Home Терапия Правилата на Любовта
Правилата на Любовта
Написано от Елена Трайкова   

Правилата на ЛюбовтаВие вече сте открили своята половинка, радвате се на щастливи мигове, на дни изпълнени с много топлота и любов. Иска ви се тези моменти да продължат вечно, но как да съхраните любовта жива за по-продължителен период от време? Ще представя на вниманието ви няколко съвета, с помощта на които се надявам да успеете да задържите прекрасното чувство завинаги.
Преди да започна бих искала да внеса няколко уточнения. Първо, нека приемем, че партньорът ни не е съвършен (че кой ли е) и не е въздух под налягане. Второ, в случай, че се опитвате да дарите с  любов човек, който не отвръща на чувствата ви, то тези правила няма да ви донесат щастие, дори и да успеете да запазите връзката си.


Бъдете мили с партньора си

В днешното забързано ежедневие много хора се прибират от работа изморени, напрегнати и ядосани. Първият човек, който виждат в къщи е техния партньор и смятат за съвсем естествено да излеят насъбралите се отрицателни емоции върху него. Да, но това не е изобщо в реда на нещата.
Напротив –  от вас се очаква да бъдете мили, въпреки всичко. Та партньорът е най-близкия ви човек и очаква от вас да се държите с него мило, да му засвидетелствате своята любов. Помислете си с какво бихте могли да го зарадвате, да го накарате да се чувства обичан. Направете му комплимент, предложете да му помогнете, да го отмените в досадните задължения. В случай, че вече имате деца, то това би дало добър пример и за тях.

 

Опитайте се да предоставите на партньора си лично пространство

За да харесате своята половинка, вие несъмнено сте открили в нея общи цели и интереси, които ви свързват. Въпреки това, всеки един от вас има интереси, които се различават от тези на половинката му. Не е необходимо винаги и навсякъде да бъдете заедно и да правите едни и същи неща. Макар и да сте част от едно цяло, вие все пак сте отделни личности и като такива имате нужда от лично пространство, от време което да прекарвате със своите познати и приятели. Фактът, че вашата половинка не е непрекъснато в компанията ви не означава, че не ви обича достатъчно, а само че има нужда понякога да бъде сама, да се отдаде на своите интереси и занимания, да се срещне с хората, които счита за приятна компания. Не се сърдете и не натяквайте, ако партньорът ви пожелае да има малко време само за себе си. Уважете желанието му. Имайте доверие на партньора си, дайте му известна свобода.
По този начин ще дадете шанс на връзката ви да укрепне още повече и часовете прекарани заедно ще ви се сторят още по-приятни.


Не само половинката ви, но и вие самите и имате недостатъци

Мисля, че е излишно да задавам въпроса дали считате, че половинката ви има недостатъци – да, всеки един човек е носител на определени недостатъци. Щом сте решили да допуснете даден човек в живота си, то значи сте напълно наясно с отрицателните черти от характера му и сте преценили, че можете да живеете с тях. Излишно е всеки ден да изразявате недоволството си за едни и същи неща. Непрекъснатото натякване едва ли ще промени ситуацията. Когато приемате партньора си вие го приемате с неговите положителни и отрицателни черти. Вие се влюбвате в реалния човек, а не в неговите потенциални качества. Ако половинката ви пожелае, може да направи опит и да премахне част от дразнещите ви неща, но все пак не се надявайте на чудеса. С други думи – какъвто го вземете, такъв ще трябва да си го търпите. В случай, че се опитвате непрекъснато да правите намеци за промяна, то половинката ще се подразни, че не я приемате такава, каквато е. Понякога е изключително трудно човек да се промени дори и да има желание да го направи. Затова не бъдете прекалено взискателни. Искам да уточня, че тук говоря за дребни неща.
Помислете, че и вие имате дребни недостатъци, които карат човека до вас понякога да недоволства и ще погледнете на нещата от другата им страна.


