Home Терапия Как да бъда зряла личност?
Как да бъда зряла личност?
Написано от izneviara.com   

Как да бъда зряла личност?Кой от нас е чувал поне веднъж: „Ти си много незрял/а, като малко егоистично момиченце/момче. Трябва да пораснеш”. Признавам си, аз съм го чувала повече от веднъж. Може би точно това ме накара да изследвам тази тема: какво значи да бъдеш зряла личност, какви са стъпките към това и какво печелиш от своята зрялост?

Зрелостта е синоним на думата самодостаточност
. Зрелите хора мислят: „Аз искам да бъда с този човек, не затова че не мога да се справя без него, (което е зависима любов или според А. Маслоу - дефицитарна). Аз искам да бъда с този човек, защото заедно ставаме повече или "1+1=3”. Докато задоволяването на нашите потребности, (за които ние писахме в предишната статия) са свързани на 100% с другия човек, ние винаги ще имаме зависими отношения.

 

Тоест, ако ние сме свързани с човека емоционално (без него/нея не можем да се чувстваме щастливи), финансово (без него/нея нямам пари или същото ниво на живот), социално (какво ще кажат хората, ако се разведем/разделим), интелектуално (няма с кого да говоря и кой да ме разбира), сексуално (само с него/нея правя такъв секс), тогава ние самите даваме нишки, за които нашия партньор може и ЩЕ ни дърпа.

Така че:

Първо - условие на зрялата личност е самите ние да бъдем отговорни за задоволяването на  тези пет потребности. Дори, ако нямаме партньор до себе си, ние пак можем да ги задоволим.

Второ – зрелият човек дава и получава любов чрез благодарност, приемане и прошка.

Това означава, че ние трябва да благодарим всеки ден на партньора, който е до нас. Той/Тя нищо не ни дължи. Това означава, че ако той/тя прави всичко, за да ви направят щастливи, трябва от сърце да му/й благодарите за това.

Прощавайте – никой не е идеален. Често човекът до нас не реализира всички наши очаквания, но това е проблем на нас самите, а не на нашите партньори.

Приемайте – партньорът никога няма да се промени, ако вие не се промените сами. Всички промени винаги започват отвътре!

Трето - зрелостта не приема бързина и нетърпение.

Всички наистина важни неща изискват време и търпение. Бебето не може да се роди за два месеца, трябват поне седем. Незрелият човек бърза и иска сега, зрелият чака спокоен, и знае че всичко идва навреме. Зрелият човек не прави прибързани изводи, той чака, докато всичко му стане ясно и само тогава взема решение.

Четвърто - добре дефинира и говори за своите чувства.

Чувствата са пътят към сърцето и към самите нас. Чрез чувствата ние се развиваме и можем да помогнем на нашия партньор да се развие. Когато ние не им придаваме особено значение, чувствата имат навика да се натрупват и накрая или отиват нагоре (като се получава избухване и конфликт), или отиват навътре (и се получават болести). И двете неща не са много добри. Затова всеки път, когато общувате със значимите за вас хора, питайте себе си: какво чувствам в момента и го казвайте поне на самия себе си. Докато вие не се научите да уважавате вашите чувства, партньорът също няма да ги уважава.

Пето - добри отношения с нашите родители.

Може би трябва да сложа това на първото място. Независимо какви родители имаме, наша е отговорността да имаме добри отношения с тях. Да ги обичаме, да ги уважаваме и да им показваме тяхната значимост за тях. Докато не  постигнем това, нищо не сме постигнали и ще продължим да имаме проблеми с нашите партньори и деца. Важно е да приемем факта, че децата сами избират своите родители, и родителите сами избират своите деца. И това не е случайно. Точно с тези родители ние ще научим неща, които ще са ни необходими, за да се развием.

Шесто - умение да слушаш и да чуеш.

Когато общувате с човека, погледнете на ситуацията чрез неговите очи. Слушайте само него, откъснете се от своите мисли и бъдете на 100% с него. Усетете го като личност, усетете неговата сила и общувайте с него на неговото ниво. Не го осъждайте, само го чувайте с ушите, очите и умът си. За да слушате  наистина с отворени уши, важно е и сърцето да бъде отворено. Без да оценявате, критикувате и осъждате. Само изслушвайте, разберете какво искат да ви кажат и бъдете там на 100%.

Седмо - бъдете честни със себе си.

Съвестта е вграден механизъм за щастие и ако всички хора бяха честни и живееха по съвест, вероятно ние нямаше да имаме нужда от психолози. Честност означава да не измисляш лъжливи мотивации. Да признаеш пред самия себе си защо лъжеш в момента и какво печелиш от това. Има неща, за които е по-добре да не говорим, ако не искаме да нараним партньора ни. Лъжа, за да помогнеш или да спасиш някого, е позволена. Но си струва да се замислим защо сме попаднали в тази ситуация. Честността изисква голяма смелост и дава крила, и привлича към нас зрелите партньори.

Осмо - поемайте отговорност за своите действия, мисли и чувства.

Често ние подменяме отговорността с чувството на вина и позиция на жертва. Чувството на вина винаги е капан и щом сме виновни, значи трябва да бъдем наказани. Ние сами привличаме проблемите в нашия живот. Важното е да не се обвиняваме, а да приемем, че това е изборът ни в момента и правим най-доброто от това, което можем да направим. Ако аз знаех как да го направя по-добре, щях да го направя. Бъдете отговорни за своя живот. Няма понятие „така се случи”, има – „аз направих това да се случи”.

Девето - да имате истински приятели, за които сте готови да направите всичко.

Приятелството не предполага осъждане (това прави егото ни). Приятелите са хора, към които имаме доверие, които винаги ни приемат такива, каквито сме. Първата стъпка да имате истински приятели е, да можете да бъдете сам и да се чувствате комфортно. Втората - да се грижим за тях безусловно и да се научим да даваме, без да очакваме да получим нещо в замяна. Третата - какви са ни мотивите да имаме приятели и какви приятели наистина ни трябват? Нашите приятели отразяват нашето ниво на развитие. Погледнте тях и най-вероятно ще видите себе си.

Десето - стремеж да бъдем щастливи.

Зрелите хора по-честно се усмихват и могат да се радват на живота. Те възприемат, че в живота всичко е лесно и могат да се наслаждават на това, което имат в момента. Тя вярват, че Вселената е дружелюбна и пълна с ресурси.

Вероятно има и доста други критерии за зрялост. Обаче, ако успеем да спазваме тези неща, има доста голяма вероятност да привлечем и по-зрели партньори. Дори да развиваме само себе си, пак можем да развием партньора си.

 


(Автор: Наталия Кобилкина, източник: natalia.bg, публикувано с разрешение)

 

 

 
Изневяра.com 2010-2020. Помощ при изневяра, признаци за изневяра, причини за изневярата, даване на втори шанс след изневяра, начини да преодолеем изневярата и отново да заживеем щастливо.