Home Терапия След изневяра
След изневяра
Написано от Елена Трайкова   

След изневяратаДо скоро вие сте обичал и сте вярвали, че сте обичан. Може би връзката ви е била съпътствана  от проблеми, които сте забелязали и сте се опитали взаимно да разрешите, а може би дори не сте забелязали, че такива съществуват между вас. Забелязвали ли сте промяна в поведението и отношението на вашия партньор в последно време, държи ли се той към вас по начин, който ви е бил непознат до този момент?

Може би вече не разговаряте с желание както преди; може би не споделяте както положителните, така и отрицателните емоции, които ви спохождат всеки ден; може би секса вече не е така приятен, както е бил преди; може би между вас прехвърчат остри забележки, обиди, унизителни коментари; вероятно в последно време не бързате да се приберете с желание в къщи; вероятно нищо вече не е същото като преди…


Защо се стигна до това положение се питате вие, къде сгреших, какъв е проблема, има ли наистина проблем или само си въобразявам ? Да, проблем има. Ако всичките или дори само няколко от изброените по-горе факти са налице, то това със сигурност би трябвало да ви наведе на мисълта, че проблем между вас и партньорът ви съществува.


Съществуването на всички тези обстоятелства е сигурен белег за наличието на отчуждение между вас и партньорът ви, но все още не е сигурен знак, че другият е пристъпил към изневярата.


А как да разпознаем дали все пак той ни изневерява?
Признавам, че когато човек реши да се крие той става много изобретателен, но идва момент, в който все ще сбърка, ще каже някоя дума, ще извърши някоя постъпка, която ще го издаде, а може би ще дойде и момент, в който той просто ще престане да се старае да се крие и да ви лъже.

 

Но как да разпозная признаците на изневярата?
Забелязали ли сте, че вашата половинка е по-мълчалива от обикновено последно време, че закъснява вечер до късно под предлог, че е много ангажирана служебно (разбира се, има вероятност действително да е претоварена с работа, но не изключвайте вероятността това да е предлог да отсъства от къщи и да се среща тайно с друг човек), нервна е, започнала е да полага повече грижи за външния си вид, снабдила се е с по-хубаво облекло.

Усетите ли веднъж, че ви е излъгала за  нещо, то това е знак, че нещо не е наред.


У вас се заражда съмнение, но вие все още не можете и не желаете да повярвате, че всичко това действително се случва и то на вас. Не, вас това не би могло да ви сполети. Вие имате доверие на човека до вас, вие смятате, че го познавате достатъчно добре и той не е в състояние да ви нарани по този начин, да ви накара да се почувствате унижени и обидени. Не, вие не сте заслужили подобно отношение от човека, когото обичате.


Понякога само да обичаме не е достатъчно. Обичта е взаимен процес и ние може да дадем обич, ако желаем на друг човек, но няма начин да го накараме да ни обича. Често, когато единият от партньорите усети, че лодката, в която с половинката си са гребали до скоро в една посока, започва да потъва, той стартира действия, целящи подобряване на положението, но уви това не винаги е лесно или възможно. Трябва желание и от двете страни. Сами не можем да се справим с това предизвикателство. То е огромно, повярвайте.


Започваме да полагаме усилия да спасим потъващата лодка, правим и невъзможното с надеждата, че другият ще го оцени, ще си каже, ама не това не е редно, аз трябва да спра да го правя. Толкова много ни се иска да направим нещо, за да спасим връзката си, че започваме да изпитваме персонална вина, да се измъчваме и да правим опити да спасим положението. Да, ако аз започна да се държа по-мило, по-внимателно от преди има вероятност нещата да се върнат в старото положение. Очакваме разбиране от другата страна, но уви не го получаваме. В отчаянието и стремежа си да задържим изплъзващата ни се половинка, ние сме готови на много жертви, на толкова много, че докато ние ги правим не си даваме сметка какво другият прави за нас. В един момент, изморени от борбата се обръщаме назад и си даваме сметка, че ние сме се опитали нещо да променим, положили сме усилия, но в замяна не сме получили това, към което сме се стремили, а болката и огорчението са се увеличили многократно...


Настъпва денят, в който изневярата вече е факт. Да, тя е реалност, която ни се случва днес и сега. Ние вече не изпитваме догадки, не се измъчваме дали партньора ни изневерява или не, ние сме убедени, че това е истина.