Опитайте се да се съобразявате с нуждите и желанията на партньора си

Когато извършвате някакво действие, винаги се поставяйте и на мястото на партньора си, т.е. от другата страна, погледнете нещата от неговата гледна точка. Не се опитвайте винаги да се налагате, защото караниците ще присъстват почти винаги във вашата връзка, а вие не искате това, нали?
В случай, че сте подбрали правилния човек, то той би трябвало да постъпка по подобен начин с вас. За да има здрава връзка между двама души, е необходимо и двамата да постъпват по този начин. В противен случай взаимоотношенията ви са обречени на провал.


Не обиждайте и не унижавайте партньора си

Мисля, че не е рядко срещано явление, когато партньорите се обиждат и унижават взаимно. Повярвайте, това е ужасяващо. Колкото и да ви е ядосал партньора доброто възпитание изисква никога, ама никога да не използвате груби и обидни думи по негов адрес, да не се опитвате да го изкарате глупак, да го обиждате или да омаловажавате неговите качества. Опитайте се да запазите добрия тон. Това с още по-голяма сила се отнася за случаите, когато се намирате на обществено място. Никога, при никакви обстоятелства, не си позволявайте да обиждате, унижавате или да се шегувате за сметка на партньора си в присъствието на други хора. Това би наранило неговата гордост, би го накарало да се чувства дори още по-зле и нищожен, отколкото, ако изразявате недоволството си само, докато сте двамата.
Каквото и да се е случило, знайте, че отсрещната страна е личност и има своето достойнство. Не го накърнявайте, защото може след като премине първоначалния гняв да съжалявате!


Ние имаме проблем, не аз имам проблем

След като имате връзка с даден човек, то проблемите ви стават общи. Не са малко хората, които смятат, че когато се появи проблем при партньора, то той е само и единствено негов и следователно той трябва сам да си го реши. Колкото и да сте натоварени с работа, колкото и да сте изморени все ще намерите начин да поговорите, да помислите заедно по какъв начин да се реши проблема, защото проблема не е личен, той е общ. Когато половинката ви има проблем, не я оставяйте сама да си го решава, защото един ден може да се окаже, че вие просто не сте й нужен. Ако обичате достатъчно един човек, то неговото щастие/нещастие трябва да бъде ваше щастие/нещастие. Не забравяйте това. Никога!

 

Никога не се отказвайте да бъдете достатъчно привлекателни за своя партньор

Харесвате ли все още партньора си? Дано е така. Надявам се, че и вие сте все още харесван от него.
Вероятно всеки един от вас иска партньорът му да изглежда като на първата среща, да полага същите усилия да изглежда привлекателно. Натрупването на годините може би е дало своя отпечатък, но вие все така харесвате партньора си, както преди, нали? Очаквате от него да полага грижи за себе си, за да изглежда все така добре във вашите очи. Необходимо е и вие да отговорите със същото. Не спирайте да се грижите за себе си, за външния си вид, за облеклото си, не спирайте да говорите онези мили думи, които сте изричали в началото на връзката ви.
Недейте смята, че след като дълго време сте заедно, би могло да занемарите външния си вид и да започнете да се държите грубо с човека до вас. Не вярвам да бъдете доволни, ако половинката ви се държи по този начин. Не го правете и вие!


Не се скъпете на комплименти и мили думи

Използвахте ли в началото на връзката си всеки един удобен момент, за да направите комплимент, да проявите уважение и разбиране спрямо половинката си, да я изненадате приятно? Вероятно да. Всеки човек иска да получава комплименти и положителни оценки за себе си и работата си, за да се чувства щастлив. Вие и вашият партньор не правите изключение, нали? Ако обичате партньора си, вие трябва да продължите да се отнасяте мило с него, както в началото.


