Home Терапия Още митове за изневярата
Още митове за изневярата
Написано от izneviara.com   

Още митове за изневяратаМит 1: Хората изневеряват, защото са нещастни вкъщи.

 

 

Ако сте жена, обикновено това е случаят. Жени в дълги бракове, които имат странични връзки, имат ниска удовлетвореност от брака. От друга страна, за мъжете това не е непременно случаят. Много мъже, които обичат партньорката си и правят страхотен секс вкъщи, никога не отклоняват възможност за нещо странично, ако мислят, че ще им се размине. В едно проучване 56% от изневеряващите мъже в проучването са заявили, че браковете им са щастливи. Само 34% от изневеряващите жени са били на това мнение.

 

Мит 2: Мъжете изневеряват много повече от жените

 

Това някога е било вярно, но сега везните на изневярата са в баланс. Защо? Жените изневеряват по същата причина като мъжете: това е нещо ново; нещо лошо (и затова е готино). Но има и други причини според жените: Страничната връзка беше награда за това, че бях неоценена съпруга и майка или начин за приемане на партньор, който не е любящ, не изслушва или пренебрегва. Беше за повдигане на егото. (Отминали са дните, когато си купувахме червило или си правехме нова прическа за повдигане на духа.) Все още не сме толкова обръгнали към изневерите като мъжете – жените по-често се чувстват виновни, но тъй като проучванията показват, че сме много по-добри в лъжите, то е и по-вероятно ни се размине без да се разбере.

Също е мит, че мъжете са тези, които се опитват да превърнат приятелствата във връзки. Повечето изневеряващи мъже гледат на изневярата като на голяма възможност и малка ангажираност. Противно, тенденцията е жените да са тези, които бутат платоничните връзки от приятелство към любов и от фантазия към реалност според психолозите. Жените се ангажират повече емоционално и обичат да тестват приятелствата си, за да определят дали ще станат по-добри връзки от сегашната им ситуация. Така че, често ТЯ търси потенциална сродна душа; ТОЙ просто се забавлява.

 

Мит 3: Страничните връзки са най-често за секс.

Някои странични връзки са за секс и повечето определено включват секс, защото сексът с някой друг е забранен, което го прави много привлекателен. Но не сексът винаги е причината, заради която хората изневеряват. Изневерите са начин, по който хората получават нещо, което не получават във връзката, в която са. Просто е. Това, което не е толкова просто, е определянето на това, кое липсва. Всъщност, често изневеряващият партньор не е наясно с това. Някои хора търсят нещо, което са загубили като деца, други компенсират загубената младост. Някои хора изневеряват на „перфектни” партньори, защото им идва в повече тяхната перфектност. Не винаги е заради секс.

 

Мит 4: Ако ти изневерява, значи не те обича.

Може и да го чувствате по този начин, но не е задължително това да е случаят. Обаче, това определено означава, че не те уважава достатъчно, за да уважи уговорката, която сте поели един към друг и че има различна ценностна система от твоята. Нqкои хора са способни да разделят секса от любовта и да спят физически с някой друг не се отразява на любовта му към тебе. Обобщено мъжете клонят към странични връзки, основани на секс, не на емоции или любов. Но, решението, което трябва да вземете, е дали неговата дефиниция на любовта е достатъчна за вас.

 

Мит 5: Секс с бивше гадже не е изневяра, защото така или иначе си го правил преди.

Сексът с бивше гадже е сексуалното подхлъзване, за което хората най-често очакват да им се размине. Усещането не е като при изневяра – не е като да си с някой нов, който може да очаква сексът да се превърне във връзка, нали? Грешка. Тъжно, но точно заради това сексът с бивш може да има трагично последици. Може и да се чукате заради старите времена, но бившето гадже може да го прави от отчаян опит да съживи връзката. Така че ще ви се наложи да я прекратите (отново) и да обясните на сегашния си партньор защо изведнъж получавате мейли или позвънявания от него след всичкото това време. Вероятността да ви спипат е по-голяма, отколкото ако правехте секс с непознат, защото непознатия не би имал нуждата да напише дълъг, обвинителен мейл при прекратяването.

 

Мит 6: Можеш да предпазиш връзката си от изневяра.

Можете да намалите шансовете за изневяра във връзката си, но никога няма гаранции. Какво да правим? Изберете правилния партньор. Избирането на правилният човек е по-важно от това, да ги правите щастливи след като сте се обвързали, защото неща като морал, ценностни системи и семейна история са с много по-силно влияние върху това дали някой ще изневерява (или не).

 

Мит 7: Ако той е изневерявал в миналото, вероятно ще изневери и на тебе.

Това е почти вярно. Ако е изневерявал на почти всички, с които е бил – и нищо не се е случило, което да го накара да преосмисли държането си – почти сигурно е, че ще направи същото и с теб.

 

Мит 8: Винаги трябва да си признаваш, ако си изневерил.

Ако изневярата е известна или силно подозирана, по-добре си кажете. Имате повече шансове да спазите връзката си след доброволно признание, отколкото след нежелано разкриване. Но ако е малко вероятно да ви разкрият, има съществени причини да си държите устата затворена. Например някои терапевти ще ви посъветват да не казвате, ако партньорът ви не е емоционално най-силният човек. Новините за странична връзка няма да са му от помощ по стръмния и неравен път на висока самооценка. Признанието ще изтрие всяко доверие, което те са насъбрали и може да минат години преди доверието да се възстанови (ако това изобщо е възможно). Вместо това разберете защо първоначално сте се впуснали в страничната връзка. Какво получавате от нея, което не получавате в другата връзка? Възможно ли е да създадете това с човека, с който вече сте обвързани?

Най-лошата причина да си признаете за изневяра, е да се почувствате по-добре. Вярно, ще смъкне вината от раменете ви. Но ще хвърли цяла грамада от болка върху партньора ви. Вие направихте грешката, вие се оправяйте с последствията.

 

Мит 9: Изневярата не се брои, ако никой не разбере за нея.

Има ли значение изневярата, ако няма никакъв шанс някога да ви разкрият, никога няма да видите отново другия човек, правили сте безопасен секс, не е означавало нищо и на никого не сте казали? Изцяло зависи от вашата индивидуалност. Ако наистина не виждате нищо лошо в това, което сте направили, значи няма значение. Има само един проблем с тази теория: твърде малко хора наистина вярват, че няма нищо нередно в изневярата. Дори нечестните хора са наясно, че правят нещо лошо и точно тук теорията се разплита и усещането за партньора ви се променя. 1:0 за вас, защото ви се размина за нещо. Това го кара да изглежда или наивен или прекалено доверчив, или раним и безнадеждно безпомощен. Добрите връзки се градят на взаимно възхищение и уважение, не на съжаление на Вашия партньор или като тайно мислите, че е невежа.

 

Мит 10: Ако не е намесен секс, значи не е изневяра.

Емоционалната изневяра – дълбоки, страстни връзки между хора, които често дори не осъзнават, че са минали границата на платоничното приятелство към романтичната любов са най-големите заплахи за един брак. Повече от 80% от изневеряващите имат връзка с някой, с когото са започнали като „само приятели”, много често това е колега. Всъщност едно проучване показва, че 50% от изневеряващите жени и 62% изневеряващите мъже са се забърквали с някой от работата. Интензивна, но невидима, еротична, но неконсумирана, емоционалната изневяра е опасна, пристрастима и твърде лесна да се размине. Ако често се преструвате, че сте сам, когато не сте; ако изпращате тайни текстове и мейли; ако споделяте интимни подробности от живота си с хора, които харесвате и лъжете партньора си за това, че не се срещате с тях, вие сте емоционален прелюбодеец.

 

Мит 11: Да си фантазираш за някого означава, че почти си изневерил

Докато много секс-терапевти всъщност ще окуражат двойките в дълги връзки да фантазират за други хора, за да се справят с изкушението, като логиката е – няма проблем да изневеряваш е главата си, само не в леглото си – други смятат, че това е рисковано. Те твърдят, че изневерите започват в главата и фантазираният секс може да те накара да търсиш истинското дори повече. Цялата идея на фантазиите в крайна сметка е да доведе до брилянтно перфектен секс. Докато живата изневяра е доста не толкова вълнуваща и далече от перфектната, силните образи могат да увеличат желанието да кривнете.

 

Мит 12: Изневерите могат да спасят една връзка.

Това е мит, прославян от изневеряващите като оправдание за това, което са направили. И е грешен. Можете ли да си представите една двойка някога да каже: „Ей, тази изневяра беше най-хубавото нещо, което ни се е случвало.” Не можете. Изневерите включват нарушаване на обет, редовни лъжи и предаване на доверие. Дори тези, които оцеляват, се оказват във връзка, оцветена с възмущение, тъга и вина.
Като казахме това, гледайки причините защо човек изневерява, може да помогне да се съберат парчетата от това, което сте били преди. Хората често изневеряват, за да се пресътворят или по-точно, да станат човека, който искат да станат. Изневярата ти дава шанс да започнеш наново. Ето защо след изневяра е важно да попиташ: „Какъв беше ти с този човек? Как можеш да бъдеш такъв човек с мене?”

(автор Трейси Кокс)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.