Home Терапия Митове за двойките
Митове за двойките
Написано от izneviara.com   

Митове за двойкитеПроблемът с митовете, че те могат да ви убедят, че връзката ви е провал, докато това въобще не е така. Митовете създават нереалистични очаквания, които водят до разочарование и подкопават чувството за щастие. Разбиването на тези митове несъмненно ще ви помогне да гледате по-реалистично на връзката ви, което е много по-добра изходна точка за щастието в двойката. Според Ледерер и Джаксън съществуват седем културни мита за връзките. Всички тези вярвания не са истина и са потенциално вредни за двойки, които ги поддържат.


1. Хората се събират, защото са романтично привлечени един към друг. Не напълно вярно, твърдят Ледерер и Джаксън. Те не отричат, че партньорите в двойките обикновено изпитват романтично привличане. Те само изтъкват, че у хората съществуват допълнителни причини като финансова сигурност, самота, сексуално привличане, родителски натиск, желание за потомство и други – всяка една от тях оказва влияние върху живота на двойките.

 

2. Повечето партньори са романтично привлечени един към друг. Не е вярно. Повечето двойки преживяват значително спадане на романтичното привличане шест месеца след началото на съвмествния си живот. Хората остават заедно поради други причини, а не поради периодичните епизоди на романтика.


3. Романтичното привличане е задължително за една удовлетворяваща връзка. Не е вярно. Със сигурност е хубаво, много по-хубаво, отколкото единият от двамата да не е романтично привлечен от другия. Трябва да поддържаме колкото се може повече романтика, но романтиката не изчерпва една връзка. Много двойки живеят щастливо без романтика, според Ледерер и Джаксън.


4. Проблемите в двойките се дължат на различията между мъжете и жените. Грешно. Мъжете и жените определено се различават. Те имат различни физически възможности и ценят различни неща в различните моменти от живота. Обаче мъжете и жените в щастливите двойки са точно толкова различни, колкото и по-малко щастливите. Различията не причиняват проблеми; начинът, по който се справяме с различията, причинява проблеми.


5. Децата укрепват двойката. Това твърдение обикновено е грешно. Ако единственото желание на човек е да има максимално щастие, той щеше да бъде посъветван никога да няма деца. Обаче един от плодовете на любовта често са децата, които доставят радост и задоволство на тяхно лично основание. Следователно удовлетворението от живота и семейното удовлетворение често остават на ниво, дори когато с удовлетворението от партньора не е така.


6. Самотата се лекува чрез другия. Не е така. Двама самотни души, които се събират, най-вероятно ще бъдат двама самотници, събрани заедно. Това може би е така, защото самотата е повече свързана с възприемането, отколкото с обективните обстоятелства.


7. Партньорите в щастливите двойки никога не се карат. Това определено не е вярно. Изследванията на Д. Готман показват, че почти всички двойки понякога имат разногласия и повечето обсъждат тези несъгласия доста оживено. По-важно е как се карат и дали разрешават разногласията, без да навредят на своето взаимоотношение.

 

 

(източник: shtastieto.com)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.