Home Терапия Митове за изневярата
Митове за изневярата
Написано от izneviara.com   

Митове за изневяратаИзневярата може да прекрати брак, наранява семейството и често води до развод. Въпреки това, съществуват редица погрешни схващания, свързани с изневяра. Макар че повечето хора смятат, че изневярата е лошо нещо и знаят, че може да разруши семейства, това не им е съвсем ясно. Има няколко митове около изневерите, които изглежда объркват или замъгляват възприятието на хората за нея.

 

 

 

1. Изневярата е свързана само със секс. През повечето време всъщност точно обратното е вярно. Хората обикновено сравняват блудния партньор с този, на когото изневерява той и си казват, че: “Щом има намерение да изневерява, то ще го направи с някой по-добър”, имайки предвид по-атрактивен, по-умен, по-богат, по-отговорен, по-грижлив и т.н. от партньора му. Хората в началото са шокирани, когато разберат, че техни приятели или членове на семейството са имали или продължават да имат любовна афера и се опитват да проумеят защо. Те автоматично приемат, че тя или той са намерили някой по-добър, по-секси, по-умен, по-богат, по-отговорен, по-грижлив или въобще нещо “по-“ от това, което представлява партньора им, за да оправдаят в главите си решението на изневерилия. Но често в действителност това може да е обратното! В повечето случаи сексът в къщи е наред, а партньора на изневерилия е достатъчно атрактивен за другия пол. Може дори да се каже, че не външният вид е най-важния фактор за изневярата. Всъщност изневеряващите се намират по съвсем друг признак. Най-често другият мъж или другата жена имат определени качества, които са важни в дадения момент за изневеряващия, които разбира се, те не намират в партньора си.

2. Изневярата е част от съдбата ми. Смята се, че хората се “продукт” на средата, в която живеят. С това имат предвид, че ако расте в беден квартал, това значи, когато порасне, да има нископлатена работа и дори да стигне до затвор. Въпреки тези вярвания, няма никакво научно подкрепено доказателство, че изневярата е обусловена по какъвто и да е начин от средата. Изневеряващият не ражда деца, които изневеряват, това не е болест, която се предава. Децата, които са били подложени на мъките от караниците и развод, заради изневяра, имат чувства и към двамата си родители. С времето обаче започват да смятат, че невинен е онзи родител, при когото те са останали и обвиняват за случилото се отсъстващия от къщата родител. Това често е различно от истината. Поради такава предразположеност, детето може пораствайки да има по-малко уважение към нещото, наречено семейство. Концепцията за брака също може да му е по-чужда. Това обаче не означава, че изневярата му е естествена.

3. Изневярата е бягство от лош сексуален живот във връзката. Най-често това далеч не е така. От друга страна, отвсякъде ни заливат със статии от сорта “Как да подобрите сексуалния си живот”, “10 неща, които да пробвате с новия си любовник”, “Опитахте ли всичко в секса?”. В интернет сайтовете за запознанство станаха институции със стотици хиляди посещения дневно. Има и друг един мит, който битува: “Намирането на любовник ще подобри сексуалния ви живот в къщи”. И още стотици такива. Истината е малко по-проста. Сексуалния живот в къщи не се подобрява, а често се влошава, дори напълно престава. Единствената “полза” от чужд партньор може да се окаже венерическа болест.

4. Изневярата няма да нарани никого. Това е една чудесна лъжа, която има за цел лекичко да ни плъзне да повярваме на себе си, че нищо лошо не може да се случи. В действителност, когато измамникът започва връзката си, той започва да се държи по различен начин. Неговия брачен партньор (може и да нямат брак, разбира се) започва да се пита какво става. Започва да се съмнява в себе си, започва да вярва, че прави нещо нередно и затова изневеряващия ги намира за неинтересни и непривлекателни вече. Започва да прави всичко възможно и да се старае още повече, за да докаже, че все още струва нещо. Започват да се самообвиняват и да се самобичуват постоянно. Това прилича ли ви на “Изневярата не наранява никого”? Изневярата разтърсва из основи света на човека, на когото са изневерили, подрива за дълго време доверието, интимността и самочувствието на измамените. Изневярата засяга в последствие семейството, децата, евентуално семейството на другия човек и децата му, ако има такива. Изневярата може да разруши семейства, да срине кариери и да остави огромна следа от лъжа и болка по пътя си. Последствията от нея могат да са опустошителни дори за самите изневеряващи. ДА, изневярата наранява всички, които са свързани с нея по какъвто и да е начин!


5. Изневярата винаги приключва с развод. Смята се, че приблизително 35% от семействата оцеляват след изневяра. Това означава, че 65% не оцеляват. Изневярата е най-бързият начин да доведете нещата в една връзка до раздяла или един брак до развод.
Понякога връзката може да бъде спасена, ако и двамата партньори са съгласни да полагат усилия за развитието на връзката си. Понякога добри резултати се получават при посещения при специалист по семейни отношения.

 


Споменът на двойките, които са преживели изневяра и не са се справили с последствията от нея е като за ужасно предателство, дълбока и всеобхватна болка и тъга, обвинение и неразбиране. Дори само мисълта за изневерилия може да предизвика дълбоко чувство за отвращение и гняв.

 

 

 

Коментари 

 
+1 #2 Женя 2018-08-06 13:48
Искам да попитам изневерих не защото ми липсва нещо нямаше причина.просто ме е яд на него имаме финансов проблем и видях итеха при друг .а този друг си намери друга а си мислех че тои е подходящия
 
 
+3 #1 Borislawa 2018-05-21 02:51
Съзнателната и честа изневяра е патология на характера, опит за причиняване на зло в най-интимната, съкровена сфера. Въобще няма невинна изневяра. Всяка изневяра показва душевна недоразвитост, незрялост, глуповатост.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.