В душата ни започват да бушуват различни чувства. Може би се чувстваме виновни, че допуснахме това да се случи, може би не положихме достатъчно усилия, за да спасим връзката си, а признаци не липсваха. Забелязахме ги, опитахме нещо да сторим, но не успяхме. В нас ли е вината, къде сгрешихме, какво се случи? Не, моля ви, не се обвинявайте. Болката от разочарованието и предателството сега е достатъчно голяма. Ще са ви необходими сили, за да я преодолеете. Нямате нужда точно в момента от самообвинения. Вероятно ще получите обвинения в излишък от своята половинка. Да, несъмнено тя ще се опита да стовари, ако не цялата, то по-голямата част от своята вина върху вас. Защо ли – ами, защото както са казали атаката е най-добрата защита.
Съществува вероятност половинката ви да се опита да отрича, или пък ще признае. Може да иска прошка, а може отрито да ви заяви, че след разкритието ви вече не желае да живее заедно с вас и най-разумното, което може да направите, е да се разделите.


Най-удачното, което бихте могли да направите в този момент е да изчакате първоначалния шок и гняв да отмине. Започването на спор в една такава ситуация само би утежнило и без това изнервената обстановка. Нека мине час, два и тогава започнете открит разговор.

Може би си задавате въпроса дали можете и трябва да простите, ако половинката ви поиска прошка от вас. Не съм убедена кой е най-добрия съвет в тази ситуация. Аз лично си мисля, че не бих могла да простя, но не смея да давам съвети вие как да постъпите в тази ситуация. Всичко е въпрос на лично виждане и усещане за нещата. В случай, че все пак решите да дадете възможност за реванш, то знайте, че няма да е толкова лесно да изградите отново някакво доверие между вас. Вече няма да бъде същото със сигурност. Помислете, поговорете и решете. При всички случаи смятам, че е редно за известно време да останете сами, да се разделите и да обмислите какво ще правите занапред.

Аз лично бих избрала новото начало. Ще бъде вероятно доста трудно и мъчително, но съм убедена, че с времето ситуацията ще бъде преодоляна  и ще продължа напред.

В подобен момент някои ще пожелаят да се изолират от света, други биха решили, че ще се чувстват по-спокойни, ако имат възможност да споделят с близък човек проблемите си. Решете вие самите от кой тип сте и кое ще облечи поне до известна степен страданията ви и ще ви накара да се почувствате малко по-добре.


Знайте, че близкият човек може да ви изслуша, може да ви съчувства, може да ви подкрепи, но той не може да изживее вашата болка. Тя е само ваша и вие самите ще трябва да я  преживеете.

Несъмнено преживяното ще остави отпечатък във вашия живот. Доколко ще допуснете да ви се отрази в бъдеще това зависи само и единствено от вас. Независимо от това какво сте преживяли, вие имате нужда един ден отново да обичате и да бъдете обичан, имате право отново да бъдете щастлив. Опитайте се да превъзмогнете всички негативни емоции, които са се натрупали във вас, за да може да продължите живота си на чисто.


Грешката, която много хора правят в подобни моменти е да започнат връзка сравнително скоро, след като са преживяли раздялата.
Моят съвет е – не бързайте! Изчакайте достатъчно дълго време, докато осъзнаете, че сте преодолели болката и разочарованието. Щом усетите, че сте готов да продължите напред, то тогава излезте и се огледайте за нов партньор. Не стартирайте  връзка с ясното съзнание, че не това е човека,  от който се нуждаете само и единствено, за да запълните празнотата. По този начин рискувате да нараните и излъжете не само другият човек, но и вас самите. Това няма да ви направи щастливи!


Когато се срещате с нов човек, не се оплаквайте прекалено много от миналото си, не правете сравнения и не мислете, че след като веднъж сте станали жертва на изневяра, то това ще ви се случи непременно и с новия партньор. Всякакви съмнения биха навредили изключително много на зараждащите ви се отношения. Осъзнавам, че ще ви бъде изключително трудно да имате  отново доверие на партньора си, че ще се страхувате „да не се опарите отново”, но знайте, че всеки човек е различен и този, който сте допуснали до себе си заслужава вашето доверие и разбиране.


Ще мине време и вие отново ще  имате шанс да бъдете щастливи! Искрено ви го пожелавам.


Докато търсите отново своя подходяща половинка, отделете достатъчно време да се самоусъвършенствате, наслаждавайте се на свободата си, открийте нови занимания, които ви карат да се чувствате доволни.  Върнете загубеното си самочувствие и вярата, че заслужавате нещо добро и продължете напред!

(Автор: Елена Трайкова)

 

 

 

Коментари 

 
0 #1 Sani 2018-04-26 12:55
Neznam otkade da pocna mnogo sam obarkana..majami e v cyjbina i edna vecer reshavat da izlazat sas kolegi otivat v bar sas prostetytki no toi mi tvardi ce nee bil a cakal ot vanka.neznam dali da povarvam no vatreshno oseshtam ce mi izneveri.deset godishen brak mislix ce vsicko e ok namaxme problemi v nishto i mu varvax.no sledkato cyx ce xodil na takova masto ne moga da go prejevei i ne znam kak da postapi imame dve malki deca.no znamce nama da orostia.namam dokazatelsva za iznevarata no toi otrica.
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.