удовлетворение.

3. Честотата на половите сношения. Проучването не доказва, че по-редките сношения причиняват сексуално неудовлетворение, но въпреки това, ако е налице ПЕРИОДИЧНА РЯДКОСТ на сексуално общуване, това се отразява неизменно на удовлетворението.

4. Полова игра. Онези двойки, които отделят повече време за полова игра преди сношение, споделят по-високо ниво на сексуално удовлетворение.

5. Възраст. С течение на времето двойката може да преживее или по-дълбоко сексуално удовлетворение, или по-малко, в зависимост от общото състояние на техния брак.

6. Други фактори. В изследването са описани и други фактори, оказващи влияние върху нивото на сексуалното удовлетворение. Ето някои от тях - предсексуална история и злоупотреба, менопаузата, физическото здраве и външния изглед (особено затлъстяване), инфекции, пристрастявания и злоупотреба с медикаменти и наркотици.

 

(Правата са на www.semeistvo.bg. Публикувана с разрешение.)

 

 

 

Коментари 

 
0 #1 isaskclarke 2016-01-07 10:48
"За жените оргазмът не е от решаващо значение" Мда...ама друг път. Като не изпитваш удоволствие, защо да го правиш?
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.