Home Терапия За „майсторите” във връзките ни днес
За „майсторите” във връзките ни днес
Написано от izneviara.com   

За „майсторите” във връзките ни днесИма една черта, която е много разпространена в нас българите. Когато мислим, че можем да свършим нещо сами, обикновено го свършваме и не даваме пари на друг, за да го направи вместо нас. Тази черта се комбинира с една друга – на мнение сме, че повечето „майстори” всъщност не могат да свършат работата по-добре от нас. Ако пък случайно сте и мъж, нещата стават още по-ясно изразени, защото имате вътрешната необходимост да доказвате колко сте добри във всяка една работа. Сигурен съм, че ви звучи познато:)

 

„Доверяването” на майстор става едва когато нещото, с което сме се заели, очевидно не е по силите ни. Често това решение идва късно и понякога излиза по-скъпо, отколкото ако още в началото отидем при специалист.

 

И понеже тук става дума за изневярата, ще разгледам как изглежда помощта в тази област. Дали говорим за плочките в банята или психология, винаги има специалисти в съответната област, които с години са се подготвяли, за да могат да ни помогнат. Срещу съответната цена, разбира се - точно както и вие получавате заплата за извършена работа:) Не се очаква от всеки мъж да може да прави основен ремонт на двигател, както не бихме се сърдили, ако жената не е правила никога суши, нали? Затова когато колата се развали, отиваме на майстор, а ако ни се яде суши – отиваме на суши-ресторант. Това изглежда разбираемо и логично за повечето от нас. Когато обаче става дума за наистина важни неща, касаещи целия ни по-нататъшен живот, ние отиваме при ......... приятел, роднина, майка, баща. Това са главните „майстори” на връзките днес. Както и ние самите, разбира се.

 

Ще направя отново аналогия с автомобила: Ако двигателят се развали, ние определено не сме в състояние да се справим (с редки изключения) и без да се туткаме отиваме на майстор. Може да ни е малко неприятно, защото ще ни струва пари, но знаем, че майстора почти сигурно ще се справи с проблема и скоро отново ще можем да разчитаме на колата си.

 

Когато обаче стане въпрос за „ремонта” на нашата връзка, с която очевидно не сме се справили добре, тогава всеки около нас става любител-психолог и започва да ни засипва с „решения” и мнения как да се оправят нещата. И това много често са хора, на които собствените им връзки не вървят добре, понякога са разведени и всъщност нямат идея как да ни помогнат наистина. И понеже са наши приятели или роднини, автоматично заемат наша страна в конфликта и започват полека-лека да ни настройват срещу другия човек. Защото така се прави. Ако си родител, ти си длъжен да подкрепиш детето си, независимо от това, че може да греши. Ако си приятел, чувстваш необходимост да го докажеш.

 

Аз минах, разбира се, през този неприятен период, в който „колата не върви”, а ние с приятелката ми се опитваме да й направим основен ремонт. Всеки от нас беше взел по един „чук” в ръката, понеже нямаме други подходящи „инструменти” в къщи, и чукахме ли чукахме по връзката ни. Е, оказа се, че така не се прави „ремонт”. Оказа се, че така се доразрушава една връзка, която вероятно е имала поне малък шанс да бъде оправена. Един ден аз узрях за идеята да отидем на семеен консултант, психолог, сексолог или какъвто специалист е нужен за решаване на проблема. Жената до мен каза: „Е какво толкова ще ни каже специалиста, което ние да не го знаем?” Такава реакция е характерна за два случая: Когато човекът наистина е специалист или когато връзката вече е предрешена. Предвид, че приятелката ми не е специалист в тази област, разбрах какво всъщност ми казва. Това, което обаче не престанах да се питам е: Ако бяхме отишли НАВРЕМЕ при професионалист, щяхме ли да се разделим? Не знам отговора на този въпрос...

 

Не допускайте да стане така и с вас. Искрено бих ви посъветвал да вземете мерки навреме. Не отлагайте. Щом има проблем във връзката ви, щом има срив в доверието между вас, щом не можете да разчитате един на друг, посетете навреме специалист. Не мислете, че знаете всичко. Не мислете, че майка ви ще може да ви каже всичко. Не разчитайте единствено на приятели. Те са полезни само в самото начало и то главно с подкрепа, съчувствие и изслушване. Има професионалисти, които с години са се подготвяли за момента, в който вие ще имате нужда от помощта им. Разбира се, не е необходимо да ви казвам, че точно както не се доверявате на всеки майстор да ви нареди плочките в банята, така не можете да се доверите и на всеки психолог или семеен консултант. Тази статия далеч не цели реклама, затова аз няма да споменавам имена. Искам само да ви помоля: НАПРАВЕТЕ НЕЩО НАВРЕМЕ! Не мислете, че нещата ще се уталожат и решат от само себе си. Не разчитайте на „пишман-майстори”, за да решат проблеми, трупани с години. Отделете малко пари, малко време и много енергия, за да сте сигурни, че сте направили най-доброто за бъдещето си.

 

Изборът е ваш. Пожелавам ви успех!

 

 

 

Коментари 

 
+1 #4 Valia 2013-08-29 13:12
Психотерапевта помага,но само когато и двамата партньори отидат при него с ясното съзнание,че искат да поправят счупеното.На нас ни помогна много професионалната помощ.Дадохме си сметка за много неща и опитваме са се променим и да погледнем на любимия с други очи.
 
 
+2 #3 maria 2012-07-30 11:22
Категорично ДА за професионалната помощ, както и за ремонта също.
 
 
+3 #2 Орлин Баев 2011-07-17 18:20
Току що попаднах на този сайт - наистина съм учуден от богатството от материали, от свежестта му и качеството на предлаганите идеи! Супер!
 
 
0 #1 minchev_99 2011-03-15 19:14
за съжаление трудно се намират жени притежаващи необходимата духовна извисеност и точно разбиращи мястото си в една връзка.Повечето като че ли не са достатъчно зрели за нея.Много от тях сякаш предпочитат да се държат по типичния начин-заядливо дребнаво,със сцени на безпочвена ревност,сякаш не знаят какво да правят с връзката.А приятелите и родителите само могат да ни подведат наистина
 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.