Ревността убива

Ако изневярата на партньора ви е вече факт, то това правило не би могло да бъде приложено. Тук става дума за онази ревност, която се появява винаги, когато половинката ви закъснее от работа, когато е далеч от дома, когато я видите да разговаря с представител на противоположния пол.
Вероятно имате причина да ревнувате – може би предишният партньор ви е изневерявал и вие сега считате, че всеки друг ще го направи. Не, моля ви, недейте мисли по този начин! Отърсете се от тези мисли преди да е станало късно, преди те да са съсипали връзката ви.
Ако смятате, че има някакъв проблем поговорете с партньора си. Опитайте се да си изясните на какво се дължи тази ревност. Вие трябва да се справите със страховете си. В противен случай рано или късно от връзката ви нищо няма да остане.


Партньорът ви заслужава не по-малко обич и внимание, отколкото децата

Очакването и появата на дете/деца в семейството е голяма радост, но носи след себе си своите грижи, време и отговорности. Често се случва след появата на децата фокуса да се измести почти изцяло от партньора към тях. Това е грешка. Грешка, която не осъзнаваме, но която бавно, но сигурно може да ни отдалечи от партньора ни. Да, децата имат нужда от време и внимание, за да бъдат отглеждани и възпитавани, но не забравяйте, че вашият партньор също има нужда от вас, от вашето внимание, от това да бъдете до него.
Годините минават, децата порастват и един ден ще поемат по своя път, а кой се предполага, че ще бъде до вас – вашата половинка. Няма да ви е приятно да установите, че през годините сте се отдалечили един от друг.
Затова се постарайте да дарявате и децата, и партньора си с достатъчно внимание и любов.

(Автор: Елена Трайкова)

 

 

 

Коментари 

 
+1 #3 Snejina 2012-09-24 19:58
Zdraveite,vseki si ima svoq opit i dava za primer tova ,koeto mu e do6lo na glavata.Spored men ako edin 4ovek re6i da ti izneveri kolkoto i da mu dava6 toi pak 6te go napravi nezavisimo ot vsi4ko,tova e moe mnenie razbira se.Za da ima6 6astlivo semeistvo ti trqbva cql edin jivot,no nikoi ne ti go dava,eto sega ve4e az moje bi znam kak trqbva da bade,no nadali 6te se polu4at ne6tata taka v semeistvoto mi,ve4e sme po na 40-45god. i nikoi ne iska da se promenq i vseki si iska da bade sebe si i da ne izneverqva na principite si ,koito uj go pravqt 6astliv.Kogato se jenehme bqhme po na 20-24 god. i do sega mnogo voda e iztekla za dobro ili ne ,no znam samo edno .4e ot semeistvoto nqma ni6to po vajno,vseki varti su4i,no se pribira v doma si i ti ostava6 sam s problemite si da gi ma4i6 koe kak da stane.moje bi trqbva pove4e kompromisi i nai vajnoto -hora sabiraite se s ob6ti interesi ina4e ne stava....tova e moq savet...
 
 
+2 #2 Милен 2011-12-04 11:56
Опитайте се да предоставите на партньора си лично пространство.
По тая тема:

Е сори но не съм съгласен с тая част аз давах свобода на моята половинка.Стоях си вкъщи и си гледах детето докато тя излизаше с приятелки и на края пак сме разделени напусна ме.Така че това не е вярно.
Семейството за това е семейство за да са навсякъде заедно.Та дори сега когато вече е с друг тя е вече все заедно с него.Ето затова не съм съгласен.
 
 
+3 #1 Вероника Ганева 2011-02-19 17:44
да съгласна съм с правилата ,точна така трябва да буде и при нас винаги е било така,е имало е доста моменти в които съм изразявала повече любов към детето си и съм пренебрегвала съпруга си,чак сега го осъзнавам когато вече има и друга,но вярно е брака,семейство се гради с години...колкото и да е съвършенно всичко в къщи,колкото и да сме си помагали в трудни моменти и да сме оценяли действията си един към друг ето че пак не можах да го запазя само за себе си,когато го попитах какво ти липства ?защо го направи ?той каза Нищо?не съм го търсил стана случайно...
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.