Home Терапия Истинската любов е способност да дадеш свобода на любимия човек
Истинската любов е способност да дадеш свобода на любимия човек
Написано от izneviara.com   

Истинската любов е способност да дадеш свобода на любимия човек Искам да ви призная, че едва сега разбирам какво значи изречението „Ако обичаш, тогава можеш да дадеш свобода на любимия човек". За мен лично, това винаги са били празни и неясни думи. Мислех си: „Как можеш да обичаш и да го пуснеш на свобода, а ако той реши да си тръгне и да не се върне?!" И още: „Най-добрият начин да запазиш мъжа до себе си е да играеш игрички с него и да го манипулираш. Има толкова много други жени, които са по-млади и по-красиви от мен и затова трябва да направя всичко възможно, за да го привържа към себе си". Искам да ви призная: грешах...


Ние, жените, сме така наречения „слаб пол" и си имаме доста начини как за да задържим „силния пол" до себе си: нашата женска „безпомощност", да родим дете (най-любимия женски начин), болести, проблеми, някакви специални умения в легло и т.н. Тези начини наистина работят и помагат понякога да се запази брака или връзка. Но не винаги ни дават повече любов от партньора. Любовта изисква свобода. Можем да сравним любовта с огъня - ако го няма свободния вятър, огънят изчезва, ако прекалено силно духа, пак гасне. Затова внимавайте - има разлика между «свобода» и «безразличие».

Какъв е човекът, който е готов да обича истински, така че да даде свобода на партньора си?


1. Човекът, който е уверен в себе си. Човек, който е себереализиран. Осъществява себе си. Изявава способностите и талантите си. И това му носи вдъхновение и ентусиазъм. Увереността върви ръка за ръка с реализацията. Хората с ниска самоувереност си поставят или прекалено високи и нереални цели, или прекалено ниски и елементарни, и дори ако ги постигнат, не усещат удовлетворение.
Препоръка: напишете своите начини за изява за деня, седмицата, месеца.. Имайте предвид, че целта трябва да бъде реална, конкретна, постижима, с ясно ограничени срокове (кога и къде).

 

2. Обича себе си - когато аз обичам себе си, няма да позволя на себе си да изпитвам обиди, нито да бъда обиждан, да се ядосвам или да ме ядосват, да огорчавам или да изпитвам огорчение. Когато обичам себе си, знам, че тези неща са разрушителни за моето тяло, моето настроение и хармонията, която определя начина ми на живот.
Препоръка: преди да изляза навън, отивам до огледалото и гледам себе си с голяма любов и си правя поне 5 комплимента. Концентрирам се върху хубавите си страни и знам, че тези, които не харесвам, са ми полезни все за нещо и затова са тук.

 

3. Желае любимия човек да бъде щастлив, независимо с него или с някой друг. И затова когато наистина обичаш, не ревнуваш. Ревността е признак на ниско самочувствие или банално чувство на собственост. Чувството на собственост показва неуважение към партньора. Човек не е вещ и затова ние никога няма да можем да го притежаваме като вещ. За да бъдем щастливи с някой, е необходимо първо да бъдем щастливи сами със себе си, а после съответният човек да се чувства добре.
Препоръка: Предлагам ви за начало да намалите употребата на думите „моят/моята", да не проверявате неговия телефон и да не питате какво той е правил вечерта без вас.


4. Помага и подкрепя партньора в развитието му, понякога за сметка на собственото удоволствие. Например, вашият човек пише някаква научна работа или компютърна програма и вие спокойно му позволявате да го прави колкото той иска, без да му правите сцени, че няма време да ходи с вас по магазините. Или спокойно реагирате на негови командировки и се занимавате с дома си през това време. Следващия път партньорът ще е този, който ще жертва част от времето си, за да ви подкрепи.
Препоръка: направете му подарък, такъв от какъвто той има нужда, например оперативна памет за компютъра.


5. Не настоява да сключи официален брак или да бъде свързан с партньора чрез пари и имоти. Бракът е нещо свещено и е измислен неслучайно. И затова не е най-добрият вариант да си омъжена заради това, че биологическият часовник върви напред и хората казват, че ТРЯБВА да си омъжена. Грешно е мнението, че бракът е рецепта за щастие и спасява от самотност. Нещастливият брак не е решение на самотата.
Препоръка: кажете, че за вас най-важното, е той да е щастлив, но вие мечтаете за сватба и бихте били по-щастливи, ако имате брак с любимия си човек. Но не е задължително.

 

6. Не ревнува. Предполагаш, че е възможно той поне веднъж да е правил секс с друга, но не правиш разследвания по въпроса, нито разиграваш възможни сцени в главата си или го провокираш.
Препоръка: свободно говори за своите сексуални желания и не прави сцени, ако той понякога отива на сауна със своите колеги. Човек има право да бъде щастлив!

 

7. Вярва и приема, че любимият човек нищо не му дължи!!! Той може да поиска нещо да направи за теб. А може би в момента няма такова желание. Но това не означава, че той е егоист или не те обича. Това означава, че има причини, поради които той не иска да прави това.
Препоръка: повтаряй го като молитва, че никой нищо не ти дължи! Уважението и присъствието са едно, изискването и натякването – съвсем друго.

8. Спокойно реагира на думите от сорта: искам да съм сам, не ми се говори, остави ме за известно време, искам да си почина. Мъжете имат нужда да се отдалечават от време навреме и това е често става голяма драма за жените. Желателното поведение при мъдрата жена - изчакай го, когато той е готов - той ще се върне. И не само ще се върне, но и ще се върне с голяма любов и желание да бъде с теб. Колкото по-търпеливо го изчакваш, без да го търсиш през това време и го посрещнеш с усмивка, толкова е по-голям е шансът, че той ще излезе по-рано от скривалището си и ще ти бъде благодарен.
Препоръка: Когато той се върне, приеми го с любов и нежност. Не прави обидени муцунки и не изисквай обяснение. За него той е прав, че се е отдалечил и отдалечаването му трябва, за да запази своите граници и да имате повече любов след това. Всъщност, той го прави заради вас и не му е ясно за какво трябва да се извинява.

 

Всеки от нас избира по какъв начин да обича. Най-интересното е, че колкото повече свобода даваш на човека, толкова по-висок е шансът ти той да бъде с теб. А илюзията, че ако имате официално семейство и деца, това ще ти даде сигурност и ще живеете заедно цял живот, си остава само илюзия.

Свободата в любовта е резултат на вътрешна свобода, зрялост и сила.

 


(Автор: Наталия Кобилкина, публикувано с разрешение)

 

 

 

Коментари 

 
+2 #2 Ели 2014-07-22 16:25
Много вярно:)
 
 
+3 #1 Ваня 2012-09-22 20:19
много хубава статия браво!
